Селаковић после седнице СБУН: Озбиљан и непристрасан наступ шефа УНМИК-а

15. окт 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, након седнице Савета безбедности УН, на којој је представљен редовни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, да ће Србија наставити да се, упркос лажима и подметачинама Приштине, бори за своје легитимне интересе на Косову и Метохији.

„Ми ћемо наставити да се боримо, наши интереси су јасни и потпуно легитимни, они почивају на међународном јавном праву и релевантним резолуцијама СБУН. Та борба није лака, али наши мотиви су јачи од свега тога. Боримо се да заштитимо безбедност нашег становништва на КиМ, да сачувамо интересе наше државе, да не дамо на себе и наше је да у тој борби останемо истрајни“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је извештај генералног секретара УН наишао на одобравање са наше стране, између осталог и зато што је догађања која нису била у извештајном периоду, односно најновије провокације Приштине, шеф УНМИК-а господин Захир Танин описао на озбиљан, језгровит и непристрасан начин.

Други утисак са данашње седнице је, према његовим речима, подељеност у ставовима између сталних чланица, где су са једне стране САД, Уједињено Краљевство и Француска, а са друге стране Русија и Кина, али и врло јасан и недвосмислен став већине несталних чланица СБУН, као што су Индија, Тунис, Вијетнам, Мексико и Кенија, које подржавају територијални интегритет и суверенитет Србије, даље деловање УНМИК-а и примену Резолуције 1244, као и нашу посвећеност дијалогу.

Министар Селаковић је истакао да је Србија данас пред СБУН убедљиво изнела своју позицију, своју посвећеност дијалогу и указала на константно подривање процеса дијалога од стране Приштине.