Активности

22. јун 2023. године

ПОЛАЗНИЦИ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ ПОСЕТИЛИ АМБАСАДУ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Полазници Дипломатске академије – приправници у МСП – посетили су данас Амбасаду Републике Француске у Београду у пратњи директорке амбасадорке Марине Јовићевић.

Посета је реализована у оквиру наставног плана Основног програма дипломатско-конзуларне обуке, којим су, између осталог, као ванредна активност, предвиђена  предавања амбасадора сталних чланица СБ УН.

Домаћин посете, амбасадор Пјер Кошар, у првом делу излагања, у оквиру обиласка репрезентативних просторија Амбасаде упознао је полазнике ДА са историјатом и архитектуром самог здања,  као својеврсног културно-историјског споменика.

У разговору полазника ДА са амбасадором Кошаром, акценат је био на билатералним односима Србије и Француске, историјским везама два народа током Првог светског рата, као и на културној, просветној и економској сарадњи двеју држава и сарадњи у оквиру Франкофоније.

Полазници Дипломатски академије имали су прилику да кроз разговор са амбасадором Француске и његовим сарадницама постављају питања и упознају се са специфичностима дипломатске професије.

 

22. јун 2023. године

ПРЕДАЦВАЊЕ АМБАСАДОРА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКА                       

У организацији Дипломатске академије, Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко одржао је предавање за полазнике Дипломатске академије и запослене у Министарству спољних послова.

У уводној речи директорка дипломатске академије амбасадор Марина Јовићевић је истакла да је, између осталог, данашње  предавање својеврстан  допринос обележавању 185. годишњице од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

Током свог излагања, амбасадор Руске Федерације представио је нови концепт руске спољне политике и правце деловања своје земље на спољнополитичком плану. Са становишта руске геостратешке позиције и новог концепта спољне политике РФ, осврнуо се на актуелна дешавања не само у Европи, већ међународној сцени у целини, као и на изазове у енергетском сектору и њиховом утицају на светску привреду. Говорећи о визији новог мулти-поларног света, подвукао је интерес РФ за очување стабилности у свету уз поштовање принципа међународног права, суверености  и равноправности  међу државама. 

Дотакао се, такође, билатералних односа двеју земаља, истичући подршку РФ Србији, њеном суверенитету и територијалном интегритету, нагласивши значај поштовања Резолуције 1244 СБ УН у процесу решавања питања Косова и Метохије.

Након предавања, амбасадор Боцан-Харченко одговарао је на бројна питања присутних.

20. јун 2023. године

АМБАСАДОРКА НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ  ЧЕН БО ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Амбасадорка НР Кине Чен Бо одржала је данас, у организацији Дипломатске академије, предавање у Министарству спољних послова на тему „Билатерални односи Републике Србије и Народне Републике Кине“. Предавању су присуствовали полазници Дипломатске академије и запослени Министарства.

Током свог излагања, амбасадорка Бо говорила је о приоритетима спољне политике своје земље, процесу модернизације Кине,  изазовима модерног света, те значају иницијативе „Појас и пут“.

Истакла је пријатељске и развијене билатералне односе Р. Србије и НР Кине, засноване на стратешком партнерству, који се огледају у бројним инвестицијама у различитим областима, инфраструктури, трговини, туризму и многим другим. Поменула је такође сарадњу двеју земаља у време пандемијске кризе.

Након предавања, кроз интерактивну дискусију са присутнима, абасадорка Чен Бо је одговарала  на бројна питања присутних.

25. и 26. мај 2023. године

СТУДИЈСКА ПОСЕТА ПОЛАЗНИКА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ БАЊА ЛУЦИ

Дипломатска академија Министарства спољних послова Републике Србије организовала је у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије дводневну студијску посету полазника ДА Бања Луци, као део наставног плана и програма дипломатске и дипломатско-конзуларне обуке.

Током студијског боравка у Бања Луци, полазници су имали прилику да у пратњи директорке Дипломатске академије амбасадорке Марине Јовићевић са сарадницима и генералног конзула Милоша Вујића посете институције Републике Српске, Генерални конзулат Р. Србије, као и „Спомен-подручје Доња Градина“.

Првог дана посете, добродошлицу у седишту Владе Р. Српске пожелео им је премијер Радован Вишковиоћ са сарадницима, који је, том приликом изразио захвалност МСП и ГК на реализацији посете Бања Луци, упознао полазнике са начином функционисања Р. Српске, објаснио њену уставну позицију и подвукао важност очувања њених надлежности.

Након пријема у Влади Републике Српске, полазници Дипломатске академије посетили су Генерални конзулат Р. Србије, где их је генерални конзул Милош Вујић упознао са надлежностима Генералног конзулата, начином рада, обимом посла, организационом структуром, врстама активности, те специфичностима самог посла. Полазници су потом имали прилику да се упознају са запосленима и обиђу радне просторије Генералног конзулата.

Другог дана студијске посете полазници су обишли здање Народне скупштине Републике Српске, где им је домаћин била потпредседница парламента Ања Љубојевић. Поред А. Љубојевић, полазницима се обратио и помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске Немања Ковачевић. Председница парламента одржала је краће предавање о историјату, надлежностима, организацији, саставу и начину функционисања НСРС, појаснивши специфичности уставног уређења и процедуре одлучивања у БиХ. Полазници су упознати и са функционисањем представништва Републике Српске у иностранству.

Студијска посета Бања Луци завршена је обиласком, уз стручно вођење кустоса, „Спомен – подручја Доња Градина“, споменика жртвама усташког злочина почињеног у периоду од 1941. до 1945. године над Србима, Ромима, Јеврејима и другим народима, припадницима антифашистичке борбе у Концентрационом логору Јасеновац.

 

17. мај 2023. године

АМБАСАДОРКА УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЕВЕРНЕ ИРСКЕ ШАН МЕКЛАУД УГОСТИЛА ПРИПРАВНИКЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У оквиру циклуса предавања амбасадора држава сталних чланица СБ УН, као ванредне активности Основног програма дипломатско-конзуларне обуке, полазници Дипломатске академије – приправници у МСП – посетили су Амбасаду УК Велике Британије и Северне Ирске у пратњи директорке, амбасадорке Марине Јовићевић.

Том приликом уприличен је разговор са амбасадорком Шан Меклауд и њеним сарадницима. Дотакнуте су бројне теме, од развоја билатералних односа двеју земаља, ангажмана Амбасаде у различитим областима, као што су подршка европској интеграцији, безбедност, борба против корупције, царинска питања, до културне сарадње и подршке пројектима разних партнера у Републици Србији.

Амбасадорка Маклауд говорила је и о изазовима дипломатске професије и својим искуствима током бројних дипломатских постављења.

Након излагања, у неформалном и срдачном разговору, амбасадорка Меклауд је одговарала на питања приправника.

 

11. мај 2023. године

ДИРЕКТОРКА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ АМБАСАДОР МАРИНА ЈОВИЋЕВИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН

Група студената политичких наука и међународних односа са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД), под  вођством професора Владимира Матића и у пратњи представника Факултета политичких наука Универзитета у Београду, посетила је Министарство спољних послова, у склопу студијског боравка у Републици Србији. Посета је реализована у организацији Дипломатске академије, са којом овај Универзитет остварује дугогодишњу сарадњу.

Том приликом директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић представила је студентима спољнополитичке приоритете Р. Србије. Говорила је о значају очувања суверенитета и територијалног интегритета земље, с акцентом на питање Косова и Метохије, представила хронолошки процес европских интеграција земље, значај реформи које су допринеле привредном проспериту Србије и привукле велики број страних инвестиција. Поменула је опредељеност Србије за развој добросуседских односа и регионалне сарадње, с нагласком на иницијативе „Берлински процес“ и „Отворени Балкан“, унапређење билатералних односа са свим земљама света, укључујући очување добрих односа са традиционалним партнерима, те земљама чланицама Покрета несврстаних земаља. М. Јовићевић се осврнула и на активну улогу земље у области мултилатерале, економске дипломатије, безбедносне политике, учешћем у мировним мисијама УН и ЕУ, сарадњу са НАТО, уз очување војне неутралности, као и на значајну улогу Министарства спољних послова у пружању подршке држављанима Србије у иностранству и бројној дијаспори.

У интерактивној комуникацији са студентима амбасадор Јовићевић је информисала и о надлежностима и програмима Дипломатске академије.

Обиласком сталне поставке Музеја српске дипломатије завршена је посета америчких студената Министарству спољних послова.

 

8. мај 2023. године

АМБАСАДОР САД КРИСТОФЕР ХИЛ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофер Хил одржао је данас, у организацији Дипломатске академије, предавање у Министарству спољних послова на тему „Билатерални односи Републике Србије и САД“.

Предавању су присуствовали полазници Дипломатске академије и заинтересоване дипломате Министарства.

Амбасадор Хил се  током свог излагања, као искусан дипломата и познавалац ситуације на овим просторима, осврнуо хронолошки на историјат односа између две земље, правећи ретроспективу догађаја деведесетих година прошлог века, до данас. Говорио је о подршци и помоћи САД активностима Србије на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, а посебно у контексту спровођења потребних реформи. Истакао је значај иницијативе „Отворени Балкан“ за боље повезивање људи у региону. Указао је на потребу формирања Заједнице српских општина и подвукао америчку позицију у вези са КиМ.

Похвалио је економски напредак Србије и изразио задовољство све већим присуством америчких компанија у земљи, које успешно послују, нагласивши да ће настојати да својим активностима  као амбасадора допринесе још успешнијем развоју привредне сарадње између две земље у многим областима. Поменуо је такође и бројну српску дијаспору у САД. Током предавања указао је и на актуелну гео-политичку ситуацију у Европи, с акцентом на сукоб у Украјини.

Након свог излагања, амбасадор Хил је одговарао на бројна питања  присутних, а потом обишао сталну поставку Музеја српске дипломатије.

 

Четвртак, 27. април 2023. године

В.Д. ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА МСП АМБ. СУЗАНА БОШКОВИЋ-ПРОДАНОВИЋ И ДИРЕКТОР ГАЛЕРИЈЕ ФРЕСАКА БОЈАН ПОПОВИЋ ОТВОРИЛИ ИЗЛОЖБУ ОРНАМЕНАТА СА СРПСКИХ СРЕДЊОВЕКОВНИХ ФРЕСАКА НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ МСП

У четвртак, 27. априла на Дипломатској академији МСП одржана је пригодна церемонија поводом отварања сталне изложбе на којој је приказано 16 орнамената српских средњевековних фресака. Постављени орнаменти чине део изложбе „Освежавање меморије“ коју је приредио Музеј примењене уметности а која је гостовала у Културном центру Републике Србије у Паризу.

Присутним гостима које су чинили полазници који похађају Основни програм дипломатске и дипломатско-конзуларне обуке на Дипломатској академији, као и представници бројних организационих јединица МСП, прво се обратила в.д. Генералног секретара МСП амб. Сузана Бошковић-Продановић која је указала на значај ове изложбе, нарочито у контексту обуке будућих дипломата и њиховог упознавања са традицијом српског народа и културном баштином Србије. У свом излагању, господин Бојан Поповић, директор Галерије фресака, представио је експонате који су изложени у МСП и уручио монографију о Галерији фресака у Београду, коју је приредио у сарадњи са Народним музејом у Београду. Обоје говорника изразили су захвалност амб. Јели Баћовић, која је личним ангажовањем допринела да се ова значајна изложба постави у МСП и која је на крају отварања указала на значај културе за дипломатски рад.

Након отварања изложбе, уприличен је коктел.

 

Уторак, 4. април 2023. године

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА СТРУЧНЕ ПРАКСЕ У МСП СТУДЕНАТА СА 15 ФАКУЛТЕТА СА ШЕСТ ДРЖАВНИХ УНИВЕРЗИТЕТА

Свечана церемонија је одржана на Дан студената, у уторак, 4. априла поводом почетка обављања тромесечне стручне праксе у Министарству спољних послова 49 студената завршних година основних и мастер студија који ће праксу обављати у периоду од 1. априла до 30 јуна, на основу протокола о сарадњи које је МСП потписало 2021. године са 15 факултета са шест државних универзитета.

Студенте је поздравила в.д. генералног секретара, амбасадорка Сузана Бошковић - Продановић пожелевши им добродошлицу и да током трајања праксе стекну практична знања, која ће додатно надоградити уз сарадњу са искусним колегама у Министарству спољних послова.

Амбасадорка Бошковић - Продановић је истакла да је част и привилегија радити у Министарству спољних послова и да ће и студентима током праксе бити пружена прилика да својим радом и знањем помогну у свакодневном раду МСП. У нади да ће стручна пракса бити на обострану корист и да ће њихова енергија и младост допринети томе да и МСП своје задатке обавља на бољи и ефикаснији начин.

В.д. генералног секретара Бошковић - Продановић се на крају обраћања захвалила свим колегама и онима који су помогли реализацију пројекта и још једном пожелела студентима пуно успеха приликом обављања стручне праксе, током студија и на личном плану.

 

Понедељак, 3. април 2023. године

СТУДЕНТИ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ У ПОСЕТИ  МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Студенти Америчког центра у Бриселу посетили су данас Министарство спољних послова, у пратњи професора Џерома Шеридана.

Том приликом, у организацији Дипломатске академије, предававања су одржали: директорка Дипломатске академије амбасадор Марина Јовићевић, в.д. помоћника министра спољних послова за Европску унију, амбасадор Милош Тодоровић и представник Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини (ККОРД) др Сања Арежина.

У уводном предавању, директорка Дипломатске академије, амб. Јовићевић представила је америчким студентима спољнополитичке циљеве Републике Србије. У том контексту издвојила је: очување суверенитета и територијалног интегритета земље, ЕУ интеграцију,  добросуседске односе и регионалну сарадњу, унапређење билатералних односа са свим земљама света, укључујући традиционалне партнере и државе чланице Покрета несврстаних, као и активности Србије у оквиру мултилатералне сарадње, залагање за поштовање принципа међународног права, јачање економских и привредних потенцијала земље и привлачење страних инвестиција.

Амбасадор Тодоровић је говорио о процесу ЕУ интеграција, као једном од важних спољнополитичких циљева земље, току преговора, новинама које се огледају у преласку с поглавља на кластере, објаснивши тематику сваког од кластера посебно, те специфичностима са којима се Србија сусреће на европском путу. Говорећи о политици проширења ЕУ, указао је и на бројне изазове са којима се Унија суочава, укључујући и сукоб у Украјини. Истакао је позитивне ефекте европских интеграција Србије, које су покренуле бројне, посебно економске реформе, што је земљу учинило атрактивном за стране инвеститоре и допринело општем привредном напретку. Указао је такође на значај унапређења и очувања регионалне сарадње и стабилности, посебно кроз иницијативе „Берлински процес“ и „Отворени Балкан“, појаснивши њихову основну идеју и концепт.

Др Сања Арежина је студенте ближе упознала са проблематиком питања Косова и Метохије, наводећи хронолошки кључне догађаје у периоду од 1999. године до данас, указујући на неопходност поштовања Резолуције 1244 и оснивања Заједнице српских општина. Објаснила је  положај Срба и актуелне проблеме са којима се српски живаљ у јужној српској покрајини свакодневно сусреће, представила  ток дијалога Београда и Приштине кроз време, предочивши препреке и несугласице које доводе до његовог застоја.

Након предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и дискутују са предавачима.

петак, 31. март 2023. године

НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ ОДРЖАНА ПРЕДАВАЊА СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Студенти Факултета безбедности Универзитета у Београду посетили су данас Дипломатску академију Министарства спољних послова у оквиру предмета „Дипломатија и одбрана“, који слушају на трећој години студија.

Том приликом предавања су одржале директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић и помоћница министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Дијана Иванчић.

Амбасадорка Јовићевић је током свог излагања представила организациону структуру и начин функционисања Министарства спољних послова, укључујући мрежу дипломатско-конзуларних представништава, као и надлежности и задатке сваког сектора појединачно. Из угла дипломате, говорила је о специфичностима, сложености и изазовима дипломатске професије. Такође, указала је студентима на могућност обављања стручне праксе у МСП.

Помоћница министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Дијана Иванчић упознала је присутне са надлежностима Сектора за безбедносну политику Министарства спољних послова, његовом структуром и задацима. Представила је активности Сектора и Министарства у целини које доприносе заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, као и сарадњу Републике Србије са НАТО кроз Партнерство за мир, ИПАП и друге програме и пројекте. Говорила је о значају учешћа Србије у мировним мисијама УН и ЕУ, као и о ангажману у оквиру ОЕБС, те бројним регионалним иницијативама. Током предавања дотакла се и теме контроле наоружања, енергетске безбедности, сајбер безбедности и многих других глобалних безбедносних изазова.

На крају предавања студенти су имали прилику да постављају питања.

 

Понедељак, 20. март 2023. године

РУКОВОДИЛАЦ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ, АМБАСАДОР МАРИНА ЈОВИЋЕВИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА ЕВРОПСКОГ СТУДЕНТСКОГ ФОРУМА

Чланови студентске организације Европски студентски форум Факултета политичких наука Универзитета у Београду посетили су данас Дипломатску академију где им је предавање одржала руководилац Академије амбасадор др Марина Јовићевић.

Амбасадор Јовићевић је студенте упознала са задацима и надлежностима  Министарства спољних послова у складу са правним оквиром. Представила је организациону структуру и послове сваког сектора појединачно, укључујући посебне и уже организационе јединице у оквиру Министарства и појединих одељења. Такође, осврнула се на мрежу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, њихову улогу, значај, начин функционисања, предочивши комплексност дипломатске професије, те значај конзуларних послова у служби наших грађана у иностранству.

Као значајан сегмент у оквиру надлежности Дипломатске академије, поменула је реализацију пројекта стручне праксе у МСП, који се спроводи сваке године, како на основу Протокола о сарадњи са шест Универзитета у Републици Србији, потписаног 2021. године, тако и по другим основама,  појаснивши ближе процедуру и услове стажирања у МСП.

На крају предавања студенти су имали прилику да постављају питања.

Уторак, 14. март 2023. године

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР,  АМБАСАДОР ГОРАН АЛЕКСИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ  СТУДЕНТИМА ЕВРОПСКОГ УДРУЖЕЊА СТУДЕНАТА ПРАВА И МЛАДИХ ПРАВНИКА – ЕЛСА

Дипломатска академија Министарства спољних послова организовала је предавање за студенте Европског удружења студената права и младих правника – Локална група Београд (ЕЛСА). Студенти бораве у Србији у оквиру пројекта Зимска школа права, који је подржан од стране Европске комисије и Суда за људска права у Стразбуру. Предавању је присуствовало 69 студената основних студија права из различитих земаља ЕУ и 11 студената са Правног факултета Универзитета у Београду.

Након уводне речи директорке Дипломатске академије амбасадорке Марине Јовићевић, која је представила државног секретара и најавила предавање, студентима се обратио амбасадор Алексић. У уводном делу свог излагања представио је укратко историјске  чињенице везане за ове просторе у другој половини двадесетог века, нагласивши да је познавање историјског контекста битно за боље разумевање свеукупне ситуације у региону.

У наставку предавања  државни секретар је представио студентима спољнополитичке приоритете Републике Србије, очување суверенитета и територијалног интегритета  земље, с посебним освртом на питање Косова и Метохије и изазове са којима се Р. Србија сусреће на путу проналажења одрживог политичког решења, пуноправно чланство у ЕУ, развој добросуседских односа и регионалне сарадње, као и унапређење билатералних односа са свим земљама света, укључујући неговање добрих односа са традиционалним партнерима на светској политичкој сцени, те земљама чланицама Покрета несврстаних земаља.

Указао је на активан допринос Србије у области мултилатералне сарадње, уз поштовање принципа међународног права, као јединог одговора на бројне глобалне изазове. Поменуо је такође, допринос Србије  европском и светском миру и безбедности учешћем у мировним мисијама, као и сарадњом са НАТО кроз Партнерство за мир.

Током предавања нагласио је да је развој привредних потенцијала Републике Србије и њена економска стабилност допринела унапређењу привредне сарадње са међународним партнерима и учинила земљу атрактивном за бројне стране инвеститоре.

На интересовање студената, амбасадор Алексић је говорио и о изазовима дипломатске службе, уз напомену да је континуирани ангажман у пружању помоћи и подршке својим грађанима широм света једна од надлежности Министарства спољних послова од изузетне важности, за коју је задужен Сектор за конзуларне послове.

Након предавања, студенти су имали прилику да постављају бројна питања и интерактивно дискутују са амбасадором Алексићем о актуелним темама.

уторак, 31. јануар 2023. године 

АМБАСАДОР МИЛОШ ТОДОРОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА ИЗ ХОЛАНДИЈЕ

АМБАСАДОР МИЛОШ ТОДОРОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА ИЗ ХОЛАНДИЈЕ

Група од шездесет холандских студената из удружења Bestuurskundige Interfacultaire vereniging van Leiden – B.I.L., који у оквиру студијског путовања бораве у Београду, посетила је данас  Министарство спољних послова. Том приликом,  у организацији Дипломатске академије, предавање им је одржао в.д. помоћника министра спољних послова за Европску унију, амбасадор Милош Тодоровић. Чланови поменуте асоцијације похађају студије за јавну управу на Факултету друштвених наука Универзитета у Лајдену.

Директорка Дипломатске академије, амбасадор Марина Јовићевић најавила је  предавање  на тему Европских интеграција Републике Србије.

