Министар Марко Ђурић

Рођен је 25. јуна 1983. године у Београду. 

Од 2012. до 2014. године био је саветник председника Републике Србије за спољне послове. 

Од 2014. до 2020. године био је директор Канцеларије за Косово и Метохију. Био је шеф Радне групе Владе Србије за унутрашњи дијалог о решавању питања КиМ. У септембру 2020. био је члан државне делегације Србије на преговорима Београда и Приштине у Вашингтону. Учествовао је у састанцима на врху и представљању државне позиције Србије по питању КиМ са руководствима НР Кине, Руске Федерације, Немачке, Француске итд. Заједно са председником Републике Александром Вучићем присуствовао је првом билатералном сусрету лидера Србије и САД у Белој кући после две деценије.

Од 2012. до 2020. године био је шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини. Предводио је делегације Србије на укупно 221 рунди бриселских преговора са представницима ПИС у Приштини. 

Шеф је преговарачког тима Србије за поглавље 35 у процесу преговора Србије и ЕУ.

Од 2020. до 2024. био је изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.

Ноислац је Ордена Његоша III степена – Република Српска; Ордена Николе Тесле – Теслина научна фондација; Ордена краља Милутина – Српска православна црква; добитник је признања за најбољег младог политичара региона за 2016. годину – Европски покрет у Босни и Херцеговини.

Осмислио је и кодизајнирао амблем који је данас у Србији општеприхваћено обележје Дана примирја у Првом светском рату - Наталијина рамонда.

По образовању је дипломирани правник, течно говори енглески и хебрејски, а служи се француским и руским језиком.

Ожењен је Андријаном Ђурић и отац је три ћерке – Јоване, Милице и Ђурђе.