Covid-19 - услови за путовање

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

(ажурирано 23. јун 2022.)

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство препоручујемо да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

ВАЖНО
Скрећемо пажњу да и поред наведених информација на сајту, постоји могућност да авио компаније имају додатне мере у погледу заштите од вируса COVID-19, те сугеришемо да контактирате одабраног авио превозника и детаљно се информи о условима укрцавања на лет.

АЗЕРБЕЈЏАН
У Републици Азербејџан укинута је одредба о обавези поседовања негативног PCR теста за улазак у земљу. Обавезно је поседовање „Covid пасоша“.

АЛБАНИЈА
Лица која долазе из Републике Србије могу у Албанију улазити без COVID докумената.

АЛЖИР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Алжир, уз претходну сагласност надлежних алжирских власти. Услов за улазак је и поседовање негативног PCR теста не старијег од 72 сата или доказа о вакцинацији не старијег од 9 месеци.  
Гранични прелази су отворени.

АНГОЛА
Држављани Србије могу да уђу на територију Анголе уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку у Р. Анголу, ради се брзи серолошки тест који је бесплатан.  За приступ јавним местима (администрација, фирме, ресторани, продавнице, тржни центри и др.), потребна је потврда о вакцинацији или негативан тест не старији од 48 часова. Приликом изласка из Р. Анголе неопходно је имати негативан ПЦР тест, не старији од 72 часа, уколико то захтева држава транзита или крајњег одредишта или авио компанија, као и потврду о вакцинацији. Обавезно је ношење у маски у затвореном простору као и на јавним местима.

АНДОРА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Андору.  С обзиром да Андора нема аеродром и да се путовање морају вршити преко Шпаније или Француске, српски држављани подлежу ограничењима уласка у Шпанију и Француску. Односно, могуће је уколико имају регулисан боравак у Андори или поседују потврду о комплетној вакцинацији (с тим да је пре уласка у Андору прошло најмање 14 дана од потпуне вакцинације).
Туристи који у земљи проведу три или више ноћи и који су старији од 6 година неопходно је да имају дијагностички тест (ПЦР ИЛИ ТМА), не старији од 72 сата  пре доласка у Андору. Посетиоци који имају боравак у Шпанији, Француској и Португалији изузети су од подношења теста у складу са постојећим здравственим споразумима између Андоре и ових земаља. Такође су изузети и туристи који долазе из земаља које се сматрају „зеленим зонама“.
Употреба маски обавезна је за све људе старије од осам година, иако се препоручује коришћење деци почев од шест година.

АНТИГВА И БАРБУДА
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају преко Антигве и Барбуде. Сви путници који долазе ваздушним путем морају да имају негативан RT-PCR тест, уређен најкасније четири дана пре лета (важи и за путнике у транзиту). Деци млађој од 5 година није потребан тест.  
Сви путници преко 18 година, такође морају имати доказ да су примили барем једну дозу одобрене вакцине против COVID-19. Вакцине које се прихватају су следеће: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

АРГЕНТИНА
Сви страни држављани могу ући у Аргентину ваздушним путем уз обавезу да, најраније 48 сати пре пута, електронски попуне тзв. изјаву о одговорности (Declaración jurada) https://ddjj.migraciones.gob.ar/app/home.php, у којој ће навести свој статус што се тиче вакцинације против COVID-19. Такође, морају да поседују здравствено осигурање, које покрива и трошкове болничког лечења од COVID-19.
Информације о условима уласка у Аргентину копненим путем доступне су на сајту https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/ddjj-migraciones
Особама које нису потпуно вакцинисане, аргентинске власти препоручују да се тестирају на COVID-19 24 сати након уласка у земљу.

АУСТРАЛИЈА
Сви потпуно вакцинисани носиоци виза могу путовати у Аустралију без потребе претходног прибављања дозволе од стране надлежних органа.
Улазак у Аустралију за горе наведене категорије омогућен је уколико лица поседују сертификат о потпуној имунизацији (на енглеском језику или са сертификованим преводом на енглески језик). Ово се не односи на децу до 11 година старости и децу од 12 до 17 година, која путују у пратњи бар једне одрасле потпуно вакцинисане особе. Поменути сертификати су прихватљиви у папирној и електронској форми. Комплетна имунизација путника подразумева да је од последње примљене дозе прошло најмање 7 дана, као и да је вакцина одобрена или призната од стране надлежног аустралијског органа – Australia`s Therapeutic Goods Administration (TGA): https://www.tga.gov.au/international-covid-19-vaccines-recognised-austr…
За невакцинисане путнике потребно је претходно прибавити дозволу надлежних органа ради уласка у земљу и они подлежу условима карантина у држави или територији у коју долазе.
Транзит путника је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 72 сатa). Уколико је време проведено у транзиту дуже од 72 сата, лице мора да прибави одговaрајућу визу и затражи изузеће ради уласка у Аустралију.
Сви путници треба да попуне Australia Digital Passenger Declaration  (https://dpd.homeaffairs.gov.au/)  у року од 72 сата пре поласка.

