ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије (без обзира на тип пасоша и начина регулисања боравка у Русији) могу да уђу у Руску Федерацију уз обавезан негативан резултат PCR теста на руском или енглеском језику, не старији од 72 сата од датума узимања бриса. Уколико страни држављанин не поседује предметни PCR тест пре слетања на аеродром у Русију, биће аутоматски депортован назад у државу полетања. Ово правило се односи и на све оне странце који поседују сертификат о извршеној вакцинацији Руске Федерације.
Држављани Републике Србије могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем, директним летовима, као и из свих земаља са којима је Рускa Федерација обновила директне летове, под условом да имају регулисан боравак у тим земљама (важећу визу, привремени или стални боравак).
Државе са којима је Русија обновила директне летове су:
1.Аустрија, 2. Азербејџан, 3. Белгија, 4. Бугарска, 5. Велика Британија, 6. Венецуела, 7. Вијетнам, 8. Грчка, 9. Египат, 10. Етиопија, 11. Индија, 12. Ирска, 13. Исланд, 14. Италија, 15. Јапан, 16. Јерменија, 17. Јордан, 18. Казахстан, 19. Катар, 20. Кипар, 21. Киргизија, 22. Република Кореја, 23. Куба, 24. Либан, 25. Луксембург, 26. Мађарска, 27. Малдиви, 28. Малта, 29. Мароко, 30. Маурицијус, 31. Мексико, 32. Немачка, 33. Португалија, 34. Саудијска Арабија, 35. Северна Македонија, 36.САД, 37. Сејшели, 38. Сингапур, 39. Сирија, 40. Таџикистан, 41. Турска, 42. Уједињени Арапски Емирати, 43. Узбекистан, 44. Финска, 45. Хрватска, 46. Швајцарска, 47. Шри Ланка, 48. Француска, 49. Чешка. 50. Молдавија 51. Бахреин 52. Доминиканска Република, 53. Албанија, 54. Белорусија, 55. Шпанија, 56. Словачка, 57. Кенија, 58. Ирак, 59. Данска, 60. Перу, 61. Џибути, 62. Јужноафричка Република, 63. Нови Зеланд, 64. Танзанија, 65. Кина, 66. Лихтенштајн, 67. Кувајт, 68. Андора, 69. Колумбија, 70. Бахами, 71. Иран, 72. Холандија, 73. Норвешка, 74. Оман, 75. Словенија, 76. Тајланд, 77. Тунис, 78. Бангладеш, 79. Бразил, 80. Монголија, 81. Костарика, 82. Аргентина, 83. Шведска.
Уколико се путује из Београда за Русију, није могуће транзитирање преко набројаних земаља (изузетак су носиоци дипломатских и службених пасоша Р. Србије).
Повратак из Русије у Србију је могућ преко било које земље, с тим да авиокомпаније задржавају право да не приме путнике на летове уколико нису испуњени законски услови земље у коју се путује.
Копнене границе Русије су затворене, осим за возила са ознаком CMR и TIR, као и лица којима је руски кризни штаб одобрио улазак копненим путем.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије није потребна виза за боравак до 30 дана, рачунајући и дане уласка/изласка из Руске Федерације. Приликом уласка обавезно је попуњавање миграционе карте коју треба носити са собом и која се приликом изласка из Руске Федерације враћа пограничном службенику. По доласку, обавезна је пријава боравка у року од 7 радних дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања је минимум 6 месеци, а ради регулисања боравка у РФ минимум годину и по дана.
Страним држављанима, укључујући и држављане Р. Србије, без обзира да ли поседују визу или не, имају дозволу за привремени или стални боравак, улазак на територију Руске Федерације из Р. Белорусије друмским путним правцима могућ је једино преко међународног граничног прелаза Нови Јурковићи, тзв. „Три сестре" (тромеђа РФ, Белорусије и Украјине). Наведено правило се не односи на возаче камиона који поседују TIR ознаку.
Уколико се у Руску Федерацију улази ради запошљавања, школовања, стручног усавршавања, лечења на период дужи од 30 дана, неопходно је прибављање визе у Амбасади Руске Федерације у Београду. Од 16.02.2015. године визе се подносе преко сајта: http://visa.kdmid.ru .
Без обзира по ком основу долазе у Русију Федерацију, са или без визе, странци имају обавезу стриктног поштовања дозвољеног боравка у Руској Федерацији. У супротном, надлежни руски органи ускраћују излазак из земље покретањем административног прекршајног поступка и изричу новчану казну (до 5.000 рубаља), а погранични и миграциони органи их уводе у регистар лица којима може бити забрањен улазак у Руску Федерацију и до 5 година.
Препоручује се поседовање полисе здравственог осигурања и поседовање одређене количине новца. Приликом уласка треба пријавити износе веће од 10.000 УСД, као и техничку робу.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:

Потписан је билатерални Споразум о социјалној сигурности 2019. године.
Овим споразумом омогућено је обрачунавање и/или спајање пензијског стажа стеченог у Р. Србији и/или у Руској Федерацији, односно право на исплату давања по основу старосне, инвалидске и породичне пензије, исплату накнаде у случајевима повреде на раду и/или професионалних болести и погребних трошкова у земљи где држављани земаља потписница бораве.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не захтева се посебна вакцинација приликом уласка. Обавезна је конзумација флаширане или филтриране воде за пиће.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна, уз приметно повишен степен безбедносне контроле и појачане мере и активности руских органа безбедности. Повећано је присуство полиције на станицама метроа, аеродромима, железничким и друмским саобраћајницама, као и на туристичким локацијама и у тржним центрима.

ТРАНСПОРТ – Руска Федерација има добро развијену мрежу друмског, железничког и авио саобраћаја. Саобраћајни центри су Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Екатеринбург.
Најзначајнији аеродроми су: у Москви – Шереметјево, Внуково и Домодедово, у Санкт-Петербургу – Пулково, у Сочију – Адлер. Постоји велики број свакодневних линија са свим странама света, као и велики број унутрашњих летова.
Препоручује се коришћење метроа с обзиром на велике гужве у саобраћају, као и инсталирање мобилних апликација за сналажење по граду и у градском превозу. Поред тога, корисно је инсталирати такси апликације (УandexGo, Rutaxi, City) које омогућују увид у фиксни износ трошкова превоза. Током туристичког боравка у Руској Федерацији управљање моторним возилом могуће је са возачком дозволом Р. Србије, уз услов њеног превођења на руски језик код овлашћеног судског тумача или међународном возачком дозволом у складу са Бечком конвенцијом о друмском саобраћају из 08.11.1968. године. У случају регулисаног сталног боравка („Вид на житељство") возачка дозвола Р. Србије постаје неважећа по истеку 60 дана од дана добијања дозволе боравка, а замена исте врши се у складу са руским законодавством.

ОСТАЛО – Национална валута је рубља (RUB). Плаћање се може вршити свим врстама кредитних картица (visa, mastercard и др.) или готовински у националној валути. Замена валута може вршити у мењачницама, банкама или у аутоматима.

Присутна је велика разноликост у квалитету смештаја и цена услуга. Ноћење у просечном хотелу у Москви износи од 150 евра. Постоје ланци домаћих и страних хотела и ресторана, културна понуда је веома богата и разноврсна, али су цене услуга високе. Тржни центри и продавнице раде свих седам дана у недељи од 10 до 22 часа.

 

Контакти:

Приликом боравка у Руској Федерацији, за конзуларну помоћ и заштиту грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Москви на број телефона: + 7495 988-66-45 и путем електронске адресе: konzularno.moskva@mfa.rs и ambasada.moskva@mfa.rs