Конзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Исламске Републике Иран

09. јул 2024.
Четврте конзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Исламске Републике Иран одржане су данас у форми видео конференције.

Обострано је констатовано да постоји интензиван дијалог на свим нивоима и истакнут значај одржавања периодичних конзуларних консултација, као вида непосредне комуникације који доприноси бољем разумевању и сарадњи између две стране. Конзуларне консултације су биле садржајне, у духу пријатељских односа, и изражена је спремност за даље унапређење конзуларне сарадње Републике Србије и Исламске Републике Иран. Договорено је да се настави рад на дефинисању Меморандума о разумевању о сарадњи два министарства на конзуларним пословима.

Потврђено је да дипломатско-конзуларна представништва обе земље остварују квалитетну и садржајну сарадњу са надлежним органима државе пријема, што су потврдили и амбасадори Републике Србије у Техерану  Дамир Ковачевић и Исламске Републике Иран у Београду Рашид Хасан Пур Баеи, који су учествовали у овим консултацијама.

Представници Министарства унутрашњих послова, Министарство правде и Министарства просвете такође су имали су прилику да са иранским колегама у надлежним ресорима дискутују о могућностима даљег унапређивање досадашње и иницирање нових видова сарадње у областима од заједничког интереса.

Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводила је в.д. помоћника министра за конзуларне послове амбасадорка Наташа Рашевић, а делегацију Министарства иностраних послова Исламске Републике Иран генерални директор за конзуларне послове Алиреза Махмуди.