У уводном делу предавања, амбасадор Тодоровић је изнео основне чињенице о ЕУ и хронолошки представио европски пут Србије, као један од стратешких спољнополитичких циљева земље. Током излагања говорио је о активностима које су претходиле отпочињању преговарачког процеса, његовом току и различитим фазама, новој методологији преговарања, као и специфичностима са којима се Србија сусреће на свом европском путу, с посебним акцентом на питање Косова и Метохије и усклађивања спољне политике.  Истакао је и бројне предности европских интеграција, захваљујући којима су покренуте многе реформе у различитим областима, посебно привреди, нагласивши да велики број компанија из земаља ЕУ данас успешно послује у нашој земљи, што  доприноси општем економском просперитету Србије.

Такође, указао је на изазове са којима се ЕУ суочавала кроз време, почев од економске и мигрантске кризе, преко Брегзита, до актуелних дешавања на светској и европској политичкој сцени, укључујући  конфликт у Украјини, те њиховом укупном утицају на политику проширења Уније.

Након предавања, амбасадор Тодоровић је одговарао на бројна питања студената.

Посета Министарству спољних послова завршена је обиласком сталне поставке Музеја српске дипломатије.

петак, 25. новембар 2022. године 

Предавање професора Кунихико Мијакеа у Министарству спољних послова       

Предавање професора Кунихико Мијакеа

Поводом обележавања 140 година од успостављања билатералних односа између Србије и Јапана, у Министарству спољних послова одржано је предавање јапанског професора Кунихико Мијакеа.

Проф. Мијаке, који је боравио у Београду на позив Међународног института за безбедност и  Амбасаде Јапана, је директор истраживања у Институту за међународне односе – The Canon Institute for Global Studies, професор на Универзитету Ритсумеикан у Кјоту и председник његовог Института за међународну политику.

Непосредно пре почетка предавања, руководилац Дипломатске академије амбасадор Марина Јовићевић, поздравила је присутне, представила  професора Мијакеа и најавила госте.

Предавање је отворио министар просвете Бранко Ружић, а након тога, присутнима су се обратили амбасадор Јапана у Републици Србији Такахико Кацумата и заменик декана Факултета безбедности Универзитета  у Београду проф. др Зоран Драгишић. У својству модератора догађаја, проф. Мијакеа поздравила је и проф. др Љиљана Марковић.

У фокусу излагања проф. Мијакеа, поред билатералних односа двеју земаља, била је спољна политика и гео-политичка стратегија Јапана у XXI веку, уз осврт на актуелну ситуацију и однос снага на међународној политичкој сцени. Након предавања, проф. Мијаке је одговарао на питања присутних.

Предавању су присуствовали: ПМСП за билатералну сарадњу амб. Владимир Марић, начелница Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик Ирена Шарац,  запослени у МСП, представници Амбасаде Јапана у Београду, Међународног института за безбедност, припадници академске заједнице и други.

четвртак, 14. јул 2022. године

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР НЕМАЊА СТАРОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА АСОЦИЈАЦИЈЕ SIB-LEIDEN ИЗ ХОЛАНДИЈЕ

Студенти асоцијације Sib-Leiden у оквиру студијске посете Републици Србији посетили су данас Министарство спољних послова. Поменута асоцијација студената окупља углавном студенте међународних односа са Универзитета у Лајдену. У оквиру студијског Боравка у Београду имали су прилику да, поред Министарства спољних послова, посете и Народну скупштину Р. Србије.

Госте из Холандије поздравила је амб. Марина Јовићевић, руководилац Дипломатске академије након чега је државни секретар Немања Старовић одржао предавање на тему спољнополитичких приоритета Републике Србије.

У уводном делу предавања, Н. Старовић је хронолошки представио холандским студентима историјат ових простора, нарочито током друге половине 20. века, с нагласком на период од деведесетих година до данас, како би присутни лакше схватили и разумели актуелну ситуацију и односе у региону. У том контексту поменуо је специфичности  географског и геостратешког положаја Србије.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Републике Србије, државни секретар је најпре истакао важност очувања суверенитета и територијалног интегритета земље са Косовом и Метохијом, као својим саставним делом, говорио је такође о европском путу Србије, регионалним односима, војној неутралности земље.

Подсетио је на активности на међународном плану који су претходили једностраном проглашењу независности тзв. „Косова“, супротно међународном праву, укључујући и НАТО-агресију на СР Југославију 1999. године. Указао на значај поштовања Резолуције СБ УН 1244 и ангажмана међународне заједнице у процесу заштите српског становништва и српског културног наслеђа на Косову и Метохији. Поменуо је, такође, да су многе земље повукле признање тзв. „Косова“, те да очекује да се такав тренд  настави и убудуће.

Европски пут Србије означио је као један од стратешких спољнополитичких циљева земље, захваљујући коме су у Србији покренуте бројне реформе у различитим областима, посебно привреди, нагласивши да велики број компанија из земаља ЕУ данас успешно послује у нашој земљи, која постаје све привлачнија дестинација страним инвеститорима.

На интересовање студената, осврнуо се и на односе Републике Србије са НР Кином и Руском Федерацијом, с акцентом на значајне инвестиције које долазе из тих земаља, посебно када је реч о инфраструктурним пројектима, појединим гранама индустрије, енергетике, или медицинској помоћи током пандемије COVID 19.

У наставку предавања, државни секретар је говорио о значају добросуседских односа, војној неутралности Републике Србије, као и о сарадњи са НАТО која се остварује кроз Партнерство за мир и учешћем земље у мировним мисијама и операцијама УН и ЕУ.

Након предавања, државни секретар је одговарао на бројна питања студената.

 

четвртак, 7. јул 2022. године

ПРЕДАВАЊЕ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА НЕМАЊЕ СТАРОВИЋА СТУДЕНТИМА ЕВРОПСКОГ УДРУЖЕЊА СТУДЕНАТА ПРАВА И МЛАДИХ ПРАВНИКА

Дипломатска академија Министарства спољних послова, у сарадњи са студентима Правног факултета Универзитета у Београду (ЕЛСА) организовала је предавање за студенте Европског удружења студената права и младих правника, који бораве у Србији у оквиру пројекта Летња школа права, који је подржан од стране Европске комисије и Суда за људска права у Стразбуру. Групу од 54 студената основних студија права чинило је 38 студената из различитих земаља ЕУ и 16 студената са београдског Правног факултета.

У уводној речи, руководилац Дипломатске академије амбасадор Марина Јовићевић поздравила је студенте и најавила предавање државног секретара Немање Старовића на тему „Косово и Метохија-Изазов тражења одрживог политичког решења.“

Током свог излагања Н. Старовић је, пратећи хронолошки след догађаја, упознао студенте са историјским чињеницама које се односе на период пре и након распада СФРЈ. У наставку излагања, фокус је био на Косову и Метохији и изазовима са којима се Република Србија сусреће на путу проналажења одрживог политичког решења. У том контексту поменуо је период 90-тих година прошлог века, НАТО-агресију на СР Југославију, признање тзв. Косова од стране међународне заједнице, посебно у контексту кршења међународног права. Говорио је о значају поштовања Резолуције СБ УН 1244, току преговора између Београда и Приштине, повлачењу признања тзв. Косова од стране 18 земаља, актуелној ситуацији и проблемима са којима се сусреће српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији.

Након предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и интерактивно дискутују са ДС Н. Старовићем.

 

Четвртак, 9. јун 2022. године  

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОСВЕЋЕНА УЛОЗИ И ЗНАЧАЈУ ХЕНРИЈА КИСИНЏЕРА 

У организацији Дипломатске академије и Клуба ПЛУС, у четвртак, 9. јуна у Министарству спољних послова одржана је конференција под називом „Обликовање и разумевање светског поретка – Хенри Кисинџер и теорија и пракса међународних односа и дипломатије“. Конференцију је у име МСП отворио Немања Старовић, државни секретар МСП а присутне су поздравили и амб. др Марина Јовићевић, руководилац Дипломатске академије, и Драган Бисенић из Клуба ПЛУС, ранији амбасадор Републике Србије у Египту, новинар и писац.

У оквиру иницијативе Клуба ПЛУС, који је издавач свих књига Хенрија Кисинџера на српском језику, на конференцији су као панелисти учествовали проф. др Иво Висковић, доц. др Марко Дашић и доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука, др Бојан Димитријевић, научни саветник у Институту за савремену историју, др Владимир Трапара, виши научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду, мр Младен Лишанин, истраживач сарадник у Институту за политичке студије и Драган Бисенић.

Излагања су одржана у оквиру два панела која су модерирали Д. Бисенић и ДС Н. Старовић. Бројни посетиоци конференције – дипломате МСП, полазници Дипломатске академије и најбољи студенти факултета који обављају четврти месец стручне праксе у МСП – имали су прилике да се ближе упознају са најважнијим теоријским и практичним аспектима вишедеценијског деловања Хенрија Кисинџера, једног од најутицајнијих живих светских дипломата. Његов прагматско-реалистични приступ, у чијој је основи развијање свести о потреби очувања концепта равнотеже снага и очувања глобалне безбедности уважавањем интереса најзначајнијих међународних актера, разликује се од идеолошког дискурса који преовлађује у актуелним међународним односима, што је уочљиво и у контексту руско-украјинског сукоба.

Такође, ставови и утицај Хенрија Кисинџера илустровани су и историјском анализом не само његовог деловања у време док је био државни секретар САД, током 70-их година прошлог века, већ и његовим свеукупним опусом, од раног детињства до данашњег доба, а посебно имајући у виду да наредне године пуни 100 година.

Очигледан показатељ успешности ове конференције, чији прилози треба да буду објављени у зборнику радова, јесте и заинтересованост посетилаца да панелистима упуте велики број питања и коментара.

У склопу конференције, Драган Бисенић уручио је државном секретару Немањи Старовићу столицу коју је тадашњи уредник часописа Foreign Affairs Хамилтон Фиш Армстронг поклонио краљу Александру 1931. године, а коју је својевремено пронашао током своје амбасадорске службе у Каиру и потом репарирао и сада вратио као важан историјски артефакт за Музеј дипломатије МСП.

 

Среда, 08. јун 2022. године 

АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ 

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије амбасадора Марине Јовићевић полазницима Основног програма дипломатске обуке и запосленима Министарства спољних послова, предавање је одржао Њ.Е. Пјер Кошар, амбасадор Француске у Републици Србији. Тема предавања била је јачање сарадње Србије и Француске у билатералном и европском оквиру. Осим тога, амбасадор Кошар говорио је о изазовима током председавања Француске Савету ЕУ у периоду јануар-јун 2022, као и о процесу проширења ЕУ и предлозима за јачање политичке сарадње са земљама нашег региона и тзв. Источног партнерства.

Амбасадор Кошар је на почетку предавања говорио о историјату односа Србије и Француске, дужим од једног века, као и о иницијативама и јачању сарадње нарочито током последњих година у разним сферама. Успешна билатерална сарадња огледа се у области економије, привреде, заједничких инфраструктурних пројеката, културе. Амбасадор је истакао све веће интересовање привредних субјеката из Француске за пословање у Србији, на шта указује и успостављање Агенције за развојну сарадњу, која на годишњем плану издваја све већа средства за подршку партнерима у Србији. Подвукао је значај ширења мреже школа у којима се изучава француски језик, што има позитиван ефекат и на интересовање француских привредних субјеката за пословање у нашој земљи.

