Дачић се састао са комесарком Савета Европе за људска права Мијатовић

15. мар 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са комесарком Савета Европе за људска права Дуњом Мијатовић.

Разговор је био посвећен темама из надлежности комесарке, као што су стање људских права и слобода, транзициона правда, права жена и родна равноправност, слобода изражавања, окупљања и удруживања.

Дачић је истакао да Србија високо цени улогу Комесара за људска права, као важног механизма за заштиту и унапређење стања људских права и слобода у државама чланицама СЕ, укључујући и кроз идентификовање и указивање на евентуалне недостатке, како у законодавном оквиру којим је регулисано питање људских права, тако и његовој примени.

Шеф српске дипломатије напоменуо је да реформе остају наш главни приоритет, те изразио захвалност Савету Европе на подршци у реформском процесу.

Дачић је нагласио да је неопходно јачати политички дијалог међу чланицама Савета Европе и посебно подвукао посвећеност Србије стабилности у региону и обезбеђивању повољне климе за дијалог и решавање свих отворених питања на миран и одговоран начин.

Дачић је оценио бројне кораке који су остварени у области владавине права као јасан показатељ посвећености европским интеграцијама и стварању стабилних основа за даљи развој.

Када је реч о људским правима, саговорници су разменили мишљење о стању права и слобода српског народа на КиМ, укључујући права и слободе повратника који су обрађени у комесаркином Меморандуму објављеном након посете КиМ у јуну прошле године, где су препознате многобројне препреке одрживом повратку српског становништва на КиМ.