VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za  boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Venecuelu potrebno je pribaviti putničku propusnicu (Pase Viajero de Bioseguridad), odnosno elektronski QR, 72 sata pred putovanje, posredstvom linka: https://biocheck.inac.gob.ve/). Dokument je potrebno pokazati prilikom čekinga, na šalteru avio linije kojom se putuje u Venecuelu.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.
 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Putnicima se savetuje da se pre dolaska vakcinišu protiv zaraznih bolesti kao što su tifusna groznica, žuta groznica, hepatitis i kolera. Tokom boravka u ovoj zemlji, preporučuje se korišćenje flaširane vode Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/ven/

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija nije povoljna, te se ne preporučuje kretanje u zonama koje nisu namenjene turizmu.

TRANSPORT – Transportna mreža je relativno dobro razvijena. Jedina međunarodna putnička pomorska veza je sa Trinidadom. Postoje dva putna pravca prema drugim zemljama (Brazil i Kolumbija). Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji možete upravljati motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije.

OSTALO – Lokalna valuta je bolivar, dok je američki dolar najtraženija strana moneta. Treba izbegavati nošenje evra, britanske funte ili nekih drugih valuta, jer najveći broj menjačnica neće prihvatiti da ih menja. Na turističkim mestima moguće je plaćanje kreditnim karticama, posebno American Express, Visa, Master Card. To uključuje i kreditne kartice koje su izdale naše banke za upotrebu u inostranstvu.
 

Kontakti:
Prilikom boravka u Venecueli, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Havani, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Venecuelu, putem sledećih kontakt telefona: + 53 72042488 i 72042607, kao i na mobilni + 535 2910430, odnosno putem elektronske adrese. konzsrbhav@gmail.com.