Dačić razgovarao sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson

16. mar 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

Ministar Dačić predstavio je brojne korake koje je Republika Srbija preduzela u pravcu daljeg usaglašavanja sa viznim režimom EU. Naglasio je da su već učinjeni koraci u tom pravcu uvođenjem viznog režima za pojedine treće zemlje čiji su građani zloupotrebljavali bezvizni režim sa Srbijom, a potom iregularno odlazili u EU.

Istakao je da je Republika Srbija pouzdan partner po pitanju migracija i naglasio našu spremnost da nastavi tesno da sarađuje sa EU u ovoj oblasti. Takođe, preneo da želimo da budemo deo EU zajedničke politike u delu koji se tiče pitanja vizne politike, migracija, bezbednosti i vladavine prava.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Johanson zahvalila je na brzoj reakciji Srbije po pitanju usaglašavanja vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU. Takođe, zahvalila je na posvećenosti Srbije u rešavanju ovih pitanja i saradnji, i istakla da očekuje nastavak daljeg usaglašavanja sa viznom politikom EU.

Komesarka Johanson je istakla je da je Evropska unija posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti migracija i vizne politike. U tom smislu predložila je saradnju i ponudila pomoć i ekspertizu EU u oblasti povratka iregularnih migranata u zemlje porekla.