ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
 За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза, осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије није дозвољен туристички или приватан улазак у Пољску. Дозвољена су искључиво оправдана путовања као што су пословни пут, школовање, лечење или учешће на спортском и културном догађају. Такође, дозвољен је улазак држављанима Србије који у Пољској имају регулисан боравак и поседују картицу боравка у Пољској.
Поред одговарајуће документације којом се доказује оправданост путовања, држављанима Србије je потребна и потврда о вакцинацији, тј. ЕУ Зелени сертификат који издаје https://euprava.gov.rs/, којим се доказује да је прошло минимум две недеље од потпуно окончане вакцинације вакцином која је одобрена за употребу у Европској унији (Pfizer, AstraZeneca и Moderna – две недеље од друге дозе,   Janssen тј. Џонсон&Џонсон – две недеље после прве дозе).
Особама које нису вакцинисане или су вакцинисане руском или кинеском вакцином потребан је негативан PCR тест. Негативан резултат PCR теста мора бити уписан у ЕУ Зелени сертификат и не сме бити старији од 48 сати у моменту уласку у Пољску. 
Особама које немају ЕУ Зелени сертификат о вакцинацији или урађеном PCR тесту одређује се карантин у трајању од 14 дана. Карантин се може скратити тек након што се проведе 8 дана у изолацији у Пољској, када је могуће о свом трошку урадити PCR тест. Особа се ослобађа карантина уколико је PCR тест негативан, тј. тек након што резултат теста буде уписан у онлајн здравствени систем Пољске. 
Деци испод 12 година није потребан ЕУ Зелени сертификат или PCR тест уколико у Пољску путују у пратњи одрасле особе која поседује ЕУ Зелени сертификат о потпуној вакцинацији или урађеним PCR тестом.
Путници који улазе на територију Пољске авионом (боравак у Пољској, не транзит), пре лета треба да на интернету попуне Образац за лоцирање путника који се налази на линку https://www.gov.pl/web/gov/fill-in-the-passenger-locator-form. Уколико нисте попунили образац, замолите да добијете образац од авионском особљу током вашег лета за Пољску. Путници који улазе у Пољску другим видовима транспорта нису у обавези да попуњавају овај образац.
Транзит преко аеродрома је дозвољен под условом да путник поседује авионска карта којом јасно доказује да ће напустити територију Пољске у року од 24 сата. Није дозвољен излазак са аеродрома у паузи између летова. Путник треба да поседује и сву неопходну документацију која му је потребна да уђе у земљу своје крајње дестинације.
Транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца друге земље ЕУ (Словачка, Чешка, Немачка, Шведска, Литванија) је дозвољен уз документ који доказује где се путује (нпр. картице боравка у некој другој земљи ЕУ или нпр. Русији, Белорусији, или позивно писмо за неку другу земљу). Дозвољен је излазак са територије Пољске према Русији, Белорусији и Украјини.
За транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца Русије, Белорусије и Украјине, потребна је дозвола пољских органа. Потребно је да се путник (у зависности из које земље креће на пут) обрати Амбасади Србије у Москви, Минску или Кијеву, достави им скениране копије пасоша свих особа које путују, као и саобраћајну дозволу аутомобила којим се путује. Потребно је навести планиране датуме уласка и изласка са територије Пољске, као и конкретне граничне прелазе који ће се користити за улазак/излазак са територије Пољске. По добијању захтева надлежне Амбасаде ће захтев проследити Амбасади Србије у Варшави, која ће затим обавити потребне најаве и затражити дозволу за улазак путника.
За улазак у Пољску из пословних разлога, поред ЕУ Зеленог сертификата, путници код себе треба да имају позивно писмо пољског привредног субјекта, као и извод из Привредног регистра Пољске како доказ да заиста путују на позив пољске фирме која им је послала позивно писмо. У позивном писму треба да буде наведен конкретан разлог за долазак у Пољску, назив и адреса српске фирме која се позива, име, презиме и број пасоша особе/а која се позива/ју.
За улазак у Пољску ради студирања, размене студената/учитеља, учешћа на Ерасмус програмима и сл, поред ЕУ Зеленог сертификата, путник мора да поседују позивно писмо пољске школе, факултета и образовне установе. Иако није обавезан документ, препоручујемо да путник са собом има потврду на енглеском језику, од матичне школе/факултета да је именовани студент/професор у тој образовној установи.
За улазак у Пољску ради учешћа на спортском или културном догађају/такмичењу, поред ЕУ Зеленог сертификата, путник мора да поседују позивно писмо пољског организатора културног или спортског догађаја. Такође, иако се не ради о обавезном документу, препоручујемо да путник понесе и потврду матичног спортског савеза или клуба да је регистровани спортиста/тренер у Србији.
За улазак у Пољску из хуманитарних разлога, поред ЕУ Зеленог сертификата, путник мора да поседују позивно писмо пољске болнице или здравствене институције. У овим случајевима се препоручује да се додатно обратите и Амбасади Србије у Варшави на мејл адресу embassy.warsaw@mfa.rs
 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије у Р. Пољској дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Пољску, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Пољској и сл.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Р. Србија и Р. Пољска имају потписану Конвенцију о социјалном осигурању између ФНР Југославије и НР Пољске из 1958. године, која је још увек на снази, и који обухвата здравствено осигурање у хитним случајевима без поседовања посебних докумената.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу се може користити у транзиту или у периоду од 6 месеци од дана добијања сталног или привременог боравка, али не дуже од рока важења возачке дозволе. Наша возачка дозвола може се заменити за пољску покретањем поступка пред надлежним пољским органом у месту где држављанин Р. Србије борави у Р. Пољској;
Р. Србија и Р. Пољска су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Р. Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Р. Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту.

ОСТАЛО – У Р. Пољској се као средство плаћања користи злота (PLN). Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:

Приликом боравка у Републици Пољској за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs