VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Sva zdravstvena ograničenja u vezi sa kovid 19 prilikom ulaska u Libansku Republiku su uklonjena.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima diplomatskih i službenih pasoša viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Nosiocima običnih pasoša potrebna je viza za Libansku Republiku koja se može dobiti na graničnim prelazima, bez posebnih uslova za period boravka od 30 dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti minimum 3 meseca od vremena ulaska u državu.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga su znatno skuplje nego kod nas, savetujemo posedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, zbog ekonomske krize na tržištu je deficit lekova, medicinskog materijala kao i pomoćnih sredstava za lečenje, ponesite sa sobom terapiju koju koristite, kao i probiotike. Obavezno je konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja, sem da je voće i povrće neophodno dobro oprati flaširanom vodom. Konzumirajte termički obrađenu hranu, jer zbog čestih i dugih nestanaka električne energije, sve je veći broj slučajeva trovanja hranom.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Liban ili borave u njemu, usled opasnosti od mogućih terorističkih napada, savetujemo dodatne mere opreza. Preporučuje se izbegavanje mesta masovnih okupljanja, uključujući hotele, restorane i barove, turističke lokacije, pijace, tržne centre koje većinom posećuju turisti. Građanima se ne preporučuje putovanja u severni deo Libana, pogranične delove prema Siriji i Izraelu i na područja gde se nalaze palestinski izbeglički kampovi. Usled ekonomske krize, svakodnevno se održavaju nenajavljeni protesti i blokade saobraćajnica. U Libanu je trenutno veliki deficit benzina, redovi za točenje goriva su dugi i čeka se po više sati. Zbog redova dolazi do blokiranja autoputa i drugih saobracajnica, pa je kretanje otežano. Izbegavajte rasprave na benziskim pumpama, kao i blizinu grupama koje započinju rasprave oko prvenstva točenja goriva. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima. 

TRANSPORT – Jedini međunarodni aerodrom u Libanskoj Republici je aerodrom „Rafik Hariri" u Bejrutu, ka kojem sve veće svetske avio-kompanije imaju letove, pored nacionalne avio-kompanije MEA. Pored Bejruta, najveće libanske luke su Tripoli na severu i Saida na jugu zemlje. Putnička železnička mreža u regionu nije razvijena, prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi vozila. Ne postoje obeležene stanice, ali ukoliko podignete ruku, vozač mini-busa će stati a vozaču treba napomenuti gde hoćete da izađete. Taksi vozači uglavnom ne koriste taksimetre, pa je potrebno pre započinjanja vožnje ugovoriti cenu. Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo. Za one koji se odluče da samostalno voze, treba imati na umu da je glavno pravilo u vožnji da nema pravila, pa prema tome treba biti naročito oprezan. Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Napominjemo da dizel vozilima nije dozvoljen ulazak u Liban. 

OSTALO – zbog neredovnog napajanja električnom energijom, sve češći je problem rada interneta, koji je i pre ekonomske krize bio spor. Preporučujemo kupovinu lokalne SIM kartice za razgovor i korišćenje interneta.

Nacionalna valuta je libanska lira (LBP). Zvaničan kurs za nacionalnu valutu 1 libansku liru (LBP) iznosi: 1 USD -1507 LBP, 1 EUR 1812, ali zbog inflacije i dnevnih promena kursa, predlažemo zamenu deviza u zvaničnim menjačnicama i plaćanje u lokalnoj valuti. Platne kartice ne preporučujemo da koristite, jer će vam biti naplaćeno  po znatno višim cenama. „Cenkanje" pri kupovini (i to naročito u „sukovima" ili uličnim radnjama) je deo ovdašnje kulture.

Trebalo bi poštovati generalna pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju osobe ženskog pola.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Libanskoj Republici za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu, putem sledećeg kontakt telefona: +961 922 12 56, +9619221257 i elektronske adrese: beirut.dkp@gmail.com.