Дачић разговарао са комесарком ЕУ за унутрашње послове Илвом Јохансон

16. мар 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се данас са комесарком ЕУ за унутрашње послове Илвом Јохансон.

Министар Дачић представио je бројне кораке које је Република Србија предузела у правцу даљег усаглашавања са визним режимом ЕУ. Нагласио је да су већ учињени кораци у том правцу увођењем визног режима за поједине треће земље чији су грађани злоупотребљавали безвизни режим са Србијом, а потом ирегуларно одлазили у ЕУ.

Истакао је да је Република Србија поуздан партнер по питању миграција и нагласио нашу спремност да настави тесно да сарађује са ЕУ у овој области. Такође, пренео да желимо да будемо део ЕУ заједничке политике у делу који се тиче питања визне политике, миграција, безбедности и владавине права.

Комесарка ЕУ за унутрашње послове Јохансон захвалила је на брзој реакцији Србије по питању усаглашавања визне политике Србије са визном политиком ЕУ, што је довело до значајног смањења ирегуларних миграција у ЕУ. Такође, захвалила је на посвећености Србије у решавању ових питања и сарадњи, и истакла да очекује наставак даљег усаглашавања са визном политиком ЕУ.

Комесарка Јохансон је истакла је да је Европска унија посвећена јачању партнерства са Србијом, посебно у области миграција и визне политике. У том смислу предложила је сарадњу и понудила помоћ и експертизу ЕУ у области повратка ирегуларних миграната у земље порекла.