Значајан део излагања амбасадор Кошар посветио је приоритетима председавања Француске Савету ЕУ, као и изазовима са којима су морали да се носе у последњих неколико месеци. У контексту председавања, али и појачаног политичког дијалога на највишем нивоу између Француске и Србије, говорио је о иницијативи за успостављање европске политичке заједнице, која је потекла од француског председника г. Макрона, истакавши при том значај наставка и убрзања политике проширења за земље које су већ у приступном процесу. 

Предавању амбасадора Француске Пјера Кошара присуствовао је и државни секретар МСП, г. Немања Старовић. 

Након предавања, амбасадор Француске је одговарао на бројна питања присутних.

 

Среда, 1. јун 2022. године  

АМБАСАДОР ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

На почетку предавања амбасадора Исламске Републике Иран, Њ.Е. Рашида Хасанпура и присутне поздравили су руководилац Дипломатске академије амбасадор др Марина Јовићевић и државни секретар МСП Немања Старовић, који је такође присуствовао предавању.

Излагање амбасадора Хасанпура на тему: Спољна политика Исламске Републике Иран и развој односа и сарадње са Републиком Србијом било је подељено у две тематске целине: спољна политика Ирана и билатерални односи са Републиком Србијом.

Током првог дела предавања Р. Хасанпур је упознао присутне са основним постулатима спољне политике своје земље, који су формирани након револуције 1979. године и која се  темељи  на принципима очувања независности, као и слободи деловања и одлучивања у међународним оквирима. Говорио је такође о значају добросуседских односа међу земљама Блиског истока, тероризму и другим изазовима у региону, чија решења Иран види у конструктивној сарадњи.

У фокусу другог дела предавања били су билатерални односи Р. Србије и ИР Иран, као две традиционално пријатељске земље, између којих не постоје отворена питања, чији односи су засновани на обостраном разумевању и доброј сарадњи у готово свим сферама. Нагласио је да су успешним билатералним  односима умногоме допринела узајамна залагања лидера двеју држава да се сарадња Србије и Ирана додатно унапреди. Посебно се захвалио Министру спољних послова Николи Селаковићу и председнику Републике Србије Александру Вучићу на континуираној посвећености развоју односа између Србије и Ирана. Такође је истакао да за њега представља велику част присуство државног секретара Немање Старовића предавању, који је обраћање амбасадора Хасанпура оценио као садржајно и изузетно корисно.

Након предавања,  које је одржано на персијском језику, уз консекутивни превод, амбасадор Ирана је одговарао на бројна питања присутних.

Поред полазника Дипломатске академије и запослених у МСП предавању су присуствовали и сарадници амбасадора Хасанпура: Содаиф Атаеи, трећи секретар и Мохамад Реза Мотаги, преводилац за персијски и српски језик у Амбасади ИР Иран.

 

Уторак, 24. мај 2022. године

ПРЕДАВАЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије амб. Марине Јовићевић, која је поздравила госте и представила предаваче, студентима су се обратили Весна Филиповић-Николић, заменица генералног секретара Министарства спољних послова и Игор Кужелка, начелник Одељења за заједничку безбедносну и одбрамбену политику и безбедносне изазове.

Весна Филиповић-Николић је упознала присутне са организационом структуром и начином функционисања Министарства спољних послова, укључујући ДКП мрежу и надлежности сваког сектора појединачно. Из угла каријерног дипломате предочила је студентима комплексност дипломатске професије, с акцентом на мултилатералу, сарадњу са међународним организацијама у пракси, те значај конзуларних послова у служби наших грађана у иностранству.

Игор Кужелка је током свог излагања представио надлежности Министарства спољних послова у домену безбедносне политике, као и структуру Сектора за безбедносну политику у целини. Говорио је о активностима у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, сарадњи Србије са НАТО кроз Партнерство за мир, ИПАП и друге програме, учешћу Србије у мировним мисијама и операцијама ЕУ, контроли наоружања, као и глобалним безбедносним изазовима.

Након предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и дискутују са предавачима.

Посете студената Факултета безбедности Министарству спољних послова реализују се традиционално у сарадњи са Дипломатском академијом у оквиру предмета „Одбрамбена дипломатија“, који студенти слушају на трећој години основних академских студија.

 

среда, 18. мај 2022. године

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР НЕМАЊА СТАРОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН ИЗ САД

У оквиру студијског боравка у Републици Србији, група студената политичких наука и међународних односа са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД), посетила је, у пратњи професора Владимира Матића Министарство спољних послова, са којим овај универзитет остварује дугогодишњу сарадњу. Посета је реализована у организацији Дипломатске академије.

Непосредно пред почетак предавања,  руководилац Дипломатске академије амбасадор Марина Јовићевић је поздравила госте и најавила предавање државног секретара Немање Старовића на тему „Спољнополитички приоритети Р. Србије“.

У уводном делу предавања, Н. Старовић је предочио америчким студентима историјске чињенице везане за ове просторе, с акцентом на хронологију догађаја од деведесетих година прошлог века до данас, значајне за разумевање актуелних односа у региону, укључујући и географски и геостратешки положај Србије.

У наставку излагања државни секретар је говорио о значају очувања суверенитета и територијалног интегритета земље са јужном српском Покрајином као својим саставним делом, чланству Србије у ЕУ, регионалним односима, војној неутралности земље.

Хронолошким редоследом подсетио је на догађаје који су довели до признавања независности тзв. „Косова“ на међународном нивоу, супротно међународном праву, објаснио  значај поштовања Резолуције СБ УН 1244 и ангажмана међународне заједнице у процесу заштите српског становништва и српског културног наслеђа на КиМ, као и константном настојању Србије да се, за разлику од друге стране,  договором и мирним путем дође до решења кризе.Указао је, такође, на чињеницу да су многе земље повукле признање тзв. „Косова“, те да ће се такав тренд вероватно наставити.

Европски пут Србије означио је као један од стратешких спољнополитичких циљева земље и покретач реформи у многим областима које су довеле до привредног напретка земље.

Говорећи о значају добросуседских односа, поменуо је покретање иницијативе „Отворени Балкан“, њен значај и предности за становништво и економију земаља ЗБ.

Истакао је да, иако војно неутрална, Р. Србија остварује сарадњу и са НАТО кроз Партнерство за мир, док учешћем у мировним мисијама и операцијама УН и ЕУ доприноси очувању безбедности како у Европи, тако и у свету.

Након предавања, државни секретар је одговарао на бројна питања студената.

Током посете Министарству спољних послова, амерички студенти су имали прилику да обиђу сталну поставку Музеја српске дипломатије.

 

Понедељак, 16. мај 2022.

РУКОВОДИЛАЦ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ АМБАСАДОР МАРИНА ЈОВИЋЕВИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА БЕЧКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

У оквиру сарадње дипломатских академија, 50 полазника Бечке дипломатске академије, у пратњи директора др Емила Брикса, посетило је Министарство спољних послова, где им је предавање одржала руководилац Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, амбасадор др Марина Јовићевић.

Након што је представила надлежности и програме Дипломатске академије, амб. Јовићевић је упознала присутне са основним приоритетима спољне политике Србије, као што су: очување суверенитета и територијалног интегритета земље, са Косовом и Метохијом као њеним саставним делом, пуноправно чланство у ЕУ, очување регионалног мира и стабилности, добросуседски односи, развој билатералне сарадње како са водећим актерима глобалне политичке сцене, тако и са свим осталим државама у свету, војна неутралност.

Нагласила је да се од самог почетка дијалога са Приштином Србија понашала као конструктиван партнер, који испуњава своје обавезе и примењује постигнуте договоре, осврнувши се на значај поштовања Резолуције СБ УН 1244 и већег ангажовања међународне заједнице када је реч о заштити српског становништва и културног наслеђа на Косову и Метохији.

Означила је перспективу пуноправног чланства у ЕУ као подстрек свеобухватним реформама  које спроводимо, као и политици помирења у региону и додала да је Србија отворена за сарадњу са партнерима како из окружења, тако и из Европе и света. Такође, ангажман земље у ОУН, ОЕБС, СЕ и другим међународним и регионалним организацијама и иницијативама, окарактерисала је као допринос јачању мира, стабилности и економског напретка на овим просторима, поменувши у том контексту значај иницијативе „Отворени Балкан“.

У наставку предавања указала је да, иако спроводи политику војне неутралности, Србија остварује партнерску сарадњу са НАТО кроз Партнерство за мир, ИПАП пројекте, али и кроз значајно учешће у  мировним мисијама и операцијама УН и ЕУ, чиме доприноси заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Закључила је да се Република Србија, у остваривању свих својих спољнополитичких циљева руководи легитимним националним политичким и економским интересима и да се залаже за поштовање норми међународног права и постизање договора кроз дијалог и дипломатску активност.

Након предавања, полазници Бечке дипломатске академије имали су прилику да постављају питања и дискутују са амб. Јовићевић.

Предавању је присуствовао и Директор Аустријског културног форума и аташе за културу Амбасаде Аустрије у Београду др Адријан Фајкс.

 

12. мај 2022. године

АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКО ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко одржао је предавање полазницима Основног програма дипломатско–конзуларне обуке и запосленима у Министарству спољних послова.

Тема предавања била је „Геополитичка позиција Русије у Европи и билатерална сарадња са Републиком Србијом и земљама ЗБ“.

Током предавања амб. Боцан-Харченко je говорио о билатералним односима Србије и Руске Федерације, актуелној ситуацији у региону, Европи и на међународној сцени уопште, сагледане превасходно из руског геостратешког угла.

Говорећи о визији новог мултиполарног света амбасадор РФ је нагласио да је очување стабилности у светским оквирима интерес РФ, уз поштовање међународног права.

Осврнуо се и на ситуацију у региону и подвукао да његова земља даје пуну подршку Србији у напорима да се компромисом дође до решења кризе на Косову и Метохији, уз поштовање Резолуције СБ УН.

Предавање је завршено интерактивном дискусијом на теме из различитих области, политике, економије, енергетике и др.

 

10. мај 2022. године

АМБАСАДОР МАЂАРСКЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије амбасадора Марине Јовићевић полазницима Основног програма дипломатске обуке и запосленима Министарства спољних послова предавање је одржао Њ.Е. Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Републици Србији. Тема предавања били су билатерални односи двеју земаља.

Амбасадор Пинтер је на почетку предавања говорио о историјату односа Србије и Мађарске, чији се пријатељски и добросуседски односи током последње деценије континуирано развијају у готово свим сферама. Успешна билатерална сарадња огледа се у области економије, привреде, заједничких инфраструктурних пројеката, културе, те редовном одржавању заједничких седница Влада, истакао је амбасадор и додао да Србија за Мађарску представља „стратешког партнера на ЗБ“, као и приоритетну земљу када је реч о инвестирању мађарских компанија.

