Обострани интерес Србије и Сирије за јачање традиционалног пријатељства

13. окт 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Сирије Фејзалом Макдадом.

Селаковић је изразио задовољство чињеницом да се други пут у месец дана сусреће са сиријским колегом, са којим је недавно разговарао и на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Министри су у разговору изразили спремност за интензивирање политичког дијалога и јачање традиционалног пријатељства, и изнели обострани интерес за унапређење економске сарадње.

Министар Селаковић је саговорнику и овом приликом захвалио на чврстом и принципијелном ставу Сирије о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и залагању за поштовање међународног права, као и на подршци коју пружа нашем територијалном интегритету и суверенитету у међународним организацијама.

Шеф српске дипломатије информисао је саговорника о новим бруталним провокацијама Приштине на северу КиМ и рањавању младића српске националности.

Саговорници су разменили информације о ситуацији на Блиском истоку, где Србија, осим Сирије, има многе традиционалне пријатеље.

Селаковић је Макдада упознао са програмом „Свет у Србији“, изразивши очекивање да ће, у складу са традицијом образовне сарадње која је успостављена још у раним данима Покрета несврстаних и пет пута увећаним бројем стипендија које наша земља даје од наредне године, све више студената из Сирије стицати дипломе у нашој земљи.