ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                     

Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home . Одобрене вакцине су: Фајзер, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон. Минимум две недеље након добијања друге дозе је потребно да прође како би се регистрација прихватила. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem). Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон, која одређује и трајање карантина. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (резиденти) су у обавези да користе платформу Quddum, у оквиру Absheer апликације за регистрацију пре доласка.
Резиденти са важећом излазном/улазном визом или путници са неким од следећих виза: пословна, радна или за посету, могу да уђу у земљу под следећим условима:
1. Негативан PCR тест (не старији од 72 сата) неопходан је за све путнике. Вакцинисани резиденти иду у кућни карантин који одређује апликација Tawakkalna.
2. Институционални карантин (хотел) у трајању 5 дана обавезан је за путнике који су примили само прву дозу одобрених вакцина , као и имунизоване вакцинама неодобреним у Саудијској Арабији (Спутњик В - тренутно). Током боравка се раде додатна два PCR теста, први 24 часа по доласку и други петог дана, стриктно на основу термина у Tawakkalna апликацији. Трошкови овог карантина и тестова се покривају уз авионску карту. Карантин се завршава ако је други PCR тест негативан.
3. Лицима испод 18 година је дозвољен улазак (уколико су у пратњи потпуно имунизованих родитеља), уз кућни карантин у трајању од 5 дана. PCR тест се ради петог дана.
Признаје се Синофарм вакцина, али уз трећу дозу која се прима у Саудијској Арабији (Фајзер или АстраЗенека).
Након истека карантина резиденти су у обавези да приме другу дозу вакцине, или трећу дозу у случају да су се вакцинисали Синофарм вакцинама.
За прекршиоце правила карантина запрећена је новчана казна у износу од око 50.000 USD, депортација и трајна забрана уласка у Саудијску Арабију.
Саудијска Арабија је увела ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.
За регистрацију вакцинације обављене у Србији у овој апликацији саудијско Министарство здравља повремено тражи легализацију уверења о вакцинацији, те се препоручује да се уверење легализује пре путовања.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У јануару 2021. епидемиолошка ситуација је стабилна са мање од 200 нових случајева инфекције  COVID-19 дневно. Министарство здравља Саудијске Арабије бележи пораст броја нових инфекција и уводи нове мере. Имајући у виду да се ситуација мења из сата у сат, неопходно је пажљиво пратити услове путовања.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед учесталих терористичких напада држављанима Р. Србије се не препоручује путовање у Саудијску Арабију. Даљи напади су могући, планирани или насумични, различитог интензитета. Мете могу бити аеродроми, тржни центри, ресторани или други симболи западне културе.

Због честих ракетних напада на међународни аеродром у Абхи не препоручује се путовање преко овог аеродрома. Аеродроми у Џеди и Ријаду се повремено затварају због напада, али за сада на њима није било веће штете нити повређених.

Имајући у виду да су јавне демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, требало би избегавати јавне скупове.

Препоручује се опрез приликом кретања ван градова и главних путних праваца, а посебно у пограничним регијама са Јеменом, на југозападу земље, које су поприште спорадичних сукоба и у источној провинцији Катиф;

 

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Саудијској Арабији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ријаду, путем следећег контакт телефона: +966114613010, мобилни телефон за хитне случајеве: +966555282559 и електронске адресе: embsrb.riyadh@yahoo.com