Током предавања А. Пинтер је истакао да је питање мањина приоритет за обе државе, уз акценат да је Србија изградила модел заштите мањина који може да послужи као пример. У том контексту поменуо је подршку Владе Мађарске у реализацији бројних пројеката који омогућавају образовање Срба у Мађарској на матерњем језику и доприносе очувању културе српске заједнице.

Након предавања,  амбасадор Мађарске је одговарао на бројна питања присутних.

 

Четвртак, 31. март 2022. године

САНДАНСКИ: ДИРЕКТОРКА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ НА ОТВАРАЊУ 15. ЗИМСКЕ ШКОЛЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

Директорка Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије амбасадорка Марина Јовићевић учествовала је на отварању међународног семинара за младе дипломате „15. зимска школа дипломатије“, који је одржан у Санданском, Република Бугарска, у организацији Бугарског дипломатског института и Фондације „Ханс Зајдел“ од 21. до 25. марта ове године.

Првог дана семинара амб. Јовићевић се обратила присутнима на тему: „Од студента Дипломатске академије до директора ДА за 20 година“, с акцентом на савете и сугестије који би младим дипломатама могли бити од користи за развој будуће  каријере.

 

 

 

 

 

Понедељак, 28. март 2022. године

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ „ВЕНАНСИО ДЕ МОУРА“ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ АНГОЛЕ

Током званичне посете министара спољних послова Републике Анголе потписан је Меморандум о разумевању између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Дипломатске академије „Венансио де Моура“ Министарства спољних послова Републике Анголе. Меморандум су потписали министри спољних послова Р. Србије и Р. Анголе,  Никола Селаковић и Тете Антонио.

 

Понедељак, 7. март 2022. године

ДИПЛОМАТСКА АКАДЕМИЈА ОРГАНИЗОВАЛА ПРЕДАВАЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ НОРВЕШКЕ

У организацији Дипломатске академије одржано је у Министарству спољних послова предавање студентима Универзитета у Ослу, који су посетили Србију у оквиру студијског обиласка региона.

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије, амбасадорке Марине Јовићевић, 81 студенту из Норвешке, предавање је одржао државни секретар Немања Старовић на тему: „Спољна политика Републике Србије и питање Косова и Метохије“.

Током предавања,  Н. Старовић је упознао студенте са чињеницама које се односе на географски и геостратешки положај Србије, с посебним акцентом на историјске аспекте и хронологију догађаја на овим просторима од деведесетих година прошлог века до данас.

Државни секретар је посебну пажњу  посветио питању Косова и Метохије, почев од  декларације о независности тзв. „Косова", као чину противном међународном праву, преко погрома над српским становништвом и културним наслеђем, до актуелног положаја Срба и њихове имовине у јужној српској покрајини.

У наставку предавања Н. Старовић је говорио и о европском путу Србије, као једном од спољнополитичких циљева земље, економском напретку и успешним реформама у многим областима, сарадњи са НАТО кроз Партнерство за мир, али и значају регионалне сарадње и стабилности, поменувши у том контексту иницијативу „Отворени Балкан“ и њене погодности.

На крају предавања, одговарајући на питања студената, државни секретар се дотакао и других актуелних тема, као и положаја Р. Србије у новонасталим геостратешким околностима.

 

Уторак, 21. децембар 2021. године

ДЕЛЕГАЦИЈА МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ИРАК ПОСЕТИЛА МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У организацији Дипломатске академије, делегација Министарства иностраних послова Републике Ирак, предвођена др Салихом Хусеином Али Ал-Тамимијем, подсекретаром за политичко планирање и директором Института за спољне послове МИП Републике Ирак, посетила је Министарство спољних послова, где су, на одвојеним састанцима, разговарали са државним секретаром Немањом Старовићем, начелником одељења за Африку и Блиски исток Александром Јанковићем, као и са руководиоцем Дипломатске академије Мирјаном Милосављевић.

Мирјана Милосављевић и др Салих Хусеин Али Ал-Тамими су се сложили да потписани Меморандум о разумевању о сарадњи између Дипломатске академије и Института за спољне послове МИП Ирака представља добру основу за наставак и додатно унапређење сарадње у домену дипломатског образовања.

Такође, размењене су и идеје о начину реализације активности од обостраног интереса, посебно када је реч о организацији семинара, обука и предавања за младе дипломате министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Ирака.

 

Петак, 10. децембар 2021. године

БРИГАДНИ ГЕНЕРАЛ ТОМАЗО ВИТАЛЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије Мирјане Милосављевић и в.д. ПМСП за безбедносну политику, амбасадорке Дијане Иванчић, полазницима ДА предавање је одржао шеф НАТО Војне канцеларије за везу у Београду, бригадни генерал Томазо Витале на тему „Актуелни механизми сарадње Србије и НАТО“.

Генерал Витале је истакао да Србија и НАТО већ 15 година у континуитету развијају своје партнерство, захваљујући заједничком раду и посвећености, као и да се та сарадња константно унапређује кроз активности у оквиру бројних механизама партнерске сарадње, као што су: Индивидуални акциони план партнерства, Група Србија- НАТО за реформу одбране, Процес планирања и прегледа, Концепт оперативних способности, програм Изградње интегритета,програм Наука за мир и безбедност  и др.

Подсетио је да је Србија 2006. године приступила НАТО програму Партнерство за мир и додао да ова организација препознаје Србију као веома важну земљу, поузданог партнера и доброг суседа, који је гарант мира и безбедности у читавом региону.

 

Четвртак, 25. новембар 2021. године

ОДРЖАНА ПРЕДАВАЊА ЗА ПОЛАЗНИКЕ 65. КЛАСЕ ШКОЛЕ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ „ВОЈВОДА РАДОМИР ПУТНИК“

Данас је у Министарству спољних послова, у организацији Дипломатске академије одржан сет предавања за полазнике 65. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ Универзитета одбране при Министарству одбране Републике Србије.

Предавања су обухватила више тема. В.Д. помоћника министра спољних послова за мултилатералну сарадњу, амбасадор Александар Тасић представио је оквире мултилатералне дипломатије, њене функције и улогу кроз ангажман Р. Србије у оквиру међународних организација.

О надлежностима, организационој структури и улози министарства у систему државне управе, као и начину функционисања, укључујући ДКП мрежу, присутне је упознао амбасадор Раде Стефановић.

Предавање начелника Одељења за суседне земље и Југоисточну Европу Милоша Чавића било је посвећено билатералним односима у регионалним оквирима, тј. односима Р. Србије са сваком од земаља које ова организациона јединица радно покрива, док су о надлежностима МСП-а у области безбедносне политике и њеном значају за безбедносни систем Р. Србије, с посебним акцентом на сарадњу Р. Србије и НАТО, допринос Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ (ЗБОП), енергетску и сајбер-безбедност,  говорили  начелник Одељења за НАТО и Партнерство за мир Саша Костић и начелник Одељења за заједничку безбедносну и одбрамбену политику и безбедносне изазове Игор Кужелка.

Након сваког предавања полазници су имали прилику да постављају питања и дискутују са предавачима.

 

Среда, 17. новембар 2021. године

СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ЗА ПОСЛОВНЕ СТУДИЈЕ И ПРАВО УНИВЕРЗИТЕТА „УНИОН-НИКОЛА ТЕСЛА“ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У организацији Дипломатске академије реализована је посета студената Факултета за пословне студије и право Универзитета „Унион-Никола Тесла“ Министарству спољних послова.

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије Мирјане Милосављевић, која је поздравила госте и представила предавача, студентима се обратио амбасадор Раде Стефановић, који је  одржао предавање о надлежностима МСП-а. Упознао је присутне са начином функционисања и улогом Министарства спољних послова у систему државне управе, законским оквирима, мрежом ДКП, као и унутрашњом организацијом министарства и надлежностима сваког сектора појединачно.

Говорио је, такође, о актуелним темама, будућим плановима, те општим трендовима унапређења државне управе. Након предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и дискутују са предавачем.

 

УТОРАК, 16. новембар 2021. године

ПОСЕТА КАДЕТА МИП ИЗРАЕЛА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Четири кадета из МИП Израела посетили су данас Дипломатску академију у пратњи директорке Одељења за обуку кадета Шарон Кабало, наставника Авиноама Комема и заменице шефа Мисије Израела у Београду Мајан Бен Туре. 

Руководилац Дипломатске академије М. Милосављевић упознала је госте из Израела са Основним програмом дипломатске обуке, структуром полазника и предавача, обукама које ДА редовно спроводи за запослене у МСП и другим едукативним активностима у надлежности академије, те развијеном сарадњом са партнерским институцијама у иностранству.

Током разговора размењена су искуства у области образовања и усавршавања  дипломата у обе земље, актуелним темама, курсевима и методици наставе.

Кадети бораве у Србији у оквиру студијског путовања, чији програм предвиђа и посету Министарству спољних послова. 

 

ЧЕТВРТАК, 27. мај 2021. године

АМБАСАДОР СЈЕДИЊЕНИХ МЕКСИЧКИХ ДРЖАВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Његова Екселенција амбасадор Сједињених Мексичких Држава у Републици Србији Карлос Исауро Феликс Корона одржао је данас виртуелно предавање полазницима Дипломатске академије.

Предавање на тему билатералних односа двеју земаља представља допринос обележавању 75. годишњице од успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика.

Амбасадор Корона је на почетку обраћања, у кратким цртама, представио своју земљу, да би у наставку предавања говорио о историјату континуирано добрих билатералних односа две државе, заснованих на узајамном поштовању, од самих почетака, преко сарадње кроз Покрет несврстаних, до данашњих дана, када се различитим манифестацијама обележава значајан јубилеј.

Нагласио је да се пријатељски односи Србије и Мексика огледају кроз разноврсну сарадњу у образовању, спорту, култури и уметности, нарочито када је реч о књижевности, музици  и филмској продукцији.

Током свог излагања, мексички амбасадор се дотакао изазова са којима се последње две године дипломатија суочава на глобалном нивоу, услед пандемије вируса COVID-19. У том контексту истакао је значај међународне сарадње у области здравства, с посебним акцентом на успех Србије у борби с пандемијом и спровођењу имунизације становништва.

На крају предавања амбасадор је подвукао да постоје потенцијали за много обимнију и  интензивнију привредну и економску размену двеју земаља, нарочито у домену пољопривреде, енергетике, рударства, туризма, технологије, телекомуникација, трговине, те да ће се он, као новоименовани амбасадор  Мексика у Р. Србији свесрдно залагати за унапређење сарадње у свим сферама.

ПОНЕДЕЉАК, 25. ЈАНУАР 2021.

Селаковић поздравио нову генерацију полазника Дипломатске академије

Министар спољних послова Никола Селаковић поздравио је данас нову генерацију полазника Дипломатске академије министарства и том приликом истакао да је за разумевање позиције наше државе и спољне политике Србије од изузетне важности схватање међународних околности и односа.

„Знања и вештине које ћете стећи управо овде на Дипломатској академији, допринеће вашем бољем разумевању међународних односа, спољнополитичком положају Србије, али и могућности бољег и ефикаснијег спровођења наше спољне политике и реализације наших спољнополитичких приоритета", рекао је министар полазницима.

