ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за  боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

 

Држављани Р. Србије не могу да уђу у Венецуелу јер су границе затворене за улазак страних држављана.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Венецуеланске власти су прописале да је за путовање у Венецуелу потребно прибављање обавезног међународног путног осигурања и осигурања у случају губитка, отимања или крађе пртљага. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци након истека визе, што важи и за регулисање боравка. Носиоци обичних пасоша Републике Србије морају пре доласка у Венецуелу да прибаве визу у Амбасади Боливарске Републике Венецуеле у Београду, адреса: Симе Лукина Лазића, 011/2668 384, embavenez.serbia@gmail.com. Приликом изласка из Венецуеле, на међународним аеродромима се плаћа излазна такса од 44 УСД, а на путевима и бродовима 17.50 УСД.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Путницима се саветује да се пре доласка вакцинишу против заразних болести као што су тифусна грозница, жута грозница, хепатитис и колера. Током боравка у овој земљи, препоручује се коришћење флаширане воде Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.who.int/countries/ven/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација није повољна, те се не препоручује кретање у зонама које нису намењене туризму.

ТРАНСПОРТ – Транспортна мрежа је релативно добро развијена. Једина међународна путничка поморска веза је са Тринидадом. Постоје два путна правца према другим земљама (Бразил и Колумбија). Током туристичког боравка у овој земљи можете управљати моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије.

ОСТАЛО – Локална валута је боливар, док је амерички долар најтраженија страна монета. Треба избегавати ношење евра, британске фунте или неких других валута, јер највећи број мењачница неће прихватити да их мења. На туристичким местима могуће је плаћање кредитним картицама, посебно American Express, Visa, Master Card. То укључује и кредитне картице које су издале наше банке за употребу у иностранству.
 

Контакти:

Приликом боравка у Венецуели, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Хавани, која на нерезиденцијалној основи покрива Венецуелу, путем следећих контакт телефона: + 53 72042488 и 72042607, као и на мобилни + 535 2910430, односно путем електронске адресе. konzsrbhav@gmail.com.