ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Р. Србије који поседују „ЕU COVID-19 сертификат“ o вакцинацији дозвољен је улазак у Летонију. Тест на COVID-19 није потребан, нити су та лица у обавези да иду у самоизолацију.
Држављанима Р. Србије, који не поседују „ЕU COVID-19 сертификат“, није дозвољен туристички или приватни долазак у Летонију с обзиром да се Р. Србија налази на листи подручја високог ризика заразе.
Улазак у Летонију, из држава високог ризика заразе, дозвољен је само држављанима Летоније, лицима која имају регулисан стални боравак у Летонији, или визу типа „Д“ за дужи боравак, уз ЕU COVID-19 потврду.
Лица која долазе из Р. Србије или транзитирају преко Србије, а немају „ЕU COVID-19 сертификат“, у обавези су да имају негативан PCR тест, не старији од 72 сата и да, најраније 48 сати пре преласка летонске границе, испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv  у који је унет податак о негативном тесту на COVID-19. Такође су обавезни и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на сајт). По уласку у Летонију за њих је обавезан карантин у трајању од 10 дана, који се може прекинути 7. дана уколико се добије негативан резултат новог PCR теста.
Тест није обавезан за децу до 12 година старости, дипломате акредитоване у Летонији и чланове њихових породица, дипломатске курире, особе које долазе на позив званичника Летоније. Путницима који транзитирају преко аеродрома „Рига“, а не задржавају се у транзиту дуже од 24 часа, или транзитирају копненим путем најдуже 12 сати, такође је потребан тест, као и пријава на www.covidpass.lv . Уколико путници у транзиту долазе на територију Летоније из државе ван ЕУ (укључујући Р. Србију), у обавези су и да дају на увид потврду да им је дозвољен улаз у земљу дестинације.
Од забране уласка на територију Летоније могу бити изузети држављани земаља ЕУ и лица са сталном дозволом боравка у ЕУ, као и чланови њихових породица, лица на редовним студијама у Летонији или студенти на размени (уз писану потврду о студијама), спортисти и спортски функционери, као и представници међународних спортских организација који долазе као учесници међународне манифестације за коју су акредитовани у Летонији, лица која долазе ради ургентног лечења, уметници и културни радници који долазе на позив Министарства културе Летоније, научници запослени у научним институтима у Летонији и чланови њихових породица, као и лица из транспортног сектора. Другим лицима која долазе из земаља са високим бројем заражених изузетно може бити дозвољен улаз у Летонију ради запослења, студија, спајања породице, ургентног лечења, сахране или транзитирања, уз обавезан документовани доказ о разлогу доласка.
За професионалне возаче камиона важи следећи пропис:
Возачи теретних и путничких возила су у обавези да приликом преласка копнене границе на контролним пунктовима Гребнева, Терекхова, Патерниеки или Силене покажу важећу потврду ЕU COVID-19 о вакцинацији, тестирању или о прележаној болести. Уколико не поседују потврду, дужни су да одмах обаве тест на COVID – 19 на контролном пункту, о свом трошку. Уколико лице одбије тестирање или је резултат теста позитиван, Служба хитне медицинске помоћи одмах ће возача теретног или путничког возила транспортовати у један од смештајних објеката (изолација) са листе туристичких смештаја. Уколико је возач теретног или путничког возила смештен у изолацију, послодавац је одговоран за решавање питања која проистичу из изолације свог запосленог.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

 

Услов за улазак држављана Р. Србије у Летонију, као и у друге чланице ЕУ, је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Летоније. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за улазак и боравак до 90 дана у периоду од 180 дана. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа, у ком случају се захтев за издавање визе за Летонију може поднети у Амбасади Немачке у Београду (Амбасада Р. Летоније у Атини, на нерезиденцијалној основи, покрива Р. Србију).
За боравак у Летонији, обавезно је путно здравствено осигурање.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У случају потребе, медицинска помоћ се може добити у било којој здравственој институцији. Услуга се плаћа.
Препоручује се коришћење флаширане воде.