Како је додао, на прва помињања српске дипломатије наилазимо у „Житију Светога Саве", а потом и у времену Српске Деспотовине, када су први изасланици српских деспота Стефана и Ђурђа - војводе Витко и Никола, одлазили у специјалне дипломатске мисије у иностранство.

Србија је, како је указао Селаковић, поносна и на традиције српске дипломатије новога века и дипломате попут Илије Гарашанина, Јована Ристића, али и Николе Пашића, који је, како је објаснио, један од ретких српских политичара који је изузетно добро познавао историју међународних односа.
Пашић је захваљујући том знању успевао да и као председник владе и као министар спољних послова озбиљно предвиђа дешавања на међународној сцени, прилагођава српске државне циљеве управо тим дешавањима и на један посредан, прикривен начин, реализовао државне циљеве.

ПЕТАК, 04. ДЕЦЕМБАР 2020.

Министар Селаковић уручио дипломе полазницима Дипломатске академије

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић свечано је данас уручио дипломе полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије генерације 2019-2020. године.

Министар Селаковић рекао је том приликом да је уверен да ће дипломци у даљем професионалном раду и напредовању бити у прилици да примене знања и вештине које су стекли на Дипломатској академији, те да ће заступати и бранити интересе Србије и у њој и изван ње.

Према његовим речима, Србија, управо борећи се за циљеве своје спољне политике, мора сачувати себе, али и наћи место у делу света где може да напредује, да се остварује, да јача и да то представља задатак свакога од дипломаца у органу и организацији у којој ради.

петак, 19. јун 2020. године

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА СЈЕДИЊEНИХ МЕКСИЧКИХ ДРЖАВА О ДИПЛОМАТСКО-АКАДЕМСКОЈ САРАДЊИ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Сједињених Мексичких Држава у Републици Србији Марко Антонио Гарсија Бланко потписали су данас Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Сједињених Мексичких Држава о дипломатско-академској сарадњи.
Овај Меморандум ће бити основа за унапређење будуће сарадње између Дипломатске академије Министарства спољних послова и Института „Матијас Ромеро".

Петак, 6. март 2020. године

У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ОДРЖАНА ЈЕДНОДНЕВНА ОБУКА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ОЕБС-а

У сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, Мисије Републике Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама, Генералног секретаријата ОЕБС-а и Мисије ОЕБС-а у Србији одржана је једнодневна обука кадрова за конкурсе за радна места у институцијама ОЕБС-а.

Циљ обуке је подршкa активностима држава учесница ОЕБС-а на јачању личних капацитета потенцијалних кандидата, који ће се пријављивати на конкурсе међународних организација.

Учеснике и предаваче су поздравили руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Њ.Е. амбасадор Андреа Орицио.

Тренинг у форми презентација реализовали су професионални предавачи Одељења за регрутацију ОЕБС-а Густаво Араужо и Јаник Кимпел.

Обуку су похађали представници Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Министарства правде.

среда, 4.децембар 2019. године

АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Италије, у организацији Дипломатске академије, Њ.Е. амбасадор Републике Италије у Србији Карло Ло Кашо одржао је предавање полазницима Основног програма дипломатске обуке.

У уводном делу предавања, начелник Одељења за суседне земље амбасадор Слободан Вукчевић изнео је кратак преглед билатералних односа двеју земаља, с акцентом на кључне области сарадње.

Осврнувши се на дугу традицију пријатељских односа Србије и Италије, амбасадор Ло Кашо је истако снажну подршку његове земље европским интеграцијама Србије, као кључног фактора у региону.
Нагласио је, такође, да се стратешко партнерство двеју држава огледа не само у интензивној економској сарадњи, о чему сведочи присуство бројних италијанских компанија у Србији, већ и у многим другим областима: култури, образовању, пољопривреди, науци, информационим технологијама, енергетици, заштити животне средине.

Наводећи лична искуства, амбасадор Ло Кашо је говорио полазницима Дипломатске академије о значају и специфичностима дипломатске професије, као и о изазовима са којима се она суочава у ери брзе размене информација.

На крају предавања, руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић изразила је захвалност Амбасади Р. Италије и Италијанском институту за културу на дугогодишњој сарадњи и помоћи у организацији наставе италијанског језика за запослене у Министарству спољних послова.

четвртак, 28. новембар 2019. године

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКИХ АКАДЕМИЈА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАРСТВА ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ И МОБИЛНОСТ ЉУДИ РЕПУБЛИКЕ ЕКВАДОР

Амбасадорка Републике Еквадор, која на нерезиденцијалној основи из Будимпеште покрива Републику Србију, Њ.Е. Марија дел Кармен Гонзалес Кабал, боравила је данас у радној посети МСП-у, где је имала одвојене разговоре са в.д. помоћником министра спољних послова за билатералну сарадњу, амбасадорком Татјаном Цонић и генералним секретаром Вељком Одаловићем.

Након разговора, руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић и амбасадорка Еквадора потписале су Меморандум о разумевању о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Дипломатске академије Министарства за спољне послове и мобилност људи Републике Еквадор.

среда, 27. новембар 2019.

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН СЕМИНАР ПОД НАЗИВОМ Sharing the Bulgarian experience on EU pre-accession negotiation process

У заједничкој организацији Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, Министарства за европске интеграције и Бугарског дипломатског института (БДИ), под покровитељством Фондације Hanns Seidel, у Београду је 25. и 26. новембра 2019. године одржан семинар под називом Sharing the Bulgarian experience on EU pre-accession negotiation process.

Дводневну обуку похађали су представници више министарстава Владе Србије: Министарства спољних послова, Министарства европских интеграција, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства заштите животне средине, Министарства привреде, Министарства здравља, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, као и представник Националне академије за јавну управу.

Семинар су отворили руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић, директорка Бугарског дипломатског института Тања Михајлова, амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Њ.Е. Радко Влајков и представник Фондације Hanns Seidel у Софији Богдан Мирчев.

Руководилац Дипломатске академије је током уводне речи поздравила учеснике семинара и захвалила суорганизаторима на сарадњи, истичући досадашња позитивна искуства Академије у организацији оваквих семинара са Шпанијом и Аустријом, као вид помоћи Србији у процесу европских интеграција.

Првог дана семинара предавање на тему јавне дипломатије одржао је амбасадор Бугарске у Београду Р. Влајков, док је о стратегијама комуникације са Европском унијом говорила амбасадор Бисерка Бенишева.

Другог дана семинара Ингрид Шикова, проф. Универзитета „Свети Климент Охридски" у Софији упознала је учеснике са искуствима Бугарске у области стратегије комуникације на тему ЕУ-фондова. О позитивним и негативним ефектима чланства у ЕУ по економију, економским ризицима током процеса преговарања за отварање оних поглавља у чијем фокусу је привреда, с акцентом на сарадњу с Кином у односу на чланство у ЕУ, говорила је проф. Данијела Бобева, члан Бугарске академије наука и бивша заменица премијера и министарка за трговину и привреду.

Семинар су затворили Директорка БДИ Т. Михајлова, регионални директор Фондације Hanns Seidel за југоисточну Европу др Клаус Физингер и руководилац Дипломатске академије.

четвртак, 14. новембар 2019. године

ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИВИЦА ДАЧИЋ ОБРАТИО СЕ СТУДЕНТИМА АМЕРИЧКОГ ЦЕНТРА У БРИСЕЛУ

Студенти Америчког центра у Бриселу, предвођени професором Џеромом Шериданом, посетили су данас Министарство спољних послова Републике Србије, где им се обратио Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије представио је студентима спољнополитичке приоритете Србије с акцентом на очување суверенитета и територијалног интегритета земље са Косовом и Метохијом као саставним делом, пуноправно чланство у ЕУ, очување регионалног мира и стабилности, добросуседске односе, војну неутралност, као и развој билатералне сарадње са свим државама света. Министар спољних послова је указао на дугогодишње билатералне односе између Србије и Сједињених Америчких Држава, као и на богату сарадњу двеју земаља у области привреде. Током излагања министар Дачић је поменуо и бројну српску дијаспору, њен значај, допринос и улогу у развоју америчког друштва.

Након обраћања министра, америчким студентима предавања су одржали вршиоци дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику и Европску унију, амбасадори Бранимир Филиповић и Дејан Ралевић.

Амбасадор Филиповић је говорио о спољнополитичким приоритетима Србије са становишта безбедносне политике на билатералном и на мултилатералном плану, док је чланство Србије у ЕУ као један од главних спољнополитичких циљева Републике Србије, представио амбасадор Ралевић.

Истог дана, студенти Америчког центра у Бриселу посетили су и Канцеларију за Косово и Метохију, где им је предавање о актуелној ситуацији у јужној српској Покрајини одржао Душан Козарев, заменик директора Канцеларије.

четвртак, 11. јул 2019. године

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ЕДИЈА МАЛОКЕ У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Извршни директор специјализоване агенције Афричке уније-Афричког механизма за праћење и оцену развоја (APRM) проф. др Еди Малока одржао је предавање у Министарству спољних послова на тему „Искуства у билатералној и мултилатералној дипломатији, укључујући и искуства у Афричкој унији".

На почетку свог излагања проф. др Малока је истакао значај који Република Србија, као наследница бивше Југославије, има у земљама афричког континента, посебно у контексту покрета несврстаних и обостраног интереса за јачање пријатељских односа.

Такође, представио је присутнима спољнополитичке приоритете Јужноафричке Републике, као и организациону структуру Афричке уније, њене надлежности и значај за државе афричког континената на глобалном плану.

Еди Малока је током предавања говорио и о својим искуствима у области билатерале и мултилатерале, указујући, кроз бројне примере, на специфичности дипломатске професије.

понедељак, 17. јун 2019. године

ПОЛАЗНИЦИ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОСЕТИЛИ ЉУБЉАНУ

Полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, у оквиру студијске посете, боравили су у Љубљани 13. и 14. јуна 2019. године.
У Амбасади Републике Србије организован је пријем за полазнике Дипломатске академије, на коме им се обратила амбасадорка Зорана Влатковић и упознала их са билатералним односима двеју земаља.

У Министарству иностраних послова Републике Словеније полазници академије су имали прилику да чују предавања политичког директора Матеја Марна и националног координатора за Западни Балкан Петра Грка.
Током студијске посете Љубљани, полазници су посетили и представништво Европске уније, где је предавање одржао шеф представништва Зоран Станчич.

четвртак, 16. мај 2019. године

СТУДЕНТИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ У ПОСЕТИ
МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду, чланови студентске организације „ЕЛСА" (Европско удружење студената права у Београду), у организацији Дипломатске академије, посетили су данас Министарства спољних послова Републике Србије.
Тим поводом обратио им се генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Генерални секретар је представио студентима организациону структуру Министарства и надлежности сваког сектора појединачно, укључујући и мрежу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у свету. Говорио је такође о спољнополитичким приоритетима Србије и изазовима са којима се наша земља сусреће у њиховој реализацији, као и о специфичностима дипломатске професије. На интересовање студената, В. Одаловић је објаснио значај правне професије у раду Министарства.

