Selaković: Srbija ponosna na tradicionalno prijateljske veze sa Ekvatorijalnom Gvinejom

08. jun 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojonom Esonom Agueom.

Ministar Selaković je u razgovoru poručio da je Srbija ponosna na tradicionalno prijateljske veze i saradnju naših zemalja i da ostaje čvrsto opredeljena za njihov dalji razvoj.

Osvrćući se na svoju uspešnu ovogodišnju posetu Ekvatorijalnoj Gvineji, te činjenicu da je ministar Ague jesenas boravio u Beogradu na obeležavanju jubileja prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Selaković je konstatovao da je trećim sastankom šefova diplomatija u poslednjih osam meseci otvorena nova faza u razvoju bilateralnih odnosa.

Nakon ovonedeljne posete potpredsednika Ekvatorijalne Gvineje, Srbija je, prema njegovim rečima, spremna da bude i domaćin susreta predsednika dveju zemalja, što bi bio veliki uspeh i podstrek daljem jačanju saradnje.

Ministar Selaković je naglasio da visoko cenimo principijelnu poziciju Ekvatorijalne Gvineje po pitanju Kosova i Metohije i njenu doslednu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

„Naši prijateljski odnosi afirmisani su u međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama po najvažnijim pitanjima za obe države“, rekao je šef srpske diplomatije.

Visok nivo i kvalitet političkih odnosa dveju država se, međutim, prema rečima ministra Selakovića, ne ogleda u postojećem nivou ekonomske saradnje, koju je potrebno unaprediti i diversifikovati. Smatra da bi, u tom kontekstu, formiranje Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju bilo od značaja.

Kako je istakao, postoje potencijali i zainteresovanost srpskih građevinskih i drugih kompanija da, na temeljima pozitivnih iskustava iz doba SFRJ, obnove svoje prisustvo u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Selaković je podsetio i da je Srbija veliki proizvođač i izvoznik hrane, i te da ima odlične fakultete i institute za poljoprivredu, tako da vidimo i prostor za saradnju u industrijalizaciji Ekvatorijalne Gvineje, posebno u oblasti poljoprivrede i izgradnje prehrambene industrije.

Ministar Selaković izrazio je spremnost Srbije da poveća broj stipendija mladima iz Ekvatorijalne Gvineje za studiranje u našoj zemlji u okviru programa „Svet u Srbiji“.