У летњим месецима, у Летонији има много инсеката, посебно комараца, који нису преносиоци болести, али и крпеља, чији ујед може носити ризик од лајмске болести и енцефалитиса. У случају угриза пса и мачке, треба неодложно затражити помоћ лекара због ризика од беснила. Змије у Летонији нису отровне, осим европске црне гује, чији ујед може бити смртоносан уколико се у року од неколико часова не прими терапија.

 

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродром је Riga International Airport - www.riga-airport.com (удаљен од Риге око 25 км), са кога се обављају интернационални и домаћи летови. Аеродром је отворен 24 часа.
Постоји и међународни аеродром Liepaja International Airport, који се налази се на 210 км од Риге и са кога авиони лете до Риге, Хамбурга и Копенхагена - www.liepaja-airport.lv
Железнички саобраћај обавља Latvian Railways – www.ldz.lv
Друмски саобраћај - Међународни пут „Via Baltica" повезује Варшаву (Пољска), Каунас (Литванија), пролази кроз Ригу (Летонија) и води до Талина (Естонија). У току вожње, обавезна су упаљена светла и везивање појасева.
Унутрашњост Летоније је добро повезана аутобуским линијама. Постоје експресне линије између већих градова. Ред вожње је доступан на интернет адреси Rigas Autoosta www.autoosta.lv.
Важније аутобуске линије:
• Eurolines ( www.eurolines.lv ) која обавља транспорт из европских земаља. Карте се могу купити у европским агенцијама Eurolines, а могућа је и on line резервација.
• Ecolines ( www.ecolines.net ) - поласци су из земаља Европе, а карте се могу резервисати on line.
Листа компанија које рентирају возила, може се наћи на веб страници Riga International Airport - www.riga-airport.com .
У Летонији моторним возилом може управљати само лице које поседује:
а) возачку дозволу коју је издала нека од држава чланица ЕУ или држава чланица Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА);
б) возачку дозволу у којој су назначене категорије за које дозвола важи, у складу са Конвенцијом о друмском саобраћају из 1968;
в) возачку дозволу у којој нису наведене категорије возача у складу са Конвенцијом о друмском саобраћају из 1968. Са таквом возачком дозволом возач може да управља само моторним возилима која одговарају Б категорији, под условом да у држави у којој је издата, таква дозвола омогућава управљање аутомобилом. Уколико у возачкој дозволи није уписана латиничним словом категорија за коју дозвола важи, возач је обавезан да покаже превод дозволе на летонском језику, оверен од стране јавног бележника или да поседује и међународну дозволу.
Возач који дође у Летонију из иностранства и борави дуже од годину дана дужан је да замени своју возачку дозволу у складу са наведеним процедурама, осим ако се не ради о возачкој дозволи коју је издала нека земља чланица ЕУ или земља чланица ЕФТА или о лицима која уживају дипломатско-конзуларне имунитете и привилегије.

Детаљније информације о путарини могу се наћи на: http://lvvignette.eu

ОСТАЛО – Валута Летоније је евро.
У Летонији су у широкој употреби банкомати, чак и у мањим градовима. Скоро сви већи хотели и ресторани примају платне картице, а већина банака прима путничке чекове уз одређену провизију.
Број телефона за хитне случајеве је 112 (ватрогасци, полиција, хитна помоћ).
Летонска полиција има веб страницу на којој се налазе савети за путнике (Police of Latvia - www.vp.gov.lv  - Feel safe in Latvia).
У Летонији се говори летонски језик. Око 50% становништва говори и руски. Млађа популација се служи енглеским или немачким.
Користан линк: http://www.am.gov.lv/en/service/entry-into-latvia/for-visitors/

Контакти:

Приликом боравка у Летонији, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Стокхолму, која на нерезиденцијалној основи покрива Р.Летонију, Hantverkargatan 26/III, 112 21 Stockholm, путем следећег контакт телефона +46 8 218 436; +46 8 247 748; +46 8 218 482; +46 8 218 485, и електронске адресе: serbiaemb@telia.comkonzul.rs@telia.com или serbiaemb.consular1@telia.com.