Дачић о односима Србије и Хрватске

16. мар 2023.
Министри спољних послова Србије Ивица Дачић и Хрватске Горан Грлић Радман поручили су данас да је без обзира на различитости две земље право време да се ради на промени перспективе гледања једних на друге како би се поправили односи и унапредила сарадња. Дачић је на конференцији "Билетерални односи Србије и Хрватске - ка новој динамици" путем видео линка истакао да Србија жели најбоље односе са својим суседима.

"Укупни односи Србије и Хрватске су значајно оптерећени различитостима које нажалост добијају више пажње од наших сличности. Можда је сада право време да у покушају ревитализовања односа дамо императив промени перспективе гледања једних на друге како код јавног мњења тако и код политичара", рекао је Дачић. Додао је да Србија и Хрватска не могу решити сва отворена питања из прошлости уколико не почну да граде добре односе у будућности.  

Дачић је истакао да две земље не деле исто мишљење о бројним питањима, али да морају да разговарају са уважавањем како би покушале да се међусобно боље разумеју. "Потребна нам је промена перспектива, а пресудну улогу ће имати политичка воља која ће, надам се, показати да не постоје границе нашег деловања све док је засновано на заједништву", поручио је Дачић. 

Он је подсетио да је потписана декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, наводећи да мањине као носиоци сарадње имају потребну трансформативну моћ у обликовању државних политика. Додао је да се кроз унапређење односа две државе ствара простор и за унапређење односа националних мањина. 

"Желимо да оживимо политички дијалог и да бираним корацима подигнемо ниво међусобног поверења како бисмо могли да створимо прилику и услове да заједнички и на равноправним основама приступимо решавању оних комплекснијих питања", навео је Дачић.

 

Извор: Танјуг