VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu, od 25. aprila, da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal" i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, izdat od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Po dolasku, samo za određene kategorije se vrši novo testiranje na aerodromu „Hamad“. Sledi jednonedeljni karantin u hotelu.
Ukoliko se u zemlju ulazi kopnom preko graničnog prelaza Abu Samra iz Saudijske Arabije neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a potom hotelski karantin koji se unapred rezerviše preko sajta „Discover Qatar“.
Strani državljani sa regulisanim boravkom u Kataru i koji su vakcinisani u Kataru protiv COVID-19 mogu, 14 dana od primanja druge doze, putovati u inostranstvo i vratiti se u Katar, uz negativan PCR test pri povratku, bez obaveznog karantina, u periodu od devet meseci od primanja druge doze vakcine.
Osobe koje su vakcinisane u inostranstvu vakcinama „Fajzer“, „Astra Zeneka“, „Moderna“, “Sinofarm” - dve doze, 14 dana od vakcinacije drugom dozom i „Džonson Džonson“- jedna doza, mogu ući u Katar uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, bez karantina. Ako nije prošlo 14 dana od vakcine, obavezan je kućni karantin od 7 dana ili sve dok se ne napuni 14 dana od prijema druge doze.
Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz".
Osobe koje su prebole COVID-19 pre minimalno 6 meseci i imaju o tome potvrdu od strane akreditovanih medicinskih centara, ne stariju od 72 sata i nemaju simptome, mogu ući u Katar bez karantina.
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
U Katar je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice. 
U skladu sa Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival) bez naknade.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE: 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je stabilna. Vazdušni saobraćaj između Srbije i Katara, putem avio kompanije "QatarAirways", sa tri direktna leta nedeljno iz Beograda, nesmetano se obavlja.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International". U gradu ne postoji razvijen javni prevoz, koriste se privatni automobili ili taksi prevoz.
Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima. Svako ko ima dozvolu boravka može zameniti vozačku dozvolu za katarsku.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181 i elektronske adrese: embsrbqat@gmail.com