АУСТРИЈА
Сва ограничења уласка у Аустрију у вези са COVID – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

БАНГЛАДЕШ
Држављани Републике Србије могу ући у НР Бангладеш уз доказ о потпуној вакцинацији вакцином одобреном од стране СЗО (једна или две дозе у зависности од вакцине). Невакцинисаним путницима дозвољен је улазак уз негативан ПЦР тест урађен у року од 72 сата од времена поласка. За децу млађу од 12 година није неопходан ПЦР тест. Када путују са породицом, мораће да поштују исте здравствене формалности које ће се односити и на чланове породице по доласку.
Обавезно је да сваки путник у року од 3 дана од дана поласка за Бангладеш попуни Образац здравствене декларације (Health Declaration Form (HDF), који се може преузети на линку http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, а затим попуњен са QR кодом и одштампати.
Путници у транзиту који напуштају транзитни аеродром, морају понети нови Health Declaration Form (HDF) пре следеће провере-на транзитном аеродрому.
Без обзира да ли је вакцинисан или невакцинисан, ако се код путника открију симптоми по доласку, биће подвргнут ПЦР /Антиген тесту од стране здравствене службе. Ако резултат теста буде позитиван, путник ће бити послат у изолацију у установу коју именује влада или хотел о свом трошку. ПЦР /Антиген  тест биће спроведен након 7 (седам) дана а путник ће бити пуштен када резултат теста буде негативан. Карантин ће обезбедити одговарајуће владине агенције.
Путници који имају симптоме Цовид-19 морају контактирати здравствени центар пре него што крену на пут.

БАРБАДОС
Држављани Републике Србије могу да уђу на Барбадос. Сви путници морају да имају негативан RT-PCR тест, урађен најкасније 3 дана пре планираног доласка на Барбадос.
Наведено важи и за транзит.
Такође, 24 сата пре доласка, путници морају попунити следећи формулар: https://www.travelform.gov.bb/home

БАХАМИ
Држављани Републике Србије могу да уђу на Бахаме. Лица која су у потпуности вакцинисана и код којих је прошло минимум две недеље од извршене вакцинације, морају да поседују негативан Antigen Rapid Test не старији од 5 дана у односу на путовање.
Невакцинисани путници морају поседовати негативан резултат RT-PCR теста, не старији од 5 дана пре датума доласка.
Деца млађа од 2 године нису обавезни да поседују тест.
Пре доласка на Бахаме, сви путници морају да попуне “Travel Health” визу, на следећем  линку: https://travel.gov.bs/

БАХРЕИН
Држављанима Републике Србије је дозвољен улазак у Бахреин.
Почев од 20. фебруара 2022, сви путници у ваздушном саобраћају нису обавезни да презентују PCR сертификат пре уласка у авион за Бахреин;
Путници су и даље обавезни да ураде PCR тест по доласку на аеродром у Бахреину.
Цена тестирања је БД 12 (32 УСД) и плаћа се пре доласка преко званичне апликације BeAware Bahrain App, преко Bahrain eGovernment Portal на bh.bh/covidpay или по доласку на одређени аеродромски киоск, где се врши плаћање картицом и готовином, што се прихвата. Сви путници, такође, морају да активирају апликацију 'BeAware Bahrain' и да потпишу споразум о самоизолацији, којим од њих захтева да буду у карантину у месту свог пребивалишта док резултати теста урађеног након доласка не буду доступни.
Путници који су се недавно опоравили од COVID-19 нису обавезни да покажу негативан PCR тест пре поласка. Уместо негативног PCR теста, путници могу поднети документовани доказ у виду потврде о опоравку или позитивни PCR тест узет најкасније 14 дана пре поласка и не раније од 30 дана. пре поласка.
Сви невакцинисани путници старији од 12 година морају бити у карантину 10 дана.
Аеродром остаје отворен, али летови подлежу отказивању са претходном најавом или без најаве.

БЕЛГИЈА
Држављани Републике Србије могу путовати у Краљевину Белгију под општим условима који важе за путовања на територију Европске уније, без посебних ограничења која се односе на мере за спречавање ширења Covid -19 вируса.
Ограничења у путовањима се односе искључиво на земље високог ризика. Више информација о ризичним земљама је доступно на следећем сајту: https://www.info-coronavirus.be/en/travels/.

БЕЛИЗЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Белизе. Сви путници морају да поседују негативан RT-PCR тест не старији од 96 сати, или негативан Antigen Rapid тест не старији од 48 сати.
Путници који дођу без теста, у обавези су да изврше тестирање на аеродрому по цени од 50 америчких долара.
Туристи морају да поседују доказ о боравку у једном од “Gold Standard” хотела који приказују имиграционим органима приликом уласка у земљу.

