Ђурић: Србија трајни савезник слободе и мира

09. мај 2021.
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић положио је венац на Меморијал Другог светског рата у Вашингтону поводом Дана победе над фашизмом.

„Данашњи дан прилика је да се ми Срби, где год да смо у свету, сетимо наших, али и  и свих других савезничких хероја палих за заједничку слободу, и подсетимо на заједнички завет да ћемо ту слободу наставити да штитимо“ рекао је тим поводом амбасадор Ђурић.

„Наши преци, борци против нацизма и фашизма, следили су основна начела и принципе уткане у темеље модерног друштва – принципе мира, толеранције, разумевања и сарадње. Одавањем почасти тој њиховој непоколебљивој борби за правду и истину, њиховој одважности и слободољубивости, као и страдању за општу добробит читавог света показујемо јасну опредељеност за очување тековина које су нам они оставили у наслеђе – најсветијих тековина човечанства, извојеваних и скупо плаћених њиховим животима. Србија је трајни савезник слободе и мира”, додао је Ђурић.

Спомен-обележје Другом светском рату налази се у чувеном Националном парку у центру Вашингтона и подигнуто је 2004. године у знак сећања на жртве, дух и посвећеност америчког народа током тог рата. Чини га кружна формација састављена од 56 гранитних стубова који симболизују јединство тадашњих 48 држава, 7 савезних територија и Дистрикта Колумбија, при чему северни део лука представља победу на Атлантском океану, док је јужни део круга симбол победе на Пацифику.