Tокио: Сусрет амбасадорке Ковач са специјалном саветницом премијера Јапана за оснаживање жена Масако Мори

21. нов 2022.
Амбасадорка Републике Србије у Токију Александра Ковач присуствовала је другом овогодишњем сусрету амбасадорки акредитованих у Јапану са специјалном саветницом премијера Јапана за оснаживање жена и посланицом Горњег дома Парламента Масако Мори.

Састанак је за циљ имао размену мишљења и националних искустава, а послужио је и као припрема пред одржавање Шесте светске скупштине жена (WAW), 3. децембра у Токију.

Амбасадорка Ковач је, констатујући да је дигитализација један од приоритета и српске и јапанске владе, информисала о увођењу родног аспекта дигитализације као тематског фокуса у трећем извештају Србије о Индексу родне равноправности. Упознала је присутне са кључним налазима у вези са разматрањем питања евентуалне родне сегрегације на плану дигиталних вештина, у ИКТ образовању и на тржишту рада.

Указујући на позитивне аспекте дигиталне форме рада, амбасадорка је истакла да је њихова родна перспектива комплексна и да треба водити рачуна о доменима у којима се више пресликава него премошћава родна неједнакост традиционалног тржишта рада.

У том смислу, изразила је очекивање да ће дискусија у оквиру предстојеће Конференције допринети дубљем сагледавању ове теме и могућих решења.

Поред амбасадорке Ковач, амбасадорке Самое, Мексика, Бугарске, Белгије, Јамајке, Гане, Малија и Никарагве представиле су националне резултате и изазове у вези са постизањем родне равноправности и оснаживањем жена.