Otvorena Umetnička ambasada Srbije u Sloveniji

05. okt 2021.
U Goriškim brdima u Sloveniji, večeras je otvorena Umetnička ambasada Srbije, svojevrsni turističko-poslovni punkt naše zemlje u Sloveniji, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Umetnička ambasada je otvorena u vili jednog od najpoznatijih slovenačkih vinara, Marjana Simčiča, i predstavlja jedno od najočuvanijih i najreprezentativnijih renesansnih zdanja u Sloveniji, a sam Simčič proglašen je za umetničkog ambasadora Srbije u Sloveniji.

Predsednik Vučić je rekao da je srećan što prisustvuje otvaranju umetničke ambasade, koja se time pridružuje ambasadama iz još 16 zemalja, koje je iznedrila ideja da se umetnička dipomatija poveže sa vinskom.

„Nije lako pronaći viši nivo i stepen umetničke slobode i izraza od pravljenja dobrog vina. Još sam srećniji što se ambasada smestila u vinariju izvanrednog vinara Marjana Simčiča. Njegova odluka da otvori svoju vinariju za srpsku umetnost govori o poštovanju koje on i Goriška brda imaju prema Srbiji, ali i poštovanje Srbije za Gorška brda i Sloveniju“, rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će srpski umetnici ambasadu koristiti da se predstave Sloveniji, da ćemo jedni druge da posećujemo, jedni od drugih da učimo, da se poštujemo i volimo.

„Ideja da svaka vinarija na Goriškim brdima bude dom po jedne umetničke ambasade do danas je dala pravi vinsko-umetnički diplomatski kor“, primetio je predsednik Srbije.

On je dodao da je Srbija veoma zadovoljna dobrim bilateralnim odnosima sa Slovenijom, posebno na ekonomskom planu i da je Slovenija jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera naše zemlje.

„Uveren sam da ekonomska saradnja može biti još bolja i veća, a ovo je jedan od načina da spajamo naše duše i prijateljstva, i pokazujemo koliko nam je stalo, i nama do vas i vama do nas. Svaku reč na slovenačkom večeras sam razumeo, verovatno zato što često dolazim u Sloveniju, i mnogo vremena provodim u vašoj zemlji i Goriškim brdima. Srbija je za vas druga kuća, kao što Goriška brda doživljavamo kao svoju drugu kuću“, poručio je Vučić.

Umetnička ambasada Srbije je otvorena u okviru projekta koji je pokrenula organizacija Art Circle, a 17. je po redu koja je otvorena u vinarijama Goriških brda.

Planirano je da od 10. do 17.oktobra umetnici iz Srbije oslikaju prostor vile u bojama i simbolima naše zemlje.

Otvaranju Umetničke ambasade u Goriškim brdima prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

U umetničkom delu programa nastupio je tenor Dejan Maksimilijan Vrbančić i glumica Milena Župančič, koja je čitala odlomke iz dela Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, u kojima su pisali o vinu.

Simčič je na ceremoniji otvaranja rekao da mu je čast što je umetnički ambasador Srbije i poručio da će se on i njegova porodica potruditi da, kroz vino, povežu umetnike iz Srbije i Slovenije.

"Želimo da stvaraju u našim lepim Goriškim brdima, da ponesu lepe uspomene odavde i da stvaralštvom ojačaju veze naše dve zemlje", rekao je Simčič.

Umetnički direktor projekta Klenem Brun čestitao je na otvaranju Umetničke ambasade Srbije u Sloveniji i poručio da su umetnici iz Srbije i drugih krajeva dobrodošli da stvaraju u Goriškim brdima.

Predsednik Vučić i Simčič su na kraju ceremonije simbolnično otkrili tablu Umetničke ambasade. 

 

 

Izvor: Tanjug