ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да ућу и транзитирају кроз Ирску. Приликом уласка у Ирску, неопходно је поседовати валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или прележаној болести, или негативан RT-PCR тест, не старији од 72 сата.
Уколико путник поседује валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или потврду прележаној болести у претходних 180 дана, неће бити у обавези да се тестира пред путовање нити да се подвргне карантину по доласку у земљу. За сврху путовања у Ирску, путник ће се сматрати вакцинисаним уколико је примио неку од вакцина које су одобрене од стране Европске медицинске агенције уз препоручени број дана након коначне дозе https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-th… .
У случају да путник не поседује валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или потврду о прележаној болести, биће у обавези да приликом уласка у земљу приложи на увид негативан  RT-PCR тест, не старији од 72 сата и да се подвргне самоизолацији у трајању од 14 дана. У случају да добије негативан резултата  RT-PCR теста пет дана по доласку у Ирску, путник ће бити ослобођен даље изолације. 
Деца узраста 12 до 17 година биће у обавези да поседују негативан RT-PCR тест не старији од 72 сата пре уласка у Ирску, осим ако не поседују валидан доказ о вакцинацији или потврду о прележаној болести. Деца било ког узраста неће бити у обавези да се подвргну карантину уколико путују са родитељима односно пунолетним лицима која су вакцинисана против Covid-19, односно прележала су ову болест. Уколико је један од пунолетних лица у чијој пратњи деца путују у обавези да се подвргне карантину, у том случају и деца ће бити у обавези да се подвргну карантину.
Сви путници су у обавези су да попуне Формулар за локацију путника - Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/).
Детаљна информација о условима уласка у Ирску налази се на следећем линку:  https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-th…        

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Републике Србије, улазак у Ирску је могућ са претходно прибављеном визом без обзира на врсту пасоша (дипломатски, службени, обичан пасош и друге путне исправе).

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Нема социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Главни аеродроми Даблин, Корк и Шенон добро су повезани са центром града, а међуградски саобраћај – возом или аутобусом је добро организован. Услуге такси превоза од аеродрома до града су такође доступне.

Аутобуски саобраћај је јефтинији од железничког. Имајући у виду величину територије, ни један већи град није удаљен од Даблина више од 4 сата вожње. У Ирској се вози левом страном пута.

ОСТАЛО – Евро је једина валута у употреби. Страна валута се може заменити у банкама и мањем броју мењачница. Најбоље је са собом имати евре у готовини али и платне картице су у употреби.

 

Контакти:

Приликом боравка у Републици Ирској, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Лондону, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Ирску, путем контакт телефона: +44 207 235 90 49 и електронске адресе: embassy.london@mfa.rskonzul@serbianembassy.org.ukconsular@serbianembassy.org.uk, као и почасном конзулу Р. Србије у Даблину, Живку Јакшићу (адреса: 12 Hermitage Lawn, Rathfarnham, Dublin 16, D16 PV48, Ireland), контакт телефон: +353 86 803 7672, електронска адреса: srbconsul.irl@gmail.com