Након предавања студенти права обишли су сталну поставку Музеја српске дипломатије.

понедељак, 13. мај 2019.

 

ШЕФ СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА БЕЧКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

У оквиру сарадње дипломатских академија, полазници Бечке дипломатске академије посетили су у пратњи директора Емила Брикса Министарство спољних послова, где им се обратио први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић. Предавању је присуствовао и Њ. Е. господин Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Републици Србији са сарадницима.

У наставку следи интегрална верзија обраћања шефа српске дипломатије:

"Ваше екселенције,
Драги студенти,
Поштовани гости,

на самом почетку, желим вам искрену добродошлицу у Београд и Србију и изражавам особито задовољство што су посете полазника Бечке дипломатске академије Министарству спољних послова Републике Србије постале традиција. То је потпуно разумљиво уколико се узму у обзир географска блискост Србије и Аустрије, историјска повезаност, као и одлична билатерална сарадња двеју земаља, која је стабилна, разноврсна и свеобухватна.

Искористио бих ову прилику да изнесем један значајан историјски податак. Наиме, далеке 1836. године успостављени су дипломатски односи између наших земаља. Тада је Антун Михановић, тада конзул Аустријског царства у Београду, предао акредитиве кнезу Милошу Обреновићу. Пријатељски односи Србије и Аустрије имају вишедеценијаску традицију. Иако су мењали свој карактер кроз историју, односи између наших земаља се могу данас описати као пријатељски, јаки и успешни. Наш дијалог је динамичан и интензиван, што ћу поткрепити податком да је само током октобра и новембра прошле године цео државни врх Аустрије посетио Србију: председник Александер Ван дер Белен, канцелар Себастијан Курц и председник парламента Волфганг Соботка. Током лета ове године очекујемо посету министарке иностраних послова Карин Кнајсл. Као један од највећих инвеститора у српску привреду, Аустрија је изузетно значајан економски партнер наше земље. Само прошле године робна размена између Србије и Аустрије износила је преко милијарду евра.

Драги студенти,

Република Србија, као и све земље на свету, има јасно утврђене спољнополитичке приоритете и кроз своје кратко излагање покушаћу да вам приближим улогу наше земље на међународној политичкој сцени, јер сам сигуран да је то оно што бисте највише волели да чујете.

Очување суверенитета и територијалног интегритета земље, са Косовом и Метохијом као њеним саставним делом, наш је најзначајнији спољнополитички приоритет, уз стицање пуноправног чланства у ЕУ. У врху листе приоритета су и очување регионалног мира и стабилности, добросуседски односи, развој билатералне сарадње како са водећим актерима глобалне политичке сцене, тако и са свим осталим државама у свету и војна неутралност.

Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија истовремено брани међународно право, повељу УН и врховни ауторитет Савета безбедности, чиме доприноси очувању међународног мира.
Желим да нагласим да једнострана декларација о независности „Косова" из фебруара 2008. године није у супротности само са међународним правом и Завршним актом из Хелсинкија, тачније са његовим принципима 3 и 4, већ и са резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, која је 1999. године усвојена у складу са Повељом Уједињених нација, те представља пример грубог кршења норми на којима почива читав међународно-правни поредак.

Србија се, од самог почетка дијалога са Приштином, увек понашала као конструктиван партнер који испуњава своје обавезе и примењује постигнуте договоре, за разлику од друге стране која неодговорним потезима опструира договорено и не доприноси проналажењу решења. Ни након шест година од потписивања Бриселског споразума није формирана Заједница српских општина, чији би задатак био управо заштита интереса српске заједнице у Покрајини. У таквим околностима присуство УНМИК у јужној српској Покрајини у несмањеном броју и неизмењеном мандату је изузетно важно, јер гарантује безбедност српског и другог неалбанског живља. Значајну улогу у заштити српског становништва, културног и верског наслеђа на Косову и Метохији има и присуство КФОР, што је такође у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

Желим да нагласим да је активно дипломатско деловање Владе Републике Србије, њених појединачних институција и Министарства спољних послова на међународном плану, допринело да у последњих годину и по дана 13 држава донесе одлуку о повлачењу ЈПНК и очекујем да ће се такав тренд наставити.

Пуноправно чланство у Европској унији је спољнополитички и стратешки циљ Србије. Перспектива пуноправног чланства даје снажан подстрек свеобухватним реформама које спроводимо, као и политици помирења и регионалне сарадње. У том контексту, наша земља се залаже за развој добросуседских односа и дијалог као основно средство у решавању отворених питања међу суседима.

Зато Србија активно учествује у раду регионалних иницијатива, свесна чињенице да европска перспектива читавог региона ЗБ доприноси помирењу, очувању стабилности и креирању повољних услова за сарадњу у многим областима на овим просторима.

Међутим, специфичност евроинтеграцијског пута Србије оличена је у преговарачком поглављу 35 које се односи на напредак у дијалогу Београда и Приштине и у значајној мери одређује ток целокупног процеса, будући да условљава наредне кораке и у другим областима.

Нажалост, потези Приштине воде у контра-смеру, тј. у правцу блокаде дијалога, који је тренутно прекинут. Дозволите ми да појасним да је прекид дијалога искључиво последица крајње неодговорних одлука Приштине, које се, пре свега, огледају у увођењу стопроцентних такси на производе из шире Србије, чиме је додатно загорчан ионако тежак живот српског становништва на Косову и Метохији. Иако је Србија искрено опредељена за дијалог са Приштином као једини начин за проналажење компромисног решења, његов наставак ће бити могућ само уколико таксе буду укинуте. Упркос тешкоћама, наставићемо реформски пут Србије, независно од динамике преговарачког процеса, јер сматрамо да је то у интересу свих наших грађана и да доприноси општем напретку земље и стабилности региона.

Желим овом приликом да истакнем да изузетно ценимо константну подршку Аустрије на нашем европском путу. Када то кажем, мислим пре свега на политичку подршку у оквиру Европске уније, али и на конкретну помоћ која се огледа кроз реализацију бројних „twinning" пројеката, као елемента подршке институција земаља чланица институцијама земаља кандидата, у чему Аустрија има велико искуство и капацитете. Доказ добре сарадње су и споразуми који регулишу економску сарадњу, веома значајни споразуми о реадмисији и сарадњи против међународне илегалне трговине дрогама и међународног тероризма.

Драги гости,

један од кључних спољнополитичких приоритета Србије јесте и очување мира и безбедности у региону. Сведоци смо да се данашњи свет непрекидно суочава са озбиљним изазовима, као што су тероризам, све заступљенији сајбер криминал, претње по енергетску безбедност.

Србија дели забринутост око ових питања са осталим земљама на Балкану, који је одувек био полигон преламања интереса великих сила и геополитичких кретања и, као што вам је познато, транзитни пут између западне Европе и Блиског истока, те су му компромис и флексибилност потребнији више него икада.

Србија је зато отворена за сарадњу са партнерима у региону, Европи и свету, а својим ангажманом у ОУН, ОЕБС, Савету Европе и другим међународним и регионалним организацијама и иницијативама, константно пружа допринос јачању мира, стабилности и економског напретка на овим просторима. Као добар сусед, свима који су спремни да поделе са нама терет одговорности спровођења заједничког историјског подухвата изградње развијеног и просперитетног региона, Србија ће увек бити искрен партнер и наставиће да чини све што је у њеној моћи да се очувају и подстакну позитивни процеси у овом делу Европе.

Када говоримо о Србији и Аустрији у контексту регионалне сарадње, немогуће је не поменути Дунав, као карику која нас спаја. Дунав и Подунавље представљају један од најперспективнијих региона, који броји око 110 милиона становника. Такође, не треба заборавити да је Србија, заједно са Аустријом, учествовала у изради стратегије ЕУ за Подунавље, а која обухвата сарадњу у области јачања комуникације и изградње инфраструктуре, заштите животне средине, промоције туризма и културног стваралаштва. Поред културне и привредне, истакао бих и одличну полицијску сарадњу наших земаља, као још један допринос очувању стабилности у региону.

Република Србија, осим балансиране и разноврсне сарадње са великим силама попут САД, Руске Федерације и НР Кине, настоји да очува добру сарадњу са земљама Африке, Азије, као и Латинске Америке и Кариба. Иако спроводимо политику војне неутралности, другим речима не желимо чланство у било ком војном савезу, то нас не спречава да остварујемо партнерску сарадњу и са НАТО и са Руском Федерацијом. Одличан пример да таква врста сарадње није немогућа је управо Аустрија и друге војно неутралне земље. Захваљујући учешћу у Партнерству за мир, Србија данас учествује у пет мировних мисија и операција Уједињених нација и у четири мисије ЕУ.

Република Србија се, у остваривању свих својих спољнополитичких циљева, руководи легитимним националним интересима, користећи као средство дипломатску активност и дијалог, уз настојање да се традиционално добри односи са пријатељским земљама додатно унапреде, а односи са оним партнерима међународне заједнице са којима не делимо заједничке ставове око појединих питања, побољшају, поштујући при том различитост мишљења и руководећи се основним принципима међународног права.

Уважени гости,

на самом крају данашњег излагања, не могу а да не поменем бројну српску заједницу у Аустрији. Срби су на територији Аустрије присутни су од 1526. године и дали су непроцењив допринос у одбрани европских вредности. Према званичним аустријским подацима, у Аустрији живи више од 120.000 Срба, а незванично чак око 300.000.

Грађани Аустрије српског порекла представљају данас добро интегрисану заједницу, која делује кроз Савез Срба, многобројне клубове и удружења и активно доприноси развоју аустријске друштвене, економске и културне сцене и представља велики потенцијал за даље унапређење билатералних односа двеју земаља.

Дозволите ми да вам на крају joш једном пожелим пријатан боравак у Србији и пуно успеха у будућем раду," рекао је студентима у свом говору шеф српске дипломатије.

петак, 10. мај 2019. године

СТУДЕНТИ УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У оквиру студијског боравка у Републици Србији, група студената са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД) посетила је Министарство спољних послова, са којим овај универзитет остварује дугогодишњу сарадњу.

Том приликом студентима су предавања одржали заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију амбасадор Дејан Ралевић, в.д. начелника Одељења за Северну и Јужну Америку министар саветник Владимир Јовичић, Горан Гвозденовић, министар саветник у Одељењу за суседне земље и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

ЗПМСП за ЕУ амбасадор Дејан Ралевић говорио је о чланству у Европској унији као једном од стратешких спољнополитичких приоритета Републике Србије, упознао их са самим током преговарачког процеса и његовим позитивним ефектима на процес реформи у различитим областима, а чији је крајњи циљ не само чланство у ЕУ, већ општи напредак земље која тежи заједничким, европским вредностима.

Билатералне односе Србије са земљама Северне и Јужне Америке представио је в.д. начелника ОАМ-а Владимир Јовичић, с посебним освртом на односе са Сједињеним Америчким Државама, узимајући у обзир како историјски аспект односа, тако и актуелну сарадњу двеју држава.

