ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Либан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од 96 сати и полиса међународног здравственог осигурања које покрива лечење COVID-19.
Деци млађој од 12 година није потребан тест.
Лица која су вакцинисана, уместо PCR теста, прилажу доказ да су примили другу дозу вакцине против COVID-19 најмање 15 дана пре доласка у Либан.
Пре путовања потребно је извршити регистрацију путем следеће интернет странице: https://covid.pcm.gov.lb , a на страници Министарства здравља https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS се могу наћи додатне информације.
НАПОМЕНА:
Од 15.12.2021  путници који долазе у Либан морају се регистровати преко следеће веб странице: https://PASS.MOPH.GOV.LB  ради добијања MOPH PASS . Сви путници, осим деце млађе од 12 година, морају да ураде ПЦР тест, не старији од 48 сати између резултата теста и датума доласка у Либан, а резултат ПЦР теста треба да учитају на платформу, где ће бити креиран „QR код“ за сваког путника ( коју ће добити и путем СМС поруке са везом за преузимање). 
Свим путницима који улазе у Либан, осим деце млађе од 12 година и УНИФИЛ -а, ће по доласку на аеродром у Бејруту бити извршено ПЦР тестирање. Путници који  су примили другу дозу вакцине против COVID-19, (или једну дозу за оне које која се састоји само од једне дозе),  најмање 2 недеље пре поласка за Либан,  или путници који су заражени и излечени од COVID-19 у року од 90 дана пре датума поласка, изузети су од обављања ПЦР теста у земљама поласка, али морају да обаве ПЦР тест приликом слетања на аеродром у Бејруту, под условом да су се регистровали на платформи.  Путници који су урадили ПЦР тест по доласку на аеродром, остају у кућном карантину, а биће обавештени о резултату теста у року од 24 часа путем СМС поруке као и електронске копије резултата. Од 10. јануара 2022. године начин плаћања за ПЦР тест који се обаља на аеродрому биће измењен, сви путници, осим деце млађе од 12 година и УНИФИЛ-а, морају платити 30$ унапред, путем кредитне картице,  и то искључиво преко горе наведене електронске платформе, како би добили MOPH PASS који им омогућава да ураде ПЦР тест по доласку на аеродром.  На страници Министарства здравља Либана  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS  се могу наћи додатне информације.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима дипломатских и службених пасоша виза није потребна за боравак до 90 дана. Носиоцима обичних пасоша потребна је виза за Либанску Републику која се може добити на граничним прелазима, без посебних услова за период боравка од 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити минимум 3 месеца од времена уласка у државу.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Поред државних болница, присутан је и велики број приватних ординација и клиника. Цене здравствених услуга су знатно скупље него код нас, саветујемо поседовање међународног здравственог осигурања. Међутим, због економске кризе на тржишту је дефицит лекова, медицинског материјала као и помоћних средстава за лечење, понесите са собом терапију коју користите, као и пробиотике. Обавезно је конзумирање флаширане воде за пиће, док што се хране тиче нема посебних ограничења, сем да је воће и поврће неопходно добро опрати флашираном водом. Конзумирајте термички обрађену храну, јер због честих и дугих нестанака електричне енергије, све је већи број случајева тровања храном.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Држављанима Републике Србије који намеравају да путују у Либан или бораве у њему, услед опасности од могућих терористичких напада, саветујемо додатне мере опреза. Препоручује се избегавање места масовних окупљања, укључујући хотеле, ресторане и барове, туристичке локације, пијаце, тржне центре које већином посећују туристи. Грађанима се не препоручује путовања у северни део Либана, пограничне делове према Сирији и Израелу и на подручја где се налазе палестински избеглички кампови. Услед економске кризе, свакодневно се одржавају ненајављени протести и блокаде саобраћајница. У Либану је тренутно велики дефицит бензина, редови за точење горива су дуги и чека се по више сати. Због редова долази до блокирања аутопута и других саобрацајница, па је кретање отежано. Избегавајте расправе на бензиским пумпама, као и близину групама које започињу расправе око првенства точења горива. Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима. 

ТРАНСПОРТ – Једини међународни аеродром у Либанској Републици је аеродром „Рафик Харири" у Бејруту, ка којем све веће светске авио-компаније имају летове, поред националне авио-компаније МЕА. Поред Бејрута, највеће либанске луке су Триполи на северу и Саида на југу земље. Путничка железничка мрежа у региону није развијена, превоз између градова обавља се углавном аутобусима. Основно средство градског превоза су мини-бусеви и такси возила. Не постоје обележене станице, али уколико подигнете руку, возач мини-буса ће стати а возачу треба напоменути где хоћете да изађете. Такси возачи углавном не користе таксиметре, па је потребно пре започињања вожње уговорити цену. Путна мрежа у региону је доста разграната и путеви су углавном добри, иако је ауто-путева врло мало. За оне који се одлуче да самостално возе, треба имати на уму да је главно правило у вожњи да нема правила, па према томе треба бити нарочито опрезан. За управљање возилом потребна је међународна возачка дозвола. Напомињемо да дизел возилима није дозвољен улазак у Либан. 

ОСТАЛО – због нередовног напајања електричном енергијом, све чешћи је проблем рада интернета, који је и пре економске кризе био спор. Препоручујемо куповину локалне СИМ картице за разговор и коришћење интернета.

Национална валута је либанска лира (ЛБП). Званичан курс за националну валуту 1 либанску лиру (ЛБП) износи: 1 УСД -1507 ЛБП, 1 ЕУР 1812, али због инфлације и дневних промена курса, предлажемо замену девиза у званичним мењачницама и плаћање у локалној валути. Платне картице не препоручујемо да користите, јер ће вам бити наплаћено  по знатно вишим ценама. „Ценкање" при куповини (и то нарочито у „суковима" или уличним радњама) је део овдашње културе.

Требало би поштовати генерална правила пристојног понашања и облачења, посебно када су у питању особе женског пола.

 

Контакти:

Приликом боравка у Либанској Републици за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бејруту, путем следећег контакт телефона: +961 922 12 56, +9619221257 и електронске адресе: beirut.dkp@gmail.com.