ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Виза се прибавља у Амбасади Португалије у Београду.
Препоручује се поседовање полисе осигурања која покрива Португалију за цели период туристичког боравка.
Износ до 10.000 евра се може унети без пријаве. Преко тога, новац се мора пријавити Служби царине.
Ловачко оружје се може увести само уз дозволу ЕУ.
Треба поседовати пасош за кућне љубимце, издат од стране овлашћене ветеринарске службе, који потврђује идентификацију животиња (микрочипом или тетоважом), као и извршене вакцинације (против беснила).

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У Португалији нема подручја са посебним карактеристикама везаним за одређене болести или епидемије, као ни ограничења у погледу конзумирања одређених врста хране или пића. Сви странци који се налазе у Португалији имају право на здравствену негу у државним здравственим центрима или болницама (у хитним случајевима), које не смеју одбити пружање здравствених услуга по било ком основу (националност, недостатак економских средстава или др). У приватним здравственим установама то није могуће, а често се тражи и валидна кредитна картица. Ипак, препоручује се путно здравствено осигурање. Број хитне помоћи: 112.
Више информација о актуелној здравственој ситуацији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације - https://www.who.int/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Португалија спада у једну од најбезбеднијих земаља Европе.
Ипак, с обзиром да се могу десити ситне крађе, препоручује се да се обрати пажња у градском превозу, на паркинзима великих тржних центара, приликом посете најважнијим културно-историјским споменицима или других места на којима је велика концентрација људи.

Контакти полиције:
- Лисабон: 217654242
- Кашкаиш: 214863929
- Синтра: 219244925
- Порто: 222092000

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродроми су: Лисабон/Портела (тел: 218413500, сајт www.ana.pt, Порто/Франсишку са Карнеиру (22942400), Фару (289800800), Мадеира/Фуншал (291520700) и Азори/Понта Делгада (296205406).
Железничка мрежа покрива целу националну територију, а повезана је и са иностранством (Виго, Мадрид и Париз). Врсте возова су: Alfa Pendular (висок ниво услуге, најбржи превоз на релацији Лисабон-Алгарве и Лисабон-Порто); потом међуградски возови (Лисабон-Порто-Гимараеш, Лисабон-Гуарда, Лисабон-Ковиља, Лисабон-Евора и Лисабон-Фаро); као и широка мрежа регионалних и градских возова. Даље информације се могу добити на сајту Португалских железница: www.cp.pt
Мрежа ауто-путева је изузетно добро развијена, као и регионалних и међуградских путних веза.
Све информације о аутобуском превозу (који се у Португалији користи мање него железнички) могу се наћи на сајту www.rede-expressos.pt.
Потребна документа за управљање возилом су: документ за идентификацију (пасош), возачка дозвола (нова национална или међународна), потврда о осигурању, доказ о поседовањау аутомобила, саобраћајна дозвола.
Признаје се возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу, изузев у случају изнајмљивања (рентирања) возила када је потребна међународна возачка дозвола.
Носиоци нових српских возачких дозвола могу управљати возилима у Португалији у периоду од 185 дана, почевши од датума регулисања боравка на португалској територији. Уколико бораве дуже од овог периода, морају извршити замену српске возачке дозволе за португалску, што представља законску обавезу, која не имплицира полагање било каквог додатног возачког испита. У транзиту може се користити наша дозвола за управљање моторним возилом за категорију за коју је издата.

ОСТАЛО – Платне кредитне/дебитне картице се могу користити, у складу са међународним платним мрежама којима припадају. Португалски органи препоручују да сваки путник, пре путовања у Португалији, претходно потврди у својој банци да ли постоје и колики су трошкови трансакција у иностранству. Најкоришћеније платне картице у Португалији су: Visa, Maestro, American Express; Diners Club; Europay/Mastercard.
Најкориснији сајт за све туристичке информације је www.visitportugal.pt.
Контакти пограничних органа - Служба за странце и границе:
- Седиште у Лисабону: 214236200/965903600 (позивни за Португалију 00351)
- Општи: 214236200
- Аеродром у Лисабону: 218459622
- Аеродром у Порту: 229414877
- Аеродром на Мадеири: 291524122
Контакти царинских органа:
- Седиште у Лисабону: 218814390, е-мејл: dsta@dgaiec.min-financas.pt
- Аеродром у Лисабону: 210030080, е-мејл: aalisboa@dgaiec.min-financas.pt
- Аеродром у Порту: 229438060, е-мејл: aaporto@dgaiec.min-financas.pt

Контакти:
Приликом боравка у Португалији, за конзуларну помоћ и заштиту се можете обратити Амбасади Републике Србије у Португалији која се налази на адреси Rua Alcolena 11, 1400 – 004 Lisbon, Portugal, путем следећег броја телефона + 35121 / 301-53-11, 301-53-12 и електронске адресе: serviaemba@netcabo.pt.