ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
Транзит путника без виза зависи од појединачних уговора авиокомпанија са саудијском Управом за авиосаобраћај. У случају low-cost компанија најчешће није дозвољен транзит без саудијских виза (нпр. преседање у Саудијској Арабији са лета Wizz Air на лет друге авиокомпаније ка коначној дестинацији без визе није дозвољено, путници се задржавају на аеродрому). Уколико иста авиокомпанија превози путника, транзит је дозвољен до 12 сати.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Нема забележене епидемије и с тим у вези посебних мера.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед тензија у региону држављанима Републике Србије се саветује опрез и избегавање пограничних подручја са Јеменом.
Имајући у виду да су јавне демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, требало би избегавати скупове.
Препоручује се опрез приликом кретања ван градова и главних путних праваца, због услова саобраћаја.
Честе су онлајн преваре. Неопходан је опрез и заштита од хакерских напада. Нарочито су софистициране и бројне преваре у којима лице, преко телефона или другим путем, преда ПИН код који стиже СМС поруком од банке. У таквим ситуацијама хакери би преузели код и испразнили рачун лица. Препоручује се да шифре које банка шаље не преносите трећим лицима. Уколико нисте сигурни да позив којим се траже подаци о рачуну (најчешће ПИН, некад и остале податке о рачуну и друге личне податке) стиже „из банке“ треба отићи лично у најближу филијалу.

Контакти:
Приликом боравка у Саудијској Арабији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ријаду, путем следећег контакт телефона: +966114613010, мобилни телефон за хитне случајеве: +966555282559 и електронске адресе: srb.emb.saudiarabia@mfa.rs