Званичан назив
КРАЉЕВИНА ШВЕДСКА
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Стокхолм
Шеф државе
краљ Карл Густав XVI (Carl XVI Gustaf)
Председник Владе
Магдалена Андершон (Magdalena Andersson)
Министар спољних послова
Ан Линде (Ann Linde)
Датум успостављања билатералних односа
1917.

Политички односи

Актуелни билатерални политички односи Србије и Шведске су добри и карактерише позитиван тренд у развоју политичког дијалога, са израженим интересом за њихово даље унапређивање. Посебно у периоду 2015-2019, билатералне односе је обележио динамичан политички дијалог и размена посета званичника две земље.
Тадашњи премијер Републике Србије Александар Вучић посетио је Стокхолм 1-2. фебруара 2015, док је бивша председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић била у посети Шведској 20-21. марта 2018.Са шведске стране, посете Србији, у наведеном периоду, учинили су премијер Стефан Левен 15-16. августа 2016, бивши председник Риксдага Урбан Алин 25-26.априла 2017, као и тадашња министарка иностраних послова МарготВалстром 10.октобра 2017.
Српско-шведски односи су успостављени 1882, када је, на молбу српског краља Милана Обреновића, тадашње Уједињено Краљевство Шведске и Норвешке донело Акт о признању Краљевине Србије.

 

Економски односи

Шведска је дугогодишњи и најзначајнији привредни партнер Србије међу скандинавским земљама и са њима остварујемо трговински суфицит. Трговинска сарадња, ипак, тежи реализовању реалних потреба и могућности. У периоду јануар – новембар 2020, робна размена је износила 354,33 мил. ЕУР (извоз 199,5 мил. ЕУР, а увоз 154,84 мил.ЕУР). У 2019. године укупна размена је износила 360,6 мил. ЕУР (извоз 193.6, а увоз 167 мил. ЕУР).
У последњих неколико година, инвестиције из Шведске углавном су пласиране у продајно-дистрибутивну делатност и сектор услуга у Србији, у којој данас успешно послује око 70 компанија са шведским капиталом. Међу њима, најпроминентнија су улагања компанија Volvo, Scania, H&M, Verisek, LaFantana, Dakomet, Tetrapak. У августу 2017, у Београду је свечано отворена и прва робна кућа IКЕА (планира да инвестира 300 мил. ЕУР у изградњу 5 робних кућа у РС). Развојна помоћ К. Шведске : Развојна помоћ се финансира преко програма шведске Агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА издваја за РС на годишњем нивоу око 12 мил. ЕУР бесповратне помоћи). Укупна досадашња бесповратна помоћ Шведске износи око 270 мил. ЕУР.
У Шведској је основан Српско-шведски пословни савет (са око 40 компанија) који има за циљ да промовише потенцијале српске привреде.

 

Уговорно стање

На снази је тренутно 29 билатералних уговора. По свом значају се издвајају:

Споразум између Владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Владе Краљевине Шведске о узајамној заштити инвестиција,

Посебан Уговор Шведске агенције за међународну сарадњу и Министарства за економске односе са иностранством,

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Шведске о сарадњи у области спровођења закона и

Донаторски споразуми закључени између Владе Шведске и Савета министара Србије и Црне Горе (сет од четири споразума).

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Стокхолму: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php

Амбасада Краљевине Шведске у Београду: https://www.swedenabroad.se/en/embassies/serbia-belgrade/

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011/306-8326; Е-пошта: oev@mfa.rs