ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Улазак држављана Републике Србије у Републику Азербејџан је могућ једино ваздушним путем, пошто су копнене границе затворене.

Од 28. марта 2023. године, укинута су сва COVID-19 ограничења за улазак страних држављана у Републику Азербејџан, тако да више не постоји обавеза поседовања COVID докумената.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Захтев за визу се може поднети у Амбасади Р. Азербејџан у Београду. За визу је потребно приложити следећа документа: попуњени захтев, пасош, копију пасоша, две фотографије формата за пасош, позивно писмо из Азербејџана, потврду уплате таксе за визу. Такса за визу за једно путовање износи 20,00 УСД, а за више путовања 350,00 УСД. Визе се издају за један или више улазака (до 90 дана), а транзитне визе (до 5 дана) издају се са једним или више улазака. Дужина боравка зависи од сврхе путовања. Уколико је у питању званична посета или пословно путовање, трајање боравка је до 180 дана. Када је сврха путовања запослење, школовање, лечење или приватна посета дужина боравка је до 90 дана. За путовања у спортске или културне сврхе, одређен је боравак до 60 дана, а за туристичка путовања до 30 дана.
Захтев за туристичку визу може се поднети и електронским путем (e-visа или „ASAN visa"), апликацијом на Порталу www.evisa.gov.az. Рок важења туристичке "e-visa" је до 30 или 90 дана и предвиђена је за један улазак. Издаје се у року од три радна дана. Накнада за "e-visa" износи 20,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева, а плаћање се врши електронски, помоћу Visa и Mastercard платних картица. Неопходно је поседовати пасош са роком важења који мора бити најмање три месеца дужи од датума истека "e-visa". У случају губитка, "e-visа"се може поново штампати са Портала или е-mail. Такође се може пријавити и за убрзану набавку електронске визе у року од 3 сата путем система „ASAN visa", без обзира на нерадне дане и празнике, за накнаду у износу 50,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева.
НАПОМЕНА:  Улазак на територију Републике Азербејџан који се изврши не прелазећи преко њених утврђених државних граничних прелаза представља повреду државне границе Републике Азербејџан, па самим тим повлачи кривичну, административну и другу одговорност у складу са националним законодавством Републике Азербејџан.
У складу са горе наведеним, лицима која су ушла или покушала да уђу на територију Републике Азербејџан кршећи њено национално законодавство одбија се улазак у Републику Азербејџан и иста лица могу да буду предмет других правних поступака, укључујући административно или кривично гоњење.
Странци, када бораве у Р. Азербејџан дуже од 15 дана, обавезни су да свој боравак пријаве код Државне миграционе службе најкасније у року од три дана од дана преласка границе. Пријава боравка се врши лично (према месту становања), поштом или електронским путем (на: qeydiyyat@migration.gov.az. ова адреса електронске поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели). За лица која одседају у хотелу, пријаву боравка врши хотелска администрација. Уз пријаву се прилаже копија пасоша, а регистровани боравак не може бити дужи од периода на који је издата виза. Такса за регистрацију се не плаћа. Уколико странац у Азербејџану мења место боравка, свака промена мора да се пријави, у складу са наведеном процедуром.
У Р. Азербејџан, без плаћања царине, може се унети/изнети роба за личне потребе у вредности до 1.000 УСД, личне ствари, 125 гр икре, три литра алкохола и три бокса цигарета. Резиденти могу из Азербејџана изнети, декларисаних, 10.000 УСД, а нерезиденти 1.000 УСД, без прилагања доказа о пореклу.
Посебне дозволе потребне су за биљке, живе животиње, сировине животињског порекла и кућне љубимце. Забрана, без изузетка, односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове, наркотике, штетне материје, као и материјале који пропагирају неморал, насиље и тероризам.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Азербејџан о социјалној сигурности (потписан 07. априла 2022. године).

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Азербејџан има стабилну здравствену ситуацију, Није потребна ниједна посебна вакцинација приликом уласка у земљу. Актуелну информацију о здравственој ситуацији можете наћи на сајту Светске здравствене организације www.who.int БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У Р. Азербејџан је 12.12.2020. године укинуто ратно стање. Безбедносна ситуација у држави је стабилна. Посете територији Нагорно Карабах и околним окрузима, по било ком основу, без изричите сагласности азербејџанских власти, представљају кршење закона Р. Азербејџан и биће санкционисане забраном уласка у Републику Азербејџан и суочавањем са одговарајућим правним процедурама.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Безбедносна ситуација у држави је стабилна. Посете страних држављана територијама за које важи специјални режим путовања не могу се реализовати без претходне сагласности Министарства спољњих послова Републике Азербејџан.

ТРАНСПОРТ – Аеродром „Хејдар Алијев" је најпрометнији аеродром, док су остали аеродроми мањи и са Бакуом и Москвом повезани са неколико линија. Највећи број директних летова је за Истанбул. Због затворене границе са Јерменијом, није могућ саобраћај на копненим граничним прелазима у том делу. Путеви су испод уобичајених техничких стандарда, али на прилазима великим градовима постоје боље саобраћајнице са три и четири траке. Национална возачка дозвола Р. Србије, чија важност није истекла, важећа је на територији Р. Азербејџан. У случају регулисаног боравка у Азербејџану, национална дозвола се мења за азербејџанску. За замену дозволе потребно је приложити националну дозволу са нотаризованим преводом на азербејџански језик, лекарско уверење и доказ о уплаћеној такси. Током туристичког боравка у Р. Азербејџан можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије. Потребна је важећа међународна дозвола. Уколико путујете возилом из Р. Србије неопходно је осигурање – Зелена карта.

ОСТАЛО – Национална валута је манат (AZN). Поједини хотели и продајна места прихватају платне картице, али је у пракси заступљеније плаћање готовим новцем.
На територији земље нису јединствени климатски услови. Од постојећих 11 климатских зона Р. Азербејџан има 9. Клима варира од континенталне, суве и влажне (на крајњем југу) , суптропска на југоистоку земље.

Контакти:

Приликом боравка у Р. Азербејџан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бакуу путем следећег контакт телефона +994 124925080 и +994 124925125 и електронске адресе serbianembassy.baku@azeurotel.com

(Последње ажурирано 12.4.2023.)