ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

У складу са инструкцијом Министарства унутрашњих послова Државе Кувајт, држављанима Републике Србије се улазне визе у Државу Кувајт издају по доласку на међународни аеродром у Кувајту.

 

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Укинуте су све досадашње мере уведене у циљу спречавања ширења Covid-19. Држављани Републике Србије при доласку у Кувајт нису у обавези да покажу PCR тест нити потврду о вакцинацији као услов за улазак у земљу. Невакцинисаним држављанима је омогућено да несметано уђу у Кувајт.
Влада је укинула и потребу да се карантину подвргну особе које су биле у контакту са зараженим лицем, без обзира да ли су вакцинисане или не. Такве особе морају да носе маске 14 дана од дана контакта са зараженим и ураде PCR тест само у случају да добију симптоме у року од 14 дана. Заражени држављани су дужни да бораве у кућном карантину 5 дана.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Кувајтска Управа царина је у складу са законом број 106 из 2013. о прању новца и финансирању тероризма, најавила увођење у праксу електронског формулара царинске декларације који би путници требало да попуне пре доласка у Кувајт, као и пре одласка из Кувајта, чиме се скраћује време потребно за царинске формалности.

Управа царина прецизира да је свако лице које улази или излази из земље кроз копнене, поморске и ваздушне луке Кувајта у обавези да пријави царинским органима износ који поседује у локалној или страној валути, односно „преносивим финансијским инструментима“, чија вредност прелази 3.000 КД (9.000 евра) тј. противвредност у било којој страној валути. Нетачно надевени подаци у декларацији повлаче предузимање правних мера против путника од стране царинских органа. До сада на границама Кувајта није тражен поменути електронски формулар, те се скреће пажња да царински органи могу да га затраже.

У складу са инструкцијом Министарства унутрашњих послова Државе Кувајт, држављанима Републике Србије се улазне визе у Државу Кувајт издају по доласку на међународни аеродром у Кувајту.

Влада Државе Кувајт је 20.06.2017.године донела Одлуку према којој је држављанима Републике Србије омогућен улазак у Државу Кувајт уз добијање визе директно од кувајтских пограничних органа, на граничним прелазима са државом Кувајт. Одлука је ступила на снагу 1. октобра 2017. године.
Уколико се деси да вам виза истекне, за сваки дан прекорачења плаћа се казна. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање годину дана, што важи и за регулисање боравка.
Не постоји обавеза вакцинације, а ни поседовање полисе здравственог осигурања није обавезно.
Унос новца није ограничен. Уколико вас неко позива у госте (тзв. „спонзор") нисте у обавези да покажете колико новца носите, у осталим случајевима јесте.
Забрањено је уношење хране свињског порекла, а уношење алкохола спада у кривично дело.
За уношење ловачког оружја потребна је дозвола. Кућни љубимци се могу унети уз поседовање потврде о здравственом стању животиње и вакцинацији против беснила. Иако је дозвољено, уношење паса није пожељно.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Вакцине нису потребне. Вода за пиће и кување је искључиво само флаширана вода. Треба избегавати свеже салате због амеба, као и ресторане брзе хране. Хигијену руку држати на високом нивоу због опасности од жутице.
Треба имати у виду екстремне климатске услове као што су температуре преко 50 степени са високим процентом влаге и пешчане олује када је неопходно заштитити лице маском. У случају болести, сви трошкови лечења падају на терет корисника.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ситуација у Кувајту је генерално безбедна. Неопходно је поштовати традицију и обичаје чије кршење се сматра неморалним и кажњиво је.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром се налази у граду Кувајту, развијен је и поморски транспорт, али не и железнички пошто Кувајт уопште нема железницу.
За управљање моторним возилом потребна ме међународна возачка дозвола. Због понашања осталих учесника у саобраћају (екстремне брзине преко 120 км на час, претицање са свих страна, непоштовање сигнализације), управљање возилом је опасно.
Изазивање саобраћајне несреће под дејством алкохола спада у тешко кривично дело. Јавни превоз слабо развијен. Углавном се користи такси који је јефтин.

ОСТАЛО – Национална валута је кувајтски динар. Коришћење платних картица наших банака није могуће.
Кувајт је исламска земља са јаком традицијом. Није дозвољено конзумирање хране и пића, као и пушење на јавним местима у време Рамазана. Такође, треба избегавати јавно испољавање нежности између полова.
Посебну пажњу треба да обрате жене које треба да буду обучене тако да су им осим главе сви делови тела покривени. Потребно је да избегавају самостални одлазак на јавне плаже, као и да се саме крећу пешке или таксијем у вечерњим часовима. Мушкарци треба да избегавају контакт са женама са којима нису у сродству.

Контакти:    

Приликом боравка у Кувајту, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Држави Кувајт (адреса: Bayan, BlockNo. 13, StreetNo.1, VillaNo.18,Safat13066,P.O.Box20511 KUWAIT), са следећим контакт телефонима: +965 253 75 042; +965 253 75 045 и електронским адресама: embrskw@gmail.com;serbkonzkw@gmail.com