Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Islamske Republike Iran

09. jul 2024.
Četvrte konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Islamske Republike Iran održane su danas u formi video konferencije.

Obostrano je konstatovano da postoji intenzivan dijalog na svim nivoima i istaknut značaj održavanja periodičnih konzularnih konsultacija, kao vida neposredne komunikacije koji doprinosi boljem razumevanju i saradnji između dve strane. Konzularne konsultacije su bile sadržajne, u duhu prijateljskih odnosa, i izražena je spremnost za dalje unapređenje konzularne saradnje Republike Srbije i Islamske Republike Iran. Dogovoreno je da se nastavi rad na definisanju Memoranduma o razumevanju o saradnji dva ministarstva na konzularnim poslovima.

Potvrđeno je da diplomatsko-konzularna predstavništva obe zemlje ostvaruju kvalitetnu i sadržajnu saradnju sa nadležnim organima države prijema, što su potvrdili i ambasadori Republike Srbije u Teheranu  Damir Kovačević i Islamske Republike Iran u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei, koji su učestvovali u ovim konsultacijama.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstva prosvete takođe su imali su priliku da sa iranskim kolegama u nadležnim resorima diskutuju o mogućnostima daljeg unapređivanje dosadašnje i iniciranje novih vidova saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodila je v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove ambasadorka Nataša Rašević, a delegaciju Ministarstva inostranih poslova Islamske Republike Iran generalni direktor za konzularne poslove Alireza Mahmudi.