Dačić o odnosima Srbije i Hrvatske

16. mar 2023.
Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Hrvatske Goran Grlić Radman poručili su danas da je bez obzira na različitosti dve zemlje pravo vreme da se radi na promeni perspektive gledanja jednih na druge kako bi se popravili odnosi i unapredila saradnja. Dačić je na konferenciji "Bileteralni odnosi Srbije i Hrvatske - ka novoj dinamici" putem video linka istakao da Srbija želi najbolje odnose sa svojim susedima.

"Ukupni odnosi Srbije i Hrvatske su značajno opterećeni različitostima koje nažalost dobijaju više pažnje od naših sličnosti. Možda je sada pravo vreme da u pokušaju revitalizovanja odnosa damo imperativ promeni perspektive gledanja jednih na druge kako kod javnog mnjenja tako i kod političara", rekao je Dačić. Dodao je da Srbija i Hrvatska ne mogu rešiti sva otvorena pitanja iz prošlosti ukoliko ne počnu da grade dobre odnose u budućnosti.  

Dačić je istakao da dve zemlje ne dele isto mišljenje o brojnim pitanjima, ali da moraju da razgovaraju sa uvažavanjem kako bi pokušale da se međusobno bolje razumeju. "Potrebna nam je promena perspektiva, a presudnu ulogu će imati politička volja koja će, nadam se, pokazati da ne postoje granice našeg delovanja sve dok je zasnovano na zajedništvu", poručio je Dačić. 

On je podsetio da je potpisana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, navodeći da manjine kao nosioci saradnje imaju potrebnu transformativnu moć u oblikovanju državnih politika. Dodao je da se kroz unapređenje odnosa dve države stvara prostor i za unapređenje odnosa nacionalnih manjina. 

"Želimo da oživimo politički dijalog i da biranim koracima podignemo nivo međusobnog poverenja kako bismo mogli da stvorimo priliku i uslove da zajednički i na ravnopravnim osnovama pristupimo rešavanju onih kompleksnijih pitanja", naveo je Dačić.

 

Izvor: Tanjug