Отворена Уметничка aмбасада Србије у Словенији

05. окт 2021.
У Горишким брдима у Словенији, вечерас је отворена Уметничка амбасада Србије, својеврсни туристичко-пословни пункт наше земље у Словенији, а отварању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Уметничка амбасада је отворена у вили једног од најпознатијих словеначких винара, Марјана Симчича, и представља једно од најочуванијих и најрепрезентативнијих ренесансних здања у Словенији, а сам Симчич проглашен је за уметничког амбасадора Србије у Словенији.

Председник Вучић је рекао да је срећан што присуствује отварању уметничке амбасаде, која се тиме придружује амбасадама из још 16 земаља, које је изнедрила идеја да се уметничка дипоматија повеже са винском.

„Није лако пронаћи виши ниво и степен уметничке слободе и израза од прављења доброг вина. Још сам срећнији што се амбасада сместила у винарију изванредног винара Марјана Симчича. Његова одлука да отвори своју винарију за српску уметност говори о поштовању које он и Горишка брда имају према Србији, али и поштовање Србије за Горшка брда и Словенију“, рекао је Вучић.

Председник је изразио уверење да ће српски уметници амбасаду користити да се представе Словенији, да ћемо једни друге да посећујемо, једни од других да учимо, да се поштујемо и волимо.

„Идеја да свака винарија на Горишким брдима буде дом по једне уметничке амбасаде до данас је дала прави винско-уметнички дипломатски кор“, приметио је председник Србије.

Он је додао да је Србија веома задовољна добрим билатералним односима са Словенијом, посебно на економском плану и да је Словенија једна од најзначајнијих трговинских партнера наше земље.

„Уверен сам да економска сарадња може бити још боља и већа, а ово је један од начина да спајамо наше душе и пријатељства, и показујемо колико нам је стало, и нама до вас и вама до нас. Сваку реч на словеначком вечерас сам разумео, вероватно зато што често долазим у Словенију, и много времена проводим у вашој земљи и Горишким брдима. Србија је за вас друга кућа, као што Горишка брда доживљавамо као своју другу кућу“, поручио је Вучић.

Уметничка амбасада Србије је отворена у оквиру пројекта који је покренула организација Art Circle, а 17. је по реду која је отворена у винаријама Горишких брда.

Планирано је да од 10. до 17.октобра уметници из Србије осликају простор виле у бојама и симболима наше земље.

Отварању Уметничке амбасаде у Горишким брдима присуствовали су и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић.

У уметничком делу програма наступио је тенор Дејан Максимилијан Врбанчић и глумица Милена Жупанчич, која је читала одломке из дела Иве Андрића и Милоша Црњанског, у којима су писали о вину.

Симчич је на церемонији отварања рекао да му је част што је уметнички амбасадор Србије и поручио да ће се он и његова породица потрудити да, кроз вино, повежу уметнике из Србије и Словеније.

"Желимо да стварају у нашим лепим Горишким брдима, да понесу лепе успомене одавде и да стваралштвом ојачају везе наше две земље", рекао је Симчич.

Уметнички директор пројекта Кленем Брун честитао је на отварању Уметничке aмбасаде Србије у Словенији и поручио да су уметници из Србије и других крајева добродошли да стварају у Горишким брдима.

Председник Вучић и Симчич су на крају церемоније симболнично открили таблу Уметничке амбасаде. 

 

 

Извор: Танјуг