Selaković: Model "Otvoreni Balkan" proširiće se svetom

07. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da inicijativa "Otvoreni Balkan" nailazi na ozbiljno interesovanje na svim meridijanima i izrazio uverenje da će brojne zemlje sa čijim zvaničnicima se sastao i tokom posete Njujorku, Meksiku i Gvatemali posezati za sličnim ili istim modelom u promociji regionalnih organizacija i inicijativa.

Selaković je za Tanjug rekao da je u razgovorima sa više od 70 državnih zvaničnika, među kojima je bilo 40 šefova diplomatije sa evropskog i van evropskog kontitenta kao i predstavnika poslovne zajednice, vođenim od 16. septembra do 1. oktobra, naišao na reči hvale ne samo za inicijativu "Otvoreni Balkan" već i za sve što je Srbija učinila na polju ekonomije, privrednog rasta, borbe protiv pandemije ....

"Vizionarska i liderska" uloga Srbije u objedinjavanju partnera iz regiona u inicijativu  "Otvoreni Balkan" , naišla je na ozbiljno interesovanje na svakom mestu gde sam govorio što pokazuje prepoznavanje značaja regionalnih integracija, posebno ekonomskih usmerenih na stvaranje zajedničkog tržišta, slobodnog prometa ljudi, roba i usluga i zajedničke borbe protiv katastrofa", rekao je Selaković.

Inicijativa je, kako naglašava ministar, na svim meridijanima prepoznata upravo kao potreba da male države u eri velikih regionalnih sila, da bi opstale i pokušale da budu konkurentne, budu upućene na međusobnu saradnju.

"To je nešto što je dobar obrazac", rekao je Selaković i dodao da je se u to uverio i kada je u Kongresu u Gvatemali prisustvovao sednici u čast 200 godina nezavisnosti centralno-američkih republika, gde je bio i ceo diplomatski kor iz Gvatemala Sitija, govorio o tome kako Srbija gleda na regionalne integracije i čime sve na tom polju kao država možemo da se podičimo.

"Mogu da kažem da se ideje koje obuhvata inicijativa  "Otvoreni Balkan" pažljivo osluškuju u drugim državama i da ih veoma cene. Zato sam uveren da će i mnogi naši prijatelji iz drugih delova sveta posezati za sličnim ili istim modelom u promociji regionalnih organizacija i regionalnih inicijativa", rekao je on.

Ministar je naglasio da su brojnim razgovori koje je vodio i pre odlaska na Generalnu skupštinu UN-a, Gvatemalu i Meksiko, u Belgiji, Luksemburgu, Indiji pokazali da je Srbija prepoznata kao neko čija se reč pažljivo sluša, kao zemlja koja drži svoju reč i koja je izuzetno dobra destinacija za dolazak investicija i ulaganje kapitala.

Kako kaže ta činjenica za Srbiju predstavlja važno priznanje jer se nikada ne može videti da neko ulaže u zemlju koja nije sigurna, pravno stabilna i ne postoji predvidivost procedura i svega što je za kapital od velike važnosti.

Ministar je posetio da je poseta Njujorku bila prilika da se na marginama razgovara o svim pitanjima od piroritetnog nacionalnog značaja za očuvanje teritorijanog integriteta i suvereniteta, imajući u vidu da je došla u trenutku "problematičnih, uzavrelih i tenzičnih dešavanja" na administrativnoj liniji sa KiM.

Razgovori na marginama Generalne skupštine UN bili su dobra prilika i da sagovornike upozna sa aktuelnom situacijom ali i sa svim što Srbija čini da bi smanjila svaku vrstu tenzije, da bi bili konstruktivan činilac i pokazali spremnost da se problematična pitanja rešavaju diplomatskim sredstvima i dijalogom, što je, kako je dodao, naše rukovodsto i predsednik Srbije uspelo da učini na najbolji mogući način.

Selaković je naveo da je među važnim sastanicima bio i onaj sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, sa kojim sastao treći put za 10 meseci.

Sa Lavrovom redovno razmenjujemo razmišljanja i pozicije o aktuelnim dešavanjima, a te poslednje konsultacije bile su od velike važnosti tim više što je razgovor vođen u zgradi UN gde će naredne nedelje biti podnet redovni šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na KiM.

"Svaki susret sa Lavrovom dobra je prilika da se stalna podrška Rusije učvrsti i da se sagleda trenutna situacija", rekao je Selaković i podsetio da je važan sastanak imao i sa šefom EU diplomatije Žozepom Borelom sa kojim se ragovaralo o aktluelnoj situaciji, EU perspektivi, evrointegracijama, ...

