Званичан назив
КРАЉЕВИНА ДАНСКА
Државно уређење
Парламентарна уставна монархија
Главни град
Копенхаген
Шеф државе
краљица Маргарета II
Председник Владе
Мете Фредериксен
Министар спољних послова
Јепе Кофод
Датум успостављања билатералних односа
1917. године

Политички односи

Политичка и економска сарадња Србије и Данске је на добром нивоу, уз континуиран раст, без отворених питања, осим данског признања ЈПНК. Претходни министар спољних послова К. Данске А. Самуелсен посетио је Београд у новембру 2018.г, када се сусрео са председником Р. Србије А. Вучићем, председницом Владе А. Брнабић и тадашњим првим потпредседником Владе и министром спољних послова И. Дачићем.

 

Економски односи

У периоду од јануара до новембра 2020.г. остварен је извоз у вредности од 55,4 милиона евра, док је вредност увоза за исти период износила 142,7 милиона евра. Неке од највећих данских фирми присутне на нашем тржишту су: Carlsberg, Grundfos (највећи светски произвођач циркуларних пумпи; 2013.г. отворио фабрику у Инђији и инвестирао 50 милиона евра, што је једна од највећих инвестиција у овом региону), ERGOMADE, са инвестицијом од милион евра у фабрику намештаја код Ниша 2009.г, JYSK, Novo Nordisk, VELUX и друге.

 

Уговорно стање

На снази су 22 уговора, а неки од њих су:

Споразум између Републике Србије и Краљевине Данске о подстицању и узајамној заштити улагања (15.05.2009.г; СГРС-МУ бр. 105/09)

Уговор између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Данске о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину (15.05.2009.г; СГРС-МУ бр. 105/09)

Споразум између Републике Србије и Краљевине Данске о олакшаној процедури за издавање визе (13.03.2008.г; СГРС-МУ бр. 19/09)

 

Контакти

Сајт Амбасаде Републике Србије у Краљевини Данској: http://copenhagen.mfa.gov.rs/cir/

Сајт Амбасаде Краљевине Данске у Републици Србији: https://serbien.um.dk/en

Контакт у Министарству спољних послова: Одељење за Европу, Тел: 011/3068326, Е- пошта: oev@mfa.rs