Државни секретари

 

Никола Стојановић

Рођен је 13. септембра 1992. године у Београду.

Дипломирао је као студент генерације на основним академским студијама међународне политике на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Мастер диплому из политике и међународних односа стекао је на Јенчинг академији Пекиншког универзитета.

Од 2019. до 2024. године, у Кабинету председника Владе Републике Србије као саветник за спољну политику председника Владе, водио је спољнополитички тим и пружао стратешку подршку премијерки Ани Брнабић. 

Радио је као асистент на Пекиншком универзитету у Кини на курсевима „Кинеска дипломатија и глобално управљање у новој ери“ и „Кина у транзицији“.

Оснивач је образовног стартапа Термидор, којим су развијане иновативне методе за изучавање међународне политике коришћењем компјутерске симулације.

Аутор је више публикација из области међународних односа, укључујући радове о кинеској стратегији и миграционој политици Европске уније.

Добитник је више награда и признања током студија, укључујући награду „Круна успеха“ за најбољег дипломца Универзитета у Београду 2015. године, награду „Светлана Лана Адамовић“ из области међународних економских односа, стипендију „Доситеја“ Фонда за младе таленте, стипендију за изузетно надарене студенте Министарства просвете, као и награде за прво место на Националном такмичењу студената из међународног хуманитарног права 2013. године и прво место на Државном такмичењу из историје 2010. године.

У јуну 2024. именован је за државног секретара у Министарству спољних послова.

Говори енглески, француски и кинески језик.

Дамјан Јовић

Рођен је 12. јануара 1982. године у Београду.

Дипломирао је на основним академским студијама међународних односа на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Магистрирао је на Карловом универзитету у Прагу у области међународна политика и безбедност, мастер студије у истој области похађао је на Лондонском универзитету (UCL – SSEES), а усавршавао се и на Јејл универзитету.

У периоду од 2012. до 2014. године је у Генералном секретаријату председника Републике био члан Спољнополитичког тима председника.

Од 2014. до 2020. године био је запослен у Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, где је био саветник директора Канцеларије за КиМ, а затим и заменик директора.

Био је члан Преговарачког тим за приступање Србије Европској унији Владе Републике Србије за Поглавље 35.

У Министарству спољних послова радио је као помоћник министра за билатералну сарадњу, као амбасадор, а затим као генерални конзул у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу од априла 2021. године.

У јулу 2024. именован је за државног секретара у Министарству спољних послова.

Члан је организације МЕНСА Србије.

Говори енглески језик, а служи се чешким и руским језиком.

Ожењен.