Varšava: Ambasador Košutić sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Sejma

11. jan 2023.
Ambasador Republike Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić sastao se sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Sejma Radoslavom Fogielom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i načinima da oni budu dodatno unapređeni.

Ambasador Košutić je ukazao sagovorniku na tešku situaciji u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji i zamolio ga za povećano razumevanje i podršku poljske strane.

Fogiel, koji je i član grupe srpsko-poljskog prijateljstva u Sejmu, izrazio je spremnost za intenziviranje političkog dijaloga između dve zemlje na svim nivoima, uključujući i mogućnost da zajedno sa kolegama poseti Srbiju.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnom trenutku u međunarodnim odnosima, posebno kada je reč o neophodnosti da međunarodno pravo bude konsekventno primenjeno u svim slučajevima.

Bilo je reči i o stanju procesa evropskih integracija Srbije i poljskoj podršci koja uvek postoji kada se radi o ovom, za Srbiju veoma važnom spoljnopolitičkom cilju.

Jedna od tema bila je i ekonomska saradnja dve zemlje. Konstatovano je da je ovom segmentu saradnje potrebno posvetiti dodatnu pažnju, budući da je Poljska Srbiji osmi po značaju spoljnotrgovinski partner, dok je Srbija najznačajniji trgovinski partner Poljske u regionu zapadnog Balkana.