ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије, који немају боравишну дозволу у Катару, могу ући у Катар уз претходну регистрацију путем интернет странице www.ehteraz.gov.qa, као и уз поседовање негативног ПЦР теста (узорковање не старије од 48 сати од времена поласка), или негативног брзог теста, не старијег од 24 часа, издатог од стране акредитованих здравствених центара у Р. Србији. Не признају се кућни тестови.
По доласку у Катар нема додатног тестирања.
За држављане Р. Србије, резиденте Катара, не постоји обавеза регистрације на www.ehteraz.gov.qa, нити тесирања пре пута, али постоји обавеза тестирања брзим тестом у року од 24 сата по уласку у земљу.
За вакцинисане и невакцинисане држављане Р. Србије, (резиденте и нерезиденте) нема карантина, већ ова обавеза постоји само за оне који су тестирани позитивно на ковид 19.
Потпуно су признате следеће вакцине: Фајзер, Астра Зенека, Модерна (уколико је прошло најмање 14 дана од вакцинације другом, односно бустер дозом) и Џонсон и Џонсон (минимум 14 дана од добијања једне дозе, односно 7 дана од бустера), док се Синофарм, Синовак и Спутњик V признају под условом да се изврши тестирање на антитела најкасније 30 дана пред пут. Прележани ковид 19, признаје се ако постоји потврда издата у Катару или Р. Србији. Период важења потврде о прележаној болести или вакцинацији је 12 месеци за бустер дозу и 9 месеци за другу дозу вакцине Фајзер, Астра Зенека или Модерна , док за Синофарм, и Спутњик V период важења је 6 месеци.
Сви путници, изузев носиоца дипломатских пасоша, морају имати инсталирану апликацију „Eхтераз", која прихвата и српску сим картицу.
ПЦР тест за транзит преко аеродрома Хамад у Дохи није потребан, осим уколико одредишна земља путовања потражује такав тест.  Ову политику прати и компанија „Катар Ервејз“,  преко које се одвија већина долазака и транзита кроз Доху.
Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа, због честих промена.
Приватно здравствено осигурање обавезно је за све путнике који улазе у земљу.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
У Катар се не може унети нити изнети више од 50 хиљада ријала у готовом новцу и предметима од вредности (око 13 хиљада еура, у зависности од курса), без да се то пријави царинским органима.
Такође је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице.
У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International", постоје свакодневни летови за Београд путем авио компаније Катар ервејз. У граду постоји јавни градски превоз као и метро који ће бити у потпуности у функцији до почетка одржавања Светског првенства у фудбалу.
Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима. Свако ко има дозволу боравка може заменити возачку дозволу за катарску.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

 

Контакти:

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181 и електронске адресе: srb.emb.qatar@mfa.rs