Dačić se sastao sa komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava Mijatović

15. mar 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović.

Razgovor je bio posvećen temama iz nadležnosti komesarke, kao što su stanje ljudskih prava i sloboda, tranziciona pravda, prava žena i rodna ravnopravnost, sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Dačić je istakao da Srbija visoko ceni ulogu Komesara za ljudska prava, kao važnog mehanizma za zaštitu i unapređenje stanja ljudskih prava i sloboda u državama članicama SE, uključujući i kroz identifikovanje i ukazivanje na eventualne nedostatke, kako u zakonodavnom okviru kojim je regulisano pitanje ljudskih prava, tako i njegovoj primeni.

Šef srpske diplomatije napomenuo je da reforme ostaju naš glavni prioritet, te izrazio zahvalnost Savetu Evrope na podršci u reformskom procesu.

Dačić je naglasio da je neophodno jačati politički dijalog među članicama Saveta Evrope i posebno podvukao posvećenost Srbije stabilnosti u regionu i obezbeđivanju povoljne klime za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.

Dačić je ocenio brojne korake koji su ostvareni u oblasti vladavine prava kao jasan pokazatelj posvećenosti evropskim integracijama i stvaranju stabilnih osnova za dalji razvoj.

Kada je reč o ljudskim pravima, sagovornici su razmenili mišljenje o stanju prava i sloboda srpskog naroda na KiM, uključujući prava i slobode povratnika koji su obrađeni u komesarkinom Memorandumu objavljenom nakon posete KiM u junu prošle godine, gde su prepoznate mnogobrojne prepreke održivom povratku srpskog stanovništva na KiM.