Старовић: Београд ће у понедељак и уторак бити жаришна тачка светске дипломатије

09. окт 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је данас да ће Београд наредних дана, због организовања скупа поводом 60. годишњице оснивања Покрета несврстаних земаља, представљати жаришну тачку светске дипломатије.

Старовић је на Радио-телевизији Србије рекао да ће више од 100 државних делегација доћи на свечану конференцију, а да већ данас у Београд стижу прве делегације земаља које учествују на самиту.

Нагласио је да ће београдска конференција у понедељак и уторак бити један од највећих мултилатералних политичких скупова на планети у 2021. години, уз заседање  Генералне скупштине УН крајем септембра у Њујорку.

"Имаћемо прилику и да угостимо председника Гане и председника владе Алжира, специјалног изасланика председника владе Индије, министре спољних послова Индонезије и Либана који су уједно у статусу специјалних председничких изасланика и поврх свега тога, више 40 министара спољних послова", рекао је Старовић.

Он је говорио о важној улози коју је Југославија имала у оснивању Покрета несврстаних и навео да је предстојећа конференција у Београду потврда пораста ауторитета и угледа Србије на међународном плану.
 
“Наша данашња политика, магистрални курс наше спољне политике који се базира на војној неутралности и политичкој независности, јесте нешто што је препознато у међународним оквирима и што се високо цени, јер показује да темељне принципе Покрета несврстаних на један делатни начин манифестујемо у својој спољнополитичкој пракси", рекао је Старовић.

Kаже да је организација самита захтевна, поготово у доба пандемије коронавируса и да је у њу укључено неколико хиљада људи, да постоји читав низ јавно-здравствених процедура које ће морати да се поштују како би се заштитили и делегати на конференцији, али и  домаћа популација.

Навео је да су у организацију, осим Министарства спољних послова, укључени и остали државни органи, Извршни комитет који је спровео све радње, а којим је председавао председник Александар Вучић заједно са премијерком Аном Брнабић, као и МУП, Министарство одбране, Град Београд и друге институције.

На питање о упозорењима из Анкаре због споразума Париза и Атине о стратешком војном партнерству, као и да продаја француског оружја Грчкој прети да поремети односе унутар НАТО, Старовић је рекао да је то нешто што са пажњом пратимо, јер се дешава у нашем ширем региона.

“То се нас и те како дотиче, срећом нисмо део тог конфликта и не желимо да будемо, али нас брине убрзана милитаризација коју пратимо у Егејском регион”, навео је Старовић.

Сматра да све то указује на битно другачије односе и промене које се дешавају међу западним савезницима и наводи да је не тако давно председник Француске Емануел Макрон говорио о потреби да се редефинишу те безбедносне  релације и да се НАТО налази у стању мождане смрти.

Нагласио је да све то води ка томе да свет постаје мање безбедно место него што је био раније и да присуствујемо надметању великих сила, па чак и регионалних сила.

“Свако је забринут, пре свега, за сопствену безбедност и у свему томе на нама је да гледамо своје интересе, да љубоморно чувамо нашу независност”, поручио је Старовић.