VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije, sa ili bez boravišne dozvole u Kataru, od 1. novembra u Katar mogu putovati bez PCR ili antigen testa. Potrebna je dozvola za ulazak u zemlju, koja se dobija preko aplikacije Haja, a ujedno ima i funkciju vize. Ukinuta je i potreba registracije preko sajta www.ehteraz.gov.qa. Za vakcinisane i nevakcinisane državljane Republike Srbije (rezidente i nerezidente) nema obaveze karantina, već samo za one koji su testirani pozitivno na kovid 19. Aplikacija Ehteraz instalira se i aktivira samo u slučaju potrebe za posetu zdravstvenim ustanovama, u kojima je neophodno nositi i maske. PCR test za tranzit preko aerodroma Hamad u Dohi nije potreban, osim ukoliko odredišna zemlja putovanja ne traži takav test. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena.
Privatno zdravstveno osiguranje preporučljivo je za sve putnike koji ulaze u zemlju, a Ministarstvo zdravlja Katara, takođe, preporučuje vakcinisanje protiv kovid-19 pre putovanja u Katar.

 

Režim ulaska tokom Svestkog prvenstva u fudbalu

Počev od 1. novembra 2022 pa do 23. decembra 2022. u Katar će se moći ulaziti samo sa „Haja“ aplikacijom, koja će imati i funkciju vize i dozvole ulaska na stadione. Imaoci „Haja“ aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine. Takođe će se sa tom aplikacijom moći besplatno koristiti gradski prevoz.
Nije potrebna registracija preko sajta www.ehteraz.gov.qa,  a aplikaciju Ehteraz potrebno je instalirati i aktivirati jedino prilikom poseta zdravstvenim ustanovama. U zdravstvenim ustanovama postoji obaveza nošenja maski.
Izdavanje redovnih turističkih i drugih viza obnoviće se 23. decembra 2022. godine. Ukinuta je obaveza testiranja na korona virus /antigen ili PCR test/ pre ili posle dolaska u Katar.
Tokom mundijala, dežurni mobilni telefoni Ambasade biće +  97433686114 i +97466933245  kao i mejl adrese embsrbqat@gmail.com i srb.emb.qatar@mfa.rs, a Ambasada će imati i istureno konzularno odeljenje-informacioni punkt u DECC konvencijskom centru. Pošto se radi samo o informacionom desku,  u ovom centru državljanima Srbije se neće pružati konzularne usluge,  već će se one pružati redovno u prostorijama Ambasade Republike Srbije, koja se nalazi na 5 km od tog centra.
Potrebno je poštovati katarske zakone o javnom redu i miru i preporučuje se voditi računa o tradicionalnim i kulturnim vrednostima Države Katar, te nositi odeću koja prekriva kolena i ramena. Konzumiranje alkohola je dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima. Konzumiranje alkohola na javnim površinama, parkovima i ulici je strogo zabranjeno.
Privatno zdravstveno osiguranje je preporučljivo, ali će se najhitnija medicinska pomoć moći dobiti i u državnim bolnicama sistema „Hamad“, bez nadonade.  Zbog velikog broja posetilaca i opterećenja zdravstvenog sistema, u interesu je svih posetilaca da imaju međunarodno putno zdravstveno osiguranje.
Ulazak kopnom iz pravca Saudijske Arabije se ne preporučuje, zbog specijalnih dozvola preko aplikacije Haja, nepovratnog pologa od 5 hiljada rijala i drugih procedura. Samo vozila sa katarskim registarskim tablicama moće će nesmetano ulaziti u Katar, dok će putnici koji dolaze u Katar na jedan dan, kao i autobusi morati da se parkiraju na posebnim mestima na granici, odakle će biti organiozavan autobusni i taksi prevoz do Dohe.Svi putnici koji su u Katar ušli pre 1. novembra i imaju Haja kard moći će da u policiji vizu preregistruju u „fan vizu“.

Od 2. decembra 2022. moguć je ulazak u Katar sa „Haja“ aplikacijom koja nije povezana sa kupovinom karata za fudbalske utakmice, a rezidenti i državljani GCC mogu od 6. decembra ulaziti u Katar i bez „Haja“ aplikacije, dok im je ona potrebna za prisustvo fudbalskim utakmicama.

Od 6. decembra olakšana je procedura ulaska automobilima preko graničnog prelaza Abu Samra. Potrebno je pribaviti prethodnu dozvolu preko sajta MUP Katara, ali je ukinuta potreba plaćanja pologa od 5 hiljada katarskih rijala po vozilu.          

Pasoš mora biti važeći najmanje do 22. marta 2023. godine,
Sve detalje u vezi sa Mundijalom i promenama uslova putovanja potrebno je pratiti na sajtu www.qatar2022.qa

Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, za psihijatrijske i lekove protiv bolova potrebno je imati lekarski recept i izveštaj-nalaz lekara, ne stariji od 6 meseci, sa dijagnozom i potpisom lekara, sa prevodom na engleski jezik, koji sadrži generičko ime i sastav propisanog leka, a to se preporučuje  i za druge vrste lekova.

Na sledećem linku nalaze se detaljne informacije o unosu lekova.

https://www.moph.gov.qa/_layouts/15/download.aspx?SourceUrl=/Admin/Lists/PublicationsAttachments/Attachments/201/Guideline-of-Controlled-Drugs-for-Travellers%20-%20English.pdf

Pored aerodroma Hamad, aktivan će biti i „Doha International Airport“.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci od datuma ulaska, što važi i za regulisanje boravka.
U Katar se ne može uneti niti izneti više od 50 hiljada rijala u gotovom novcu i predmetima od vrednosti (oko 14 hiljada eura, u zavisnosti od kursa), bez da se to prijavi carinskim organima.
Takođe je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice. Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, dok je za lekove za psihijatrijske bolesti i lekove protiv bolova potrebno imati lekarski recept, što se preporučuje i za druge vrste lekova.

U skladu sa Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival) bez naknade. 

 

SOCIJALNI SPORAZUMI  

 
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE: 

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

 

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je vrlo stabilna.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International". Postoje svakodnevni letovi za Beograd putem avio kompanije Katar ervejz. U gradu postoji javni gradski prevoz, kao i metro.

Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

 

Kontakti:

 

Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181, mobilih telefona: +974 / 33686114 i +974 / 66939541 i elektronskih adresa: emb.srb.qatar@mfa.rssrb.emb.qatar@mfa.rs.