Đurić: Srbija trajni saveznik slobode i mira

09. May 2021.
Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić položio je venac na Memorijal Drugog svetskog rata u Vašingtonu povodom Dana pobede nad fašizmom.

„Današnji dan prilika je da se mi Srbi, gde god da smo u svetu, setimo naših, ali i  i svih drugih savezničkih heroja palih za zajedničku slobodu, i podsetimo na zajednički zavet da ćemo tu slobodu nastaviti da štitimo“ rekao je tim povodom ambasador Đurić.

„Naši preci, borci protiv nacizma i fašizma, sledili su osnovna načela i principe utkane u temelje modernog društva – principe mira, tolerancije, razumevanja i saradnje. Odavanjem počasti toj njihovoj nepokolebljivoj borbi za pravdu i istinu, njihovoj odvažnosti i slobodoljubivosti, kao i stradanju za opštu dobrobit čitavog sveta pokazujemo jasnu opredeljenost za očuvanje tekovina koje su nam oni ostavili u nasleđe – najsvetijih tekovina čovečanstva, izvojevanih i skupo plaćenih njihovim životima. Srbija je trajni saveznik slobode i mira”, dodao je Đurić.

Spomen-obeležje Drugom svetskom ratu nalazi se u čuvenom Nacionalnom parku u centru Vašingtona i podignuto je 2004. godine u znak sećanja na žrtve, duh i posvećenost američkog naroda tokom tog rata. Čini ga kružna formacija sastavljena od 56 granitnih stubova koji simbolizuju jedinstvo tadašnjih 48 država, 7 saveznih teritorija i Distrikta Kolumbija, pri čemu severni deo luka predstavlja pobedu na Atlantskom okeanu, dok je južni deo kruga simbol pobede na Pacifiku.