Starović: Beograd će u ponedeljak i utorak biti žarišna tačka svetske diplomatije

09. okt 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas da će Beograd narednih dana, zbog organizovanja skupa povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, predstavljati žarišnu tačku svetske diplomatije.

Starović je na Radio-televiziji Srbije rekao da će više od 100 državnih delegacija doći na svečanu konferenciju, a da već danas u Beograd stižu prve delegacije zemalja koje učestvuju na samitu.

Naglasio je da će beogradska konferencija u ponedeljak i utorak biti jedan od najvećih multilateralnih političkih skupova na planeti u 2021. godini, uz zasedanje  Generalne skupštine UN krajem septembra u Njujorku.

"Imaćemo priliku i da ugostimo predsednika Gane i predsednika vlade Alžira, specijalnog izaslanika predsednika vlade Indije, ministre spoljnih poslova Indonezije i Libana koji su ujedno u statusu specijalnih predsedničkih izaslanika i povrh svega toga, više 40 ministara spoljnih poslova", rekao je Starović.

On je govorio o važnoj ulozi koju je Jugoslavija imala u osnivanju Pokreta nesvrstanih i naveo da je predstojeća konferencija u Beogradu potvrda porasta autoriteta i ugleda Srbije na međunarodnom planu.
 
“Naša današnja politika, magistralni kurs naše spoljne politike koji se bazira na vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti, jeste nešto što je prepoznato u međunarodnim okvirima i što se visoko ceni, jer pokazuje da temeljne principe Pokreta nesvrstanih na jedan delatni način manifestujemo u svojoj spoljnopolitičkoj praksi", rekao je Starović.

Kaže da je organizacija samita zahtevna, pogotovo u doba pandemije koronavirusa i da je u nju uključeno nekoliko hiljada ljudi, da postoji čitav niz javno-zdravstvenih procedura koje će morati da se poštuju kako bi se zaštitili i delegati na konferenciji, ali i  domaća populacija.

Naveo je da su u organizaciju, osim Ministarstva spoljnih poslova, uključeni i ostali državni organi, Izvršni komitet koji je sproveo sve radnje, a kojim je predsedavao predsednik Aleksandar Vučić zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, kao i MUP, Ministarstvo odbrane, Grad Beograd i druge institucije.

Na pitanje o upozorenjima iz Ankare zbog sporazuma Pariza i Atine o strateškom vojnom partnerstvu, kao i da prodaja francuskog oružja Grčkoj preti da poremeti odnose unutar NATO, Starović je rekao da je to nešto što sa pažnjom pratimo, jer se dešava u našem širem regiona.

“To se nas i te kako dotiče, srećom nismo deo tog konflikta i ne želimo da budemo, ali nas brine ubrzana militarizacija koju pratimo u Egejskom region”, naveo je Starović.

Smatra da sve to ukazuje na bitno drugačije odnose i promene koje se dešavaju među zapadnim saveznicima i navodi da je ne tako davno predsednik Francuske Emanuel Makron govorio o potrebi da se redefinišu te bezbednosne  relacije i da se NATO nalazi u stanju moždane smrti.

Naglasio je da sve to vodi ka tome da svet postaje manje bezbedno mesto nego što je bio ranije i da prisustvujemo nadmetanju velikih sila, pa čak i regionalnih sila.

“Svako je zabrinut, pre svega, za sopstvenu bezbednost i u svemu tome na nama je da gledamo svoje interese, da ljubomorno čuvamo našu nezavisnost”, poručio je Starović.