Autorski članak ambasadora Tatjane Conić: "Srbija i Meksiko za sledećih 75 godina"

19. Feb 2021.
Ambasador Republike Srbije u Meksiku Tatjana Conić kazala je da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju sveukupne saradnje sa Meksikom, kao i približavanju kultura dva naroda.

U autorskom članku za meksički časopis „Kontrareplika“, Conić objašnjava da su bilateralni odnosi naše dve zemlje obeleženi prijateljstvom, međusobnim razumevanjem i podrškom, još od vremena uspostavljanja odnosa sa Jugoslavijom, a nakon njenog raspada i sa Srbijom, kao legitimnim naslednikom.

Ambasador Conić ukazala je na to da je Srbija danas zemlja sa najvišom stopom privrednog rasta u Evropi, destinacija oko tri milijarde evra direktnih godišnjih stranih investicija, zemlja sa najboljim zaradama u regionu i inflacijom od svega 1,9%.

„Srbija je politički stabilna zemlja, odgovorni član međunarodne zajednice, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ekonomski lider, regionalni hab, omiljena destinacija hiljada turista i ponosni čuvar istorije”, poručila je Conić.

Conić ukazala je na to da je, zahvaljujući dobro promišljenoj politici, Srbija druga zemlja u Evropi i peta u svetu po efikasnosti imunizacije svog stanovništva.

Zahvaljujući snažnim međunarodno-pravnim argumentima, ali i podršci njenih prijatelja, Srbija je do sada sa uspehom branila svoj teritorijalni integritet, a jedna od zemalja koja se nalazi u prvim redovima borbe za zaštitu međunarodnog prava, država koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, jeste Meksiko, na čemu je Srbija duboko zahvalna, istakla je Conić.

„Ova svečana godina u kojoj obeležavamo 75. jubilej uspostavljanja bilateralnih odnosa između Srbije i Meksika, van svake sumnje predstavlja odličnu priliku da se prisetimo istorije našeg prijateljstva, ali i da još više približimo naša dva naroda i kulture, kao najbolji zalog za našu zajedničku budućnost”, zaključila je Conić.