Селаковић: Модел "Отворени Балкан" прошириће се светом

07. окт 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да иницијатива "Отворени Балкан" наилази на озбиљно интересовање на свим меридијанима и изразио уверење да ће бројне земље са чијим званичницима се састао и током посете Њујорку, Мексику и Гватемали посезати за сличним или истим моделом у промоцији регионалних организација и иницијатива.

Селаковић је за Танјуг рекао да је у разговорима са више од 70 државних званичника, међу којима је било 40 шефова дипломатије са европског и ван европског контитента као и представника пословне заједнице, вођеним од 16. септембра до 1. октобра, наишао на речи хвале не само за иницијативу "Отворени Балкан" већ и за све што је Србија учинила на пољу економије, привредног раста, борбе против пандемије ....

"Визионарска и лидерска" улога Србије у обједињавању партнера из региона у иницијативу  "Отворени Балкан" , наишла је на озбиљно интересовање на сваком месту где сам говорио што показује препознавање значаја регионалних интеграција, посебно економских усмерених на стварање заједничког тржишта, слободног промета људи, роба и услуга и заједничке борбе против катастрофа", рекао је Селаковић.

Иницијатива је, како наглашава министар, на свим меридијанима препозната управо као потреба да мале државе у ери великих регионалних сила, да би опстале и покушале да буду конкурентне, буду упућене на међусобну сарадњу.

"То је нешто што је добар образац", рекао је Селаковић и додао да је се у то уверио и када је у Конгресу у Гватемали присуствовао седници у част 200 година независности централно-америчких република, где је био и цео дипломатски кор из Гватемала Ситија, говорио о томе како Србија гледа на регионалне интеграције и чиме све на том пољу као држава можемо да се подичимо.

"Могу да кажем да се идеје које обухвата иницијатива  "Отворени Балкан" пажљиво ослушкују у другим државама и да их веома цене. Зато сам уверен да ће и многи наши пријатељи из других делова света посезати за сличним или истим моделом у промоцији регионалних организација и регионалних иницијатива", рекао је он.

Министар је нагласио да су бројним разговори које је водио и пре одласка на Генералну скупштину УН-а, Гватемалу и Мексико, у Белгији, Луксембургу, Индији показали да је Србија препозната као неко чија се реч пажљиво слуша, као земља која држи своју реч и која је изузетно добра дестинација за долазак инвестиција и улагање капитала.

Како каже та чињеница за Србију представља важно признање јер се никада не може видети да неко улаже у земљу која није сигурна, правно стабилна и не постоји предвидивост процедура и свега што је за капитал од велике важности.

Министар је посетио да је посета Њујорку била прилика да се на маргинама разговара о свим питањима од пироритетног националног значаја за очување територијаног интегритета и суверенитета, имајући у виду да је дошла у тренутку "проблематичних, узаврелих и тензичних дешавања" на административној линији са КиМ.

Разговори на маргинама Генералне скупштине УН били су добра прилика и да саговорнике упозна са актуелном ситуацијом али и са свим што Србија чини да би смањила сваку врсту тензије, да би били конструктиван чинилац и показали спремност да се проблематична питања решавају дипломатским средствима и дијалогом, што је, како је додао, наше руководсто и председник Србије успело да учини на најбољи могући начин.

Селаковић је навео да је међу важним састаницима био и онај са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, са којим састао трећи пут за 10 месеци.

Са Лавровом редовно размењујемо размишљања и позиције о актуелним дешавањима, а те последње консултације биле су од велике важности тим више што је разговор вођен у згради УН где ће наредне недеље бити поднет редовни шестомесечни извештај УНМИК-а о стању на КиМ.

"Сваки сусрет са Лавровом добра је прилика да се стална подршка Русије учврсти и да се сагледа тренутна ситуација", рекао је Селаковић и подсетио да је важан састанак имао и са шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борелом са којим се раговарало о актлуелној ситуацији, ЕУ перспективи, евроинтеграцијама, ...

