Obostrani interes Srbije i Sirije za jačanje tradicionalnog prijateljstva

13. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Sirije Fejzalom Makdadom.

Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se drugi put u mesec dana susreće sa sirijskim kolegom, sa kojim je nedavno razgovarao i na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ministri su u razgovoru izrazili spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i jačanje tradicionalnog prijateljstva, i izneli obostrani interes za unapređenje ekonomske saradnje.

Ministar Selaković je sagovorniku i ovom prilikom zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu Sirije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i zalaganju za poštovanje međunarodnog prava, kao i na podršci koju pruža našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije informisao je sagovornika o novim brutalnim provokacijama Prištine na severu KiM i ranjavanju mladića srpske nacionalnosti.

Sagovornici su razmenili informacije o situaciji na Bliskom istoku, gde Srbija, osim Sirije, ima mnoge tradicionalne prijatelje.

Selaković je Makdada upoznao sa programom „Svet u Srbiji“, izrazivši očekivanje da će, u skladu sa tradicijom obrazovne saradnje koja je uspostavljena još u ranim danima Pokreta nesvrstanih i pet puta uvećanim brojem stipendija koje naša zemlja daje od naredne godine, sve više studenata iz Sirije sticati diplome u našoj zemlji.