Министар Дачић примио великог муфтију Арапске Републике Египат Шавкија Аламa

06. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас великог муфтију Арапске Републике Египат Шавкија Аламa.

Велики муфтија је најважнији владин ауторитет за верска питања и једна од најутицајних верских личности у Египту, арапском и исламском свету.

Посета је организована на позив муфтија двеју исламских заједница у Србији.

Министар Дачић је рекао да је посета великог муфтије Србији прва таква посета у историји двеју земаља, те да јој Србија придаје велики значај и верује да ће допринети даљем развоју пријатељских односа и сарадње Србије и Египта.

Шеф српске дипломатије изнео је уверење да ће велики муфтија, током боравка у Србији, бити у прилици да увиди да су све верске заједнице равноправне и да хришћани и муслимани овде живе у миру, међусобно се уважавајући и заједнички чувајући мир и суживот.

Муфтија Алам пренео је изразе саучешћа због недавних трагичних догађаја у Београду и Младеновцу и изразе саосећања и солидарности египатског народа са породицама настрадалих.

Указао је на то да се противи сваком екстремизму, изразио је задовољство што се верска разноликост поштује у Србији као у Египту.

Саговорници су разменили мишљење о стању билатералних односа и могућностима за њихово унапређење.

Сагласили су се да остају посвећени јачању билатералних односа и унапређењу сарадње на свим плановима.