"Наш план је да одржимо тај тренд састанка који је постојао од пролећа када су путовања званичника држава по свету поново активирана након годину дана пандемије", рекао је он.

Министар наглашава да се када постоје мултилатерални скупови попут тих у Њуорку или у Гватемали или Мексику, битни сусрети дешавају мимо главних сесија, а што је од изузетне важности за Србију.

"Велико константно интересовање, које нема тенденцију опадања, владало је међу саговорницима који желе да чују како је Србија успела да се економски опорави, да обезбеди вакцинацију и како је то радила међу првима у свету", рекао је он и нагласио да се када информише саговорника о тим чињеницама види да као саговорник и држава постајемо много пожељнији за сваку врсту сарадње.

Посебно признање, како каже, Србији је дато, јер је као мала земља, ограничених економских могућности успела да донира више од 1,1 милион доза вакцина, што много веће и богатије нису успеле.

"Тиме смо успели да покажемо колико је солидарност за нас вредност која се не задржава на лепим речима. То је још једна ствар на којој се Србији у целом свету честита", рекао је он.

Према његовим речима, један од највише поздрављаних успеха, који је фасцинирао саговорнике, је тај што је Србија успела да унапреди економски раст, да буде међу првима у Европи по привредном расту.

"Чињеница да смо озбиљном стратешки и визонраски вођеном политиком успели да преузмемо озбиљне мере фискалне консолидације је нешто што наилази на честитке, на првом месту за стратешку визију а на другом на политичкој храбрости да се такве реформе спроведу", рекао је министар.

Како каже, препознато је да је један од резултата те реформе и суочавање са ковидом и донирање вакцина пријатељским државама широм света, због чега је током тих бројних сусрета било говора о наставку политике донирања вакцина.

"Када се суочите да сте једна од ретких земаља која је за четири месеца саградила три савремене болнице, схватите да је мало ко то успео. Када кажете да смо започели производњу једне вакцине и да смо у прирпеми за другу, наилазимо на честитке и хвале и интересовање за помоћ, за набавку вакцина, не само кроз донације већ и куповину", рекао је шеф српске дипломатије.

"У не тако малом броју случајва саговорници када чују све те чињенице, аутоматски желе унапређење срадње", навео је он.

Министар је подсетио да је пред пут у Њујорк, Гватемалу и Мексико, посетио Белгију, Луксембург и Индију где је имао и састанке са представницима компанија заинтересованим за директне инвестиције, проширење капацитета.

Прија када се види и чује да су озбиљно заинтересовани за Србију и када су од колега чули за нас као повољну дестинацију. То је највише признање за наше руководство, рекао је он.

"Очекујемо и добар епилог тих састанка", рекао је министар и додао да је МСП једна од улазних тачака за инвестиције.

Селаковић је оценио да је спољна политика председника Вучића дала озбиљне резултате и показала колико може да се уради када имате озбиљног шефа државе и озбиљно руководство.

"Иза те репутације стоје стотине непроспаваних ноћи, много рада, труда енергије и да данас зато имамо нешто чиме можемо да се подичимо да смо држава која своју спољну и унутрашњу политку води самостално и суверено", рекао је он.

Нагласио је да је са саговорницима разговарао о томе да је Србија опредељена за чланство у ЕУ, да се у том циљу реформише, али да води мултивекторску спољну политику која не гази преко традиционалних пријатељства и партнерстава.

За Србију су сва врата отворена, осим "оних на која или нисмо били спремни да покуцамо или на која не идемо", рекао је министар и оценио да је у спољној политици било тешко направити пробој какав је направљен последњих година, јер смо били оптерећени нарушеном репутацијом због дуго вођене пропаганде против наше државе и нашег народа.

"То се данас у озбиљној мери мења, такав крус вођења државне политике, које је трасирало државно руководство на челу са председником је курс који треба задржати и који даје резултате", рекао је министар који је додао да је велика част када је мала земља из југоисточне Европе радо виђен саговорник ма где год се појави.

Извор: Танјуг