Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељске везе са Екваторијалном Гвинејом

08. јун 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Републике Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Агуеом.

Министар Селаковић је у разговору поручио да је Србија поносна на традиционално пријатељске везе и сарадњу наших земаља и да остаје чврсто опредељена за њихов даљи развој.

Осврћући се на своју успешну овогодишњу посету Екваторијалној Гвинеји, те чињеницу да је министар Агуе јесенас боравио у Београду на обележавању јубилеја прве конференције Покрета несврстаних земаља, Селаковић је констатовао да је трећим састанком шефова дипломатија у последњих осам месеци отворена нова фаза у развоју билатералних односа.

Након овонедељне посете потпредседника Екваторијалне Гвинеје, Србија је, према његовим речима, спремна да буде и домаћин сусрета председника двеју земаља, што би био велики успех и подстрек даљем јачању сарадње.

Министар Селаковић је нагласио да високо ценимо принципијелну позицију Екваторијалне Гвинеје по питању Косова и Метохије и њену доследну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

„Наши пријатељски односи афирмисани су у међусобној подршци у међународним организацијама по најважнијим питањима за обе државе“, рекао је шеф српске дипломатије.

Висок ниво и квалитет политичких односа двеју држава се, међутим, према речима министра Селаковића, не огледа у постојећем нивоу економске сарадње, коју је потребно унапредити и диверсификовати. Сматра да би, у том контексту, формирање Међувладиног комитета за економску сарадњу било од значаја.

Како је истакао, постоје потенцијали и заинтересованост српских грађевинских и других компанија да, на темељима позитивних искустава из доба СФРЈ, обнове своје присуство у Екваторијалној Гвинеји.

Селаковић је подсетио и да је Србија велики произвођач и извозник хране, и те да има одличне факултете и институте за пољопривреду, тако да видимо и простор за сарадњу у индустријализацији Екваторијалне Гвинеје, посебно у области пољопривреде и изградње прехрамбене индустрије.

Министар Селаковић изразио је спремност Србије да повећа број стипендија младима из Екваторијалне Гвинеје за студирање у нашој земљи у оквиру програма „Свет у Србији“.