Ауторски чланак амбасадора Татјане Цонић: "Србија и Мексико за следећих 75 година"

19. феб 2021.
Амбасадор Републике Србије у Мексику Татјана Цонић казала је да Србија остаје посвећена даљем јачању свеукупне сарадње са Мексиком, као и приближавању култура два народа.

У ауторском чланку за мексички часопис „Контрареплика“, Цонић објашњава да су билатерални односи наше две земље обележени пријатељством, међусобним разумевањем и подршком, још од времена успостављања односа са Југославијом, а након њеног распада и са Србијом, као легитимним наследником.

Амбасадор Цонић указала је на то да је Србија данас земља са највишом стопом привредног раста у Европи, дестинација око три милијарде евра директних годишњих страних инвестиција, земља са најбољим зарадама у региону и инфлацијом од свега 1,9%.

„Србија је политички стабилна земља, одговорни члан међународне заједнице, кандидат за чланство у Европској унији, економски лидер, регионални хаб, омиљена дестинација хиљада туриста и поносни чувар историје”, поручила је Цонић.

Цонић указала је на то да је, захваљујући добро промишљеној политици, Србија друга земља у Европи и пета у свету по ефикасности имунизације свог становништва.

Захваљујући снажним међународно-правним аргументима, али и подршци њених пријатеља, Србија је до сада са успехом бранила свој територијални интегритет, а једна од земаља која се налази у првим редовима борбе за заштиту међународног права, држава која није признала једнострано проглашену независност тзв. Косова, јесте Мексико, на чему је Србија дубоко захвална, истакла је Цонић.

„Ова свечана година у којој обележавамо 75. јубилеј успостављања билатералних односа између Србије и Мексика, ван сваке сумње представља одличну прилику да се присетимо историје нашег пријатељства, али и да још више приближимо наша два народа и културе, као најбољи залог за нашу заједничку будућност”, закључила је Цонић.