Варшава: Амбасадор Кошутић са председником спољнополитичког одбора Сејма

11. јан 2023.
Амбасадор Републике Србије у Пољској Небојша Кошутић састао се са председником спољнополитичког одбора Сејма Радославом Фогиелом, са којим је разговарао о билатералним односима две земље и начинима да они буду додатно унапређени.

Амбасадор Кошутић је указао саговорнику на тешку ситуацији у којој се налази српски народ на Косову и Метохији и замолио га за повећано разумевање и подршку пољске стране.

Фогиел, који је и члан групе српско-пољског пријатељства у Сејму, изразио је спремност за интензивирање политичког дијалога између две земље на свим нивоима, укључујући и могућност да заједно са колегама посети Србију.

Саговорници су разговарали и о актуелном тренутку у међународним односима, посебно када је реч о неопходности да међународно право буде консеквентно примењено у свим случајевима.

Било је речи и о стању процеса европских интеграција Србије и пољској подршци која увек постоји када се ради о овом, за Србију веома важном спољнополитичком циљу.

Једна од тема била је и економска сарадња две земље. Констатовано је да је овом сегменту сарадње потребно посветити додатну пажњу, будући да је Пољска Србији осми по значају спољнотрговински партнер, док је Србија најзначајнији трговински партнер Пољске у региону западног Балкана.