ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна

Важећа лична карта може се користити за путовање у Р. Албанију.

Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Лица која долазе из Републике Србије могу у Албанију улазити без COVID докумената.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Републике Србије који поседују важећу путну исправу или биометријску личну карту, могу ући, транзитирати и боравити у Републици Албанији без визе 90 дана, у периоду од 180 дана од датума првог уласка на територију земље. 

Такође, малолетна лица старија од 10 година живота (у даљем тексту дете)  која по Закону о личним картама Републике Србије имају право на личну карту, с њом могу ући и боравити у Републици Албанији.

Држављанима Републике Србије који намеравају да у Албанију путују преко јужне српске покрајине Косова и Метохије за прелазак административних линија  потребна је важећа  лична карта. 

Малолетна лица тј. деца старија од 10 година која поседују личну карту, с њом могу путовати преко Косова и Метохије. 

Деци која не поседују личне карте, за прелазак административних линија и путовање преко КиМ, потребан је Извод из матичне књиге рођених на који је неопходно залепити или захефтати фотографију детета, а за улазак у Републику Албанију потребан им је пасош.

Улазак кућних љубимцима је могућ уз пасош вакцинације ветеринарске Амбуланте и потврду ветеринара да је љубимац здрав.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – На територији Републике Албаније, због пандемије вируса COVID - 19, на снази је забрана кретања од 00-06 часова. Туристима који у земљу улазе у време забране кретања омогућено је да од граничног прелаза на ком су ушли у земљу, без задржавања током пута, стигну до жељене дестинације. 

ТРАНСПОРТ – У Републику Албанију можете путовати преко међународног аеродрома „Мајка Тереза“ који се налази у близини Тиране. Ер Србија има четири линије недељно, лет траје око 60 мин. Такође, из Тиране свакодневно има три аутобуске линије за Призрен и Приштину одакле, уз паузу од 30-45 минута, пут можете наставити за Београд или остале градове у Србији. Од недавно саобраћају и директни аутобуси на релацији Београд-Драч и Београд-Валона. 

Неопходно је бити опрезан када је саобраћај у питању, јер код возача, било аутомобила, мотоцикала или бициклиста у Албанији, поготово у већим градовима, постоји висок степен слободе понашања, што доводи до великих гужви и неретко до саобраћаних несрећа. Опрез и висок ниво концентрације неопходан је, такође, на регионалним путевима где је нарочито у близини насељених места могућа појава домаћих животиња које се слободно, без надзора крећу по путу.

Изузетно је важно поштовати саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине на ауто, магистралним и регионалним путевима кроз земљу, јер су честе контроле радара саобраћајне полиције.

ОСТАЛО – Албанска валута је ЉЕК чија вредност у јануару 2021 за .1 евро износи 123, љека, односно, 1 долар=101.75 љека. У хотелима, већим трговинским центрима, радњама и сл. могуће је користити платне картице наших банака.

 

Контакти
Приликом боравка у Р. Албанији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Тирани, путем следећих контакт телефона: +355-4-2223-042; +355-42232-091 и електронске адресе: srb.emb.albania@mfa.rs