ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима дипломатских и службених пасоша виза није потребна за боравак до 90 дана. Носиоцима обичних пасоша потребна је виза за Либанску Републику која се може добити на граничним прелазима, без посебних услова за период боравка од 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити минимум 3 месеца од времена уласка у државу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Поред државних болница, присутан је и велики број приватних ординација и клиника. Цене здравствених услуга су знатно скупље него код нас, саветујемо поседовање међународног здравственог осигурања. Међутим, због економске кризе на тржишту је дефицит лекова, медицинског материјала као и помоћних средстава за лечење, понесите са собом терапију коју користите, као и пробиотике. Обавезно је конзумирање флаширане воде за пиће, док што се хране тиче нема посебних ограничења, сем да је воће и поврће неопходно добро опрати флашираном водом. Конзумирајте термички обрађену храну, јер због честих и дугих нестанака електричне енергије, све је већи број случајева тровања храном.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Имајући у виду актуелну безбедносну ситуацију у региону, држављанима Републике Србије се препоручује да избегавају путовања у гранично подручје између Либанске Републике и Државом Израел.
Држављанима Републике Србије, који се тренутно налазе на територији Либанске Републике  препоручује се да прате вести о најновијим дешавањима, пре свега оним које се односе на безбедносну ситуацију у земљи, као и да избегавају демонстрације, протесте и друга масовна окупљања.
Српским држављанима, који се налазе на територији Либанске Републике, предлажемо да се јаве Амбасади Републике Србије у Бејруту http://www.beirut.mfa.gov.rs/cir/ и доставе своје податке (локација, контакт телефони, чланови породице и сл.), како би их, у случају погоршања безбедносне ситуације, Амбасада могла контактирати.

ТРАНСПОРТ – Једини међународни аеродром у Либанској Републици је аеродром „Рафик Харири" у Бејруту, ка којем све веће светске авио-компаније имају летове, поред националне авио-компаније МЕА. Поред Бејрута, највеће либанске луке су Триполи на северу и Саида на југу земље. Путничка железничка мрежа у региону није развијена, превоз између градова обавља се углавном аутобусима. Основно средство градског превоза су мини-бусеви и такси возила. Не постоје обележене станице, али уколико подигнете руку, возач мини-буса ће стати а возачу треба напоменути где хоћете да изађете. Такси возачи углавном не користе таксиметре, па је потребно пре започињања вожње уговорити цену. Путна мрежа у региону је доста разграната и путеви су углавном добри, иако је ауто-путева врло мало. За оне који се одлуче да самостално возе, треба имати на уму да је главно правило у вожњи да нема правила, па према томе треба бити нарочито опрезан. За управљање возилом потребна је међународна возачка дозвола. Напомињемо да дизел возилима није дозвољен улазак у Либан. 

ОСТАЛО – због нередовног напајања електричном енергијом, све чешћи је проблем рада интернета, који је и пре економске кризе био спор. Препоручујемо куповину локалне СИМ картице за разговор и коришћење интернета.
Национална валута је либанска лира (ЛБП). Званичан курс за националну валуту 1 либанску лиру (ЛБП) износи: 1 УСД -1507 ЛБП, 1 ЕУР 1812, али због инфлације и дневних промена курса, предлажемо замену девиза у званичним мењачницама и плаћање у локалној валути. Платне картице не препоручујемо да користите, јер ће вам бити наплаћено  по знатно вишим ценама. „Ценкање" при куповини (и то нарочито у „суковима" или уличним радњама) је део овдашње културе.
Требало би поштовати генерална правила пристојног понашања и облачења, посебно када су у питању особе женског пола.

Контакти:
Приликом боравка у Либанској Републици за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бејруту, путем следећег контакт телефона: +961 922 12 56, +9619221257 и електронске адресе: beirut.dkp@gmail.com.