VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulaz u Državu Kuvajt.
Putnici moraju prilikom dolaska u Državu Kuvajt pokazati negativan PCR test na Covid – 19 ne stariji od 48 sati, osim dece mlađe od 6 godina. Po dolasku, putnici moraju da budu u kućnom karantinu u trajanju od 10 dana, sa mogućnošću okončanja karantina nakon što dobiju negativan PCR rezultat uzet najmanje 72 sata po dolasku.
Putnicima koji imaju potvrdu o preležanoj bolesti izazvane koronavirusom izdat van Države Kuvajt je dozvoljen ulaz u Kuvajt nakon perioda izolacije i to na sledeći način:
- Vakcinisani  putnici moraju podneti na uvid pozitivan rezultat PCR testa izdat u roku od 7-28 dana pre datuma dolaska;
- Nevakcinisani putnici moraju podneti pozitivan rezultat PCR testa izdat u roku od 10-28 dana pre datuma dolaska.
Putnici treba da instaliraju aplikacije "Shlonik" i "Kuwait-Mosafer" na svoje lične mobilne telefone, kao i da se pre dolaska prijave preko sledećeg sajta https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Vize se izdaju samo licima koja su potpuno vakcinisana i prilože sertifikat o vakcinaciji bilo kojom od sledećih vakcina odobrenih u Kuvajtu: Pfizer Biontech (Comirnaty), AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), Moderna i Johnson & Johnson (jedna doza). Sertifikat mora da sadrži QR kod, koji će verifikovati nadležna odeljenja pre izdavanja vize.
Za putnike koji su u potpunosti vakcinisani vakcinama Sinopharm, Sinovac ili Sputnik V, potreban je dokaz ili da su primili i jednu dozu vakcine AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna ili Pfizer-BioNTec (Comirnaty) ili da po dolasku urade dodatna 2 PCR testa o svom trošku i imaju potvrdu o uplati poslatu na  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
pre polaska na put.
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatoj u Kuvajtu moraju predočiti sertifikat preko aplikacija: Immune, Kuwait Mobile ID ili Kuwait-mosafer.
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatom van Kuvajta moraju imati QR kod na sertifikatu, ili aploudovati sertifikat.
Osobe koje su drugu dozu bilo koje od vakcina protiv Covid-19 koje je odobrila Država Kuvajt primile pre više od 9 meseci u odnosu na datum ulaska, smatraće se nepotpuno vakcinisanim, osim ako ne prime treću odobrenu vakcinu protiv Covid-19, buster dozu.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulaz u Državu Kuvajt. Prilikom dolaska u Državu Kuvajt svi putnici stariji od 6 godina imaju obavezu da pokažu negativan PCR test na Covid – 19, ne stariji od 48 sati, kao i da budu u kućnom karantinu u trajanju od 10 dana po dolasku, sa mogućnošću okončanja karantina nakon što dobiju negativan PCR rezultat uzet najmanje 72 sata po dolasku. Putnici treba da instaliraju aplikacije "Shlonik" i "Kuwait-Mosafer" na svoje mobilne telefone, kao i da se pre dolaska prijave preko sledećeg sajta https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html .
Vize se izdaju samo licima koja su potpuno vakcinisana bilo kojom od sledećih vakcina odobrenih u Kuvajtu:
• Pfizer Biontech (Comirnaty), dve doze;
• AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), dve doze;
• Moderna, dve doze i
• Johnson & Johnson jedna doza.
Obavezno je priložiti sertifikat kojim se potvrđuje izvršena potpuna vakcinacija jednom od navedenih vakcina odobrenih u Kuvajtu. Sertifikat mora da sadrži QR kod, koji će verifikovati nadležna odeljenja pre izdavanja vize.
Za putnike koji su u potpunosti vakcinisani vakcinama Sinopharm, Sinovac ili Sputnik V, potreban je dokaz ili da su primili i jednu dozu vakcine AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna ili Pfizer-BioNTec (Comirnaty) ili da po dolasku urade dodatna 2 PCR testa o svom trošku i imaju potvrdu o uplati poslatu na  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html pre polaska na put.
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatoj u Kuvajtu moraju predočiti sertifikat preko aplikacija: Immune, Kuwait Mobile ID ili Kuwait-mosafer, dok oni sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatom van Kuvajta moraju imati QR kod na sertifikatu, ili aploudovati sertifikat na https://vaxcert.moh.gov.kw/SPCMS/PH/CVD_19_Vaccine_External_Registratio… .
Od nedelje, 2. januara 2022. godine, osobe koje su primile 2. dozu bilo koje od vakcina protiv Covid-19 koje je odobrila Država Kuvajt u periodu od 9 meseci od tog datuma, smatraće se nepotpuno vakcinisanim, osim ako ne prime treću odobrenu vakcinu protiv Covid-19, buster dozu.

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
    
ZDRAVSTVENA SITUACIJA –
Vakcine nisu potrebne. Voda za piće i kuvanje je isključivo samo flaširana voda. Treba izbegavati sveže salate zbog ameba, kao i restorane brze hrane. Higijenu ruku držati na visokom nivou zbog opasnosti od žutice.
Treba imati u vidu ekstremne klimatske uslove kao što su temperature preko 50 stepeni sa visokim procentom vlage i peščane oluje kada je neophodno zaštititi lice maskom. U slučaju bolesti, svi troškovi lečenja padaju na teret korisnika.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Situacija u Kuvajtu je generalno bezbedna. Neophodno je poštovati tradiciju i običaje čije kršenje se smatra nemoralnim i kažnjivo je.

TRANSPORT – Međunarodni aerodrom se nalazi u gradu Kuvajtu, razvijen je i pomorski transport, ali ne i železnički pošto Kuvajt uopšte nema železnicu.
Za upravljanje motornim vozilom potrebna me međunarodna vozačka dozvola. Zbog ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju (ekstremne brzine preko 120 km na čas, preticanje sa svih strana, nepoštovanje signalizacije), upravljanje vozilom je opasno.
Izazivanje saobraćajne nesreće pod dejstvom alkohola spada u teško krivično delo. Javni prevoz slabo razvijen. Uglavnom se koristi taksi koji je jeftin.

OSTALO – Nacionalna valuta je kuvajtski dinar. Korišćenje platnih kartica naših banaka nije moguće.
Kuvajt je islamska zemlja sa jakom tradicijom. Nije dozvoljeno konzumiranje hrane i pića, kao i pušenje na javnim mestima u vreme Ramazana. Takođe, treba izbegavati javno ispoljavanje nežnosti između polova.
Posebnu pažnju treba da obrate žene koje treba da budu obučene tako da su im osim glave svi delovi tela pokriveni. Potrebno je da izbegavaju samostalni odlazak na javne plaže, kao i da se same kreću peške ili taksijem u večernjim časovima. Muškarci treba da izbegavaju kontakt sa ženama sa kojima nisu u srodstvu.

Kontakti:    

Prilikom boravka u Kuvajtu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Državi Kuvajt (adresa: Bayan, BlockNo. 13, StreetNo.1, VillaNo.18,Safat13066,P.O.Box20511 KUWAIT), sa sledećim kontakt telefonima: +965 253 75 042; +965 253 75 045 i elektronskim adresama: embrskw@gmail.com;serbkonzkw@gmail.com