Zvaničan naziv
KRALjEVINA DANSKA
Državno uređenje
Parlamentarna ustavna monarhija
Glavni grad
Kopenhagen
Šef države
kraljica Margareta II
Predsednik Vlade
Mete Frederiksen
Ministar spoljnih poslova
Jepe Kofod
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917. godine

Politički odnosi

Politička i ekonomska saradnja Srbije i Danske je na dobrom nivou, uz kontinuiran rast, bez otvorenih pitanja, osim danskog priznanja JPNK. Prethodni ministar spoljnih poslova K. Danske A. Samuelsen posetio je Beograd u novembru 2018.g, kada se susreo sa predsednikom R. Srbije A. Vučićem, predsednicom Vlade A. Brnabić i tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova I. Dačićem.

 

Ekonomski odnosi

U periodu od januara do novembra 2020.g. ostvaren je izvoz u vrednosti od 55,4 miliona evra, dok je vrednost uvoza za isti period iznosila 142,7 miliona evra. Neke od najvećih danskih firmi prisutne na našem tržištu su: Carlsberg, Grundfos (najveći svetski proizvođač cirkularnih pumpi; 2013.g. otvorio fabriku u Inđiji i investirao 50 miliona evra, što je jedna od najvećih investicija u ovom regionu), ERGOMADE, sa investicijom od milion evra u fabriku nameštaja kod Niša 2009.g, JYSK, Novo Nordisk, VELUX i druge.

 

Ugovorno stanje

Na snazi su 22 ugovora, a neki od njih su:

Sporazum između Republike Srbije i Kraljevine Danske o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (15.05.2009.g; SGRS-MU br. 105/09)

Ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Danske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu (15.05.2009.g; SGRS-MU br. 105/09)

Sporazum između Republike Srbije i Kraljevine Danske o olakšanoj proceduri za izdavanje vize (13.03.2008.g; SGRS-MU br. 19/09)

 

Kontakti

Sajt Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Danskoj: http://copenhagen.mfa.gov.rs/cir/

Sajt Ambasade Kraljevine Danske u Republici Srbiji: https://serbien.um.dk/en

Kontakt u Ministarstvu spoljnih poslova: Odeljenje za Evropu, Tel: 011/3068326, E- pošta: oev@mfa.rs