"Naš plan je da održimo taj trend sastanka koji je postojao od proleća kada su putovanja zvaničnika država po svetu ponovo aktivirana nakon godinu dana pandemije", rekao je on.

Ministar naglašava da se kada postoje multilateralni skupovi poput tih u Njuorku ili u Gvatemali ili Meksiku, bitni susreti dešavaju mimo glavnih sesija, a što je od izuzetne važnosti za Srbiju.

"Veliko konstantno interesovanje, koje nema tendenciju opadanja, vladalo je među sagovornicima koji žele da čuju kako je Srbija uspela da se ekonomski oporavi, da obezbedi vakcinaciju i kako je to radila među prvima u svetu", rekao je on i naglasio da se kada informiše sagovornika o tim činjenicama vidi da kao sagovornik i država postajemo mnogo poželjniji za svaku vrstu saradnje.

Posebno priznanje, kako kaže, Srbiji je dato, jer je kao mala zemlja, ograničenih ekonomskih mogućnosti uspela da donira više od 1,1 milion doza vakcina, što mnogo veće i bogatije nisu uspele.

"Time smo uspeli da pokažemo koliko je solidarnost za nas vrednost koja se ne zadržava na lepim rečima. To je još jedna stvar na kojoj se Srbiji u celom svetu čestita", rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedan od najviše pozdravljanih uspeha, koji je fascinirao sagovornike, je taj što je Srbija uspela da unapredi ekonomski rast, da bude među prvima u Evropi po privrednom rastu.

"Činjenica da smo ozbiljnom strateški i vizonraski vođenom politikom uspeli da preuzmemo ozbiljne mere fiskalne konsolidacije je nešto što nailazi na čestitke, na prvom mestu za stratešku viziju a na drugom na političkoj hrabrosti da se takve reforme sprovedu", rekao je ministar.

Kako kaže, prepoznato je da je jedan od rezultata te reforme i suočavanje sa kovidom i doniranje vakcina prijateljskim državama širom sveta, zbog čega je tokom tih brojnih susreta bilo govora o nastavku politike doniranja vakcina.

"Kada se suočite da ste jedna od retkih zemalja koja je za četiri meseca sagradila tri savremene bolnice, shvatite da je malo ko to uspeo. Kada kažete da smo započeli proizvodnju jedne vakcine i da smo u prirpemi za drugu, nailazimo na čestitke i hvale i interesovanje za pomoć, za nabavku vakcina, ne samo kroz donacije već i kupovinu", rekao je šef srpske diplomatije.

"U ne tako malom broju slučajva sagovornici kada čuju sve te činjenice, automatski žele unapređenje sradnje", naveo je on.

Ministar je podsetio da je pred put u Njujork, Gvatemalu i Meksiko, posetio Belgiju, Luksemburg i Indiju gde je imao i sastanke sa predstavnicima kompanija zainteresovanim za direktne investicije, proširenje kapaciteta.

Prija kada se vidi i čuje da su ozbiljno zainteresovani za Srbiju i kada su od kolega čuli za nas kao povoljnu destinaciju. To je najviše priznanje za naše rukovodstvo, rekao je on.

"Očekujemo i dobar epilog tih sastanka", rekao je ministar i dodao da je MSP jedna od ulaznih tačaka za investicije.

Selaković je ocenio da je spoljna politika predsednika Vučića dala ozbiljne rezultate i pokazala koliko može da se uradi kada imate ozbiljnog šefa države i ozbiljno rukovodstvo.

"Iza te reputacije stoje stotine neprospavanih noći, mnogo rada, truda energije i da danas zato imamo nešto čime možemo da se podičimo da smo država koja svoju spoljnu i unutrašnju politku vodi samostalno i suvereno", rekao je on.

Naglasio je da je sa sagovornicima razgovarao o tome da je Srbija opredeljena za članstvo u EU, da se u tom cilju reformiše, ali da vodi multivektorsku spoljnu politiku koja ne gazi preko tradicionalnih prijateljstva i partnerstava.

Za Srbiju su sva vrata otvorena, osim "onih na koja ili nismo bili spremni da pokucamo ili na koja ne idemo", rekao je ministar i ocenio da je u spoljnoj politici bilo teško napraviti proboj kakav je napravljen poslednjih godina, jer smo bili opterećeni narušenom reputacijom zbog dugo vođene propagande protiv naše države i našeg naroda.

"To se danas u ozbiljnoj meri menja, takav krus vođenja državne politike, koje je trasiralo državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom je kurs koji treba zadržati i koji daje rezultate", rekao je ministar koji je dodao da je velika čast kada je mala zemlja iz jugoistočne Evrope rado viđen sagovornik ma gde god se pojavi.

Izvor: Tanjug