Горан Гвозденовић, министар саветник у Одељењу за суседне земље указао је на напоре које Србија улаже у јачање сарадње са свим земљама у региону, њеном учешћу у регионалним иницијативама, као и различитим форматима трилатералне и квадрилатералне сарадње, чиме доприноси укупној регионалној стабилности.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев упознао је студенте са историјским чињеницама о Косову и Метохији, као и са актуелном ситуацијом у јужној српској Покрајини, појаснивши специфичне околности и несугласице које су довеле до прекида дијалога између Београда и Приштине.

Након предавања амерички студенти су обишли Музеј српске дипломатије.

понедељак, 08. април 2019.

ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИВИЦА ДАЧИЋ ОДРЖАО ГОВОР СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА "SCIENCES PO" ИЗ ПАРИЗА

Представници француске студентске организације „BBE-Bourgogne Balkan Express" Факултета политичких наука „Sciences Po" у Паризу посетили су Министарство спољних послова, где им се обратио први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

У наставку следи интегрална верзија обраћања шефа српске дипломатије:

„Уважени студенти,

добродошли у Министарство спољних послова Републике Србије. Изузетно ме радује што сте одлучили да у оквиру свог студијског путовања посетите Србију. Будући да су многи од вас држављани земаља из овог региона, а неки од вас и држављани Србије, претпостављам да поседујете извесна знања о Србији, стечена кроз образовање, медије, породичне везе или кроз припреме за ову посету.

Имајући у виду да сте овде у својству представника једне тако реномиране образовне институције каква је Факултет за политикологију и међународне односе Sciences Po (Сајанс По) и да је у фокусу вашег Кампуса Централна, Источна и Југоисточна Европа, желео бих овом приликом да вас ближе упознам са спољнополитичким приоритетима Србије и допринесем бољем разумевању улоге коју она има у међународним оквирима.

Поред очувања суверенитета и територијалног интегритета земље, стратешки циљ Србије је и пуноправно чланство у Европској унији.

Најважнији спољнополитички приоритет Републике Србије је очување територијалног интегритета и суверенитета, са Косовом и Метохијом као својим саставним делом. Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија истовремено брани међународно право, повељу УН и врховни ауторитет Савета безбедности с циљем очувања међународног мира.

Желим овом приликом да подсетим да је једнострана декларација о независности „Косова" из фебруара 2008. године у супротности не само са међународним правом и Завршним актом из Хелсинкија, тачније са његовим принципима 3 и 4, већ и са резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, која је 1999. године усвојена у складу са Повељом Уједињених нација. Реч је о непобитним аргументима на које је неопходно константно указивати, као пример флагрантног кршења међународног права.

Проналажење политичког решења за Косово и Метохију у директној је корелацији са стабилношћу читавог региона. Из тог разлога, Србија се у дијалогу са Приштином увек понашала као озбиљан, одговоран и конструктиван партнер, који испуњава своје обавезе, посебно када је у питању примена постигнутих договора. Нажалост, то се не може рећи и за другу страну, која својим потезима врши опструкцију договореног и не доприноси проналажењу решења. То се посебно огледа и у чињеници да и након шест година од потписивања Бриселског споразума још увек није формирана Заједница српских општина. Потписивање Бриселског споразума било је мотивисано тежњом да се пронађу модалитети заштите интереса српске заједнице у Покрајини, услед непостојања адекватних институционалних механизама. Тај задатак био би поверен управо Заједници српских општина.

У том контексту, константно указујемо на значај присуства УНМИК-а у несмањеном броју и неизмењеном мандату, као гаранта безбедности и статусне неутралности међународног присуства у јужној српској Покрајини. Веома важну улогу у заштити српског живља, културног и верског наслеђа на Косову и Метохији има и присуство КФОР-а, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244.

Желим да истакнем да спољнополитичка активност Владе Републике Србије, иза које стоји велики труд и посвећеност њених институција, укључујући и министарство на чијем сам челу, као и активно дипломатско деловање, имају, између осталог, као резултат чињеницу да је у последњих годину и по дана 13 држава донело одлуку о повлачењу ЈПНК. Очекујем да ће се овакав тренд наставити.

Свесна чињенице да европска перспектива читавог региона ЗБ представља пут помирења и сарадње на овим просторима, Србија се константно залаже за развој добросуседских односа и дијалог као основно средство у решавању отворених питања и активно учествује у раду регионалних иницијатива. Наша земља спроводи реформске задатке у циљу обезбеђивања стабилног друштва, пуне тржишне економије и социјалне правде. Иако је Србија до сада отворила 16 (шеснаест), а затворила 2 (два) преговарачка поглавља, сматрамо да динамика отварања поглавља не прати довољно динамику реформи.

Дозволите ми да укажем на једну специфичност нашег евроинтеграцијског пута, оличене у преговарачком поглављу 35, које у значајној мери одређује ток целокупног процеса. Напредак у дијалогу Београда и Приштине поставља се као услов за наредне кораке и у другим областима, док потези Приштине воде у правцу блокаде дијалога, који је тренутно прекинут. Подсећам да је прекид дијалога последица дестабилизујућих одлука Приштине, пре свега увођења стопроцентних такси на производе из централне Србије, чиме је отежан иначе нимало лак живот српског становништва на Косову и Метохији. И поред искрене посвећености дијалогу са Приштином, као једином начину за проналажење компромисног решења, наставак дијалога ће бити могућ само уколико таксе буду моментално укинуте.

Упркос тешкоћама, ми ћемо наставити реформски пут Србије, независно од динамике преговарачког процеса, јер сматрамо да је то у интересу свих наших грађана. Свесни изазова са којима се и сама ЕУ суочава, попут предстојећих реформи, проблема очувања јединства и сл, очекујемо да ће политика проширења, као једна од најуспешнијих политика на континенту, остати у њеном фокусу.

Драги гости,

у данашњем свету који се суочава са озбиљним изазовима, Балкан је одувек био поприште интереса великих сила и геополитичких кретања. Сарадњом са партнерима у региону, Европи и свету, својим ангажманом у ОУН-у, ОЕБС-у, Савету Европе и другим међународним и регионалним организацијама и иницијативама, Србија константно доприноси јачању мира, стабилности и економском напретку читавог региона. И те како смо свесни чињенице да су Западном Балкану неопходни компромис и флексибилност у борби са бројним изазовима, како на регионалном, тако и на глобалном плану.

У том смислу, наша земља је уложила видљиве напоре у области унапређења регионалне сарадње и смањења тензија на Балкану и показала спремност за превазилажење негативног наслеђа прошлости и заједничку будућност, засновану на принципима узајамног уважавања и поштовања. Као добар сусед, свима који су спремни да поделе са нама терет одговорности спровођења заједничког историјског подухвата изградње развијеног, стабилног и просперитетног региона, Србија ће бити искрен партнер.

Као земља која баштини богату традицију пријатељских односа које је СФРЈ развијала са бројним земљама на свим континентима, Србија осим балансиране и разноврсне сарадње са великим силама попут САД, РФ и Кине, настоји да очува живу сарадњу са земљама Африке, Азије, као и Латинске Америке и Кариба.

На самом крају, желео бих да вам поручим да је веома важно да вас кроз живот воде узвишени, хумани и племенити циљеви. То је једини исправан начин да као млади, образовани људи на којима свет остаје, у оквиру својих будућих професија допринесете очувању универзалних вредности, а самим тим и изградњи лепшег, праведнијег и безбеднијег света.

Искрено се надам да ћете понети лепе успомене из Србије, због којих ћете пожелети да је поново посетите."

петак, 5. април 2019. године

УНУКА МАХАТМЕ ГАНДИЈА ПРЕДСТАВИЛА СВОЈУ КЊИГУ

Тара Ганди Батачарџи, унука Махатме Гандија, која на позив првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића борави у Београду, представила је данас у Министарству спољних послова своју књигу „Сећања на једно изузетно доба".

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије Мирјане Милосављевић, која је представила гошћу присутнима, унука Махатме Гандија говорила је о свом детињству и времену које је провела са својим дедом, бројним лидерима и борцима за слободу, који су поставили темеље независне Индије.

Поред ауторке, о делу је говорио и уредник издавачке куће „Албатрос плус" Младен Весковић, оцењујући да иако није реч о обимном штиву, књига представља драгоцену збирку успомена које дају јасну слику настанка модерне Индије. Написана једноставним језиком, из перспективе једног детета, она даје приказ Гандијеве филозофије ненасиља, која може бити применљива и у данашњем свету, нагласио је Весковић.

По завршетку презентације, Тара Ганди Батачарџи је потписивала своје књиге.

Књига Таре Ганди Батачарџи преведена је на српски језик поводом обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Индије и 150 година од рођења Махатме Гандија.

Догађају су присуствовали: први секретар и шеф Канцеларије Амбасаде Индије у Београду Виџел Кумар, полазници Дипломатске академије, запослени Министарства спољних послова и представници медија.

1. април 2019. године

СТУДЕНТИ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА

 

Студенти Америчког Универзитета – Бриселски центар, у пратњи професора Џерома Шеридана посетили су данас Министарство спољних послова.
У музејској сали министарства, након уводне речи руководиоца Дипломатске академије Мирјане Милосављевић, студентима су одржали предавања заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију амбасадор Дејан Ралевић и в.д. помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић.
Заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију амбасадор Дејан Ралевић представио је чланство Србије у ЕУ као један од главних спољнополитичких приоритета Републике Србије. Говорио је о активностима које су претходиле отпочињању преговарачког процеса, његовом току и различитим фазама, укључујући изазове и специфичности с којима се Србија сусреће на свом европском путу. Амбасадор Ралевић је изнео податак да је до сада Србија отворила укупно шеснаест преговарачких поглавља и истакао предности преговарачког процеса које се огледају у низу реформи унутар различитих области, које би требало да допринесу општем напретку земље и стабилности у региону.
Амбасадор Филиповић је говорио о спољнополитичким приоритетима Србије са становишта безбедносне политике, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

Указао је да, као земља кандидат за ЕУ, Република Србија, значајно доприноси остварењу концепта Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, кроз учешће у мисијама и операцијама ЕУ, као и УН. Истакао је опредељеност Србије за политику војне неутралности и указао да се на тој основи развија партнерска сарадња са НАТО, кроз интензиван политички дијалог и конкретне програме Партнерства за мир. Додао је да и многе војно неутралне или војно несврстане земље имају развијену партнерску сарадњу са Алијансом без намере да приступе чланству, попут Шведске, Аустрије, Ирске Финске и Швајцарске. Изложио је садржај партнерске сарадње како у војним, тако и у цивилним областима. Посебно је нагласио значај присуства и испуњења мандата мисије КФОР-а у јужној српској покрајини, у складу са Резолуцијом СБУН 1244 у заштити српског становништва и њихове културне и историјске баштине и очувања мира и безбедности у Покрајини.

Предавање за америчке студенте на тему Косова и Метохије организовано је у Канцеларији за КиМ.