ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци од датума уласка, што важи и за регулисање боравка.
Носиоцима обичних пасоша Р. Србије ce издају туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival). Обавезно је поседовати резервацију хотела или потврду о смештају код родбине, која се добија преко система МУП Катара, одласком позивара у полицију или преко апликације Метраж.
Препорука је да сви посетиоци Катара аплицирају за Е-визу, преко сајта www.hayya.qa или преко истоимене апликације на мобилним телефонима. E-визе (Hаyya) омогућавају низ погодности, попут коришћења е-gate на аеродрому Хамад.
У случају да се само транзитира кроз аеродором Хамад, без уласка у Катар, катарска транзитна виза није потребна.
За све посетиоце обавезно је online купити полису здравственог осигурања једне од компанија које је понудио Катар, пре пута и пре доласка на аеородром Хамад, где ће се издати сама виза. Више детаља о здравственом осигурању на линковима:
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/H…
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/in…
Забрањено је фотографисати владине зграде и институције.
У Катар се не може унети нити изнети више од 50 хиљада ријала у готовом новцу и предметима од вредности (око 14 хиљада еура, у зависности од курса), без да се то пријави царинским органима.
Такође је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. Није дозвољено уносити алкохол у пртљагу, док је за лекове за психијатријске болести и лекове против болова потребно имати лекарски рецепт, што се препоручује и за друге врсте лекова.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је врло стабилна.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". Постоје свакодневни летови за Београд путем авио компаније Катар ервејз. У граду постоји јавни градски превоз, као и метро.
Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

Контакти:
Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181, мобилих телефона: +974 / 33686114 и +974 / 66939541 и електронских адреса: embsrbqat@gmail.com и srb.emb.qatar@mfa.rs