БЕЛОРУСИЈА
Држављани Р. Србије који поседују сертификат (на папиру) о потпуно извршеној вакцинацији против вируса COVID-19, могу да уђу на територију Белорусије без обавезе поседовања ПЦР теста. Потпуна вакцинација мора бити извршена минимум месец дана (максимум 12 месеци) пре датума уласка на територију Белорусије. Сертификат о вакцинацији мора садржати презиме и име лица, датум пријема финалне дозе вакцине и мора бити издат на белоруском или руском и/или енглеском језику.
Држављани Р. Србије који не поседују потврду о потпуно извршеној вакцинацији на вирус COVID-19, могу да уђу у Белорусију уколико поседују негативан резултат ПЦР теста (на руском, белоруском или енглеском језику), не старији од 72 сата и мора садржати презиме, име лица и потврду негативне анализе. Контрола поседовања медицинског документа вршиће се на граници. Непоседовање поменуте потврде представља основ за забрану уласка у Р. Белорусију.
Сви страни држављани, укључујући и држављане Р. Србије, су ослобођени обавезе самоизолације приликом уласка у Р. Белорусију.
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Р. Србије, копненим, железничким и речним путем је слободан (без ограничења).

БЕНИН
Држављани Србије могу да уђу у Бенин. По доласку на аеродрому се обавља здравствени преглед и ради први PCR тест. Лицима без видљивих симтома се одређује самоизолација. Лица са видљивим симптомима се упућују у Центар за изолацију и привремено се одузима пасош. После 15 дана се ради други PCR тест. Трећи PCR тест се ради пре напуштања Бенина. Резултати теста се добијају у року од 24 до 48 сати. Трошкове тестирања сносе путници и исти износе око 150 ЕУР. У случају да је после 15 дана резулат теста позитиван, држава Бенин преузима даље лечење без наплате трошкова.

БОЛИВИЈА
Држављани Републике Србије, старији од 5 година, могу да уђу у Боливију уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против COVID-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу или, уколико нису вакцинисани, да приложе негативан резултат PCR теста, не старији од 72 часа. Такође, пре путовања потребно је попунити електронску пријаву која се може наћи на https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludC… 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Укинута су органичења у погледу уласка страних држављана на територију Босне и Херцеговине.

БОЦВАНА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Боцвану, као и сви остали путници морају поседовати доказ о негативном PCR тесту, не старијем од 72 сата. Приликом контроле ако путници имају температу морају да се тестирају PCR, ако су позитивни иду у самоизолацију о свом трошку.

БРАЗИЛ
Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак у Бразил уколико поседују доказ о вакцинацији у штампаној или електронској форми (подаци у QR-Code формату неће бити прихваћени) који садржи комерцијално име или назив произвођача вакцине, број серије и датум примљене дозе, као и име путника. Признате су вакцине које су одобрене од стране ANVISA, Светске здравствене организације или власти земље у којој је путник вакцинисан.
Потврде о опоравку од Kовид-19 неће бити прихваћене уместо доказа о потпуној вакцинацији.
Обавеза приказивања доказа о вакцинацији се не примењује на:
- путнике са здравственим стањем које је контраиндиковано на вакцинацију, под условом да је то потврђено лекарским налазом;
- лица која не испуњавају услове за вакцинацију према узрасту, према критеријумима које је Министарство здравља утврдило Националним планом за операционализацију вакцинације против Sars-Cov-2 (Kовид-19) и објављеним на сајту Министарства здравља Бразила;
- улазак путника у земљу из хуманитарних разлога,
- лица из земаља са ниским степеном вакцинације, у складу са објављеном листом Министарство здравља Бразила на својој веб страници,
- на Бразилце и странце са регулисаним боравком на територији Бразила који нису у потпуности вакцинисани.
Путници који су у складу са горњим одредбама изузети од потребе подношења потврде о вакцинацији,  морају авио-компанији пре укрцавања да предоче антигенски тест или RT-PCR тест са негативним резултатом (обављен у лабораторији признатој од стране здравствених органа земље порекла) или резултатом у коме није детектовано присуство Ковид-19, обављен дан пре укрцавања.
У случају лета са преседањима у којима путник остаје у рестриктивној зони аеродрома, рокови који се односе на период важности теста ће се узети у обзир  у односу на укрцавање на прву деоницу путовања.
У случају лета са преседањима или заустављањима у којима путник не остаје у рестриктивној зони аеродрома, и/или транзитира у року дужем од једног дана од датума реализације RT-PCR  и антигенског теста, мора се приложити доказ о извршењу новог теста, RT-PCR  или антигенског, са негативним резултатом
Деца млађа од дванаест година која путују у пратњи ослобођена су подношења документа који доказује извршење тестова под условом да сви пратиоци покажу документа са негативним тестом обављеним у року од једног дана пре поласка/уласка у земљу;
Деца узраста од две и млађа од дванаест година, која путују без пратње, морају да покажу негативан резултат  RT-PCR или антигенског теста или резултат где није детектовано присуство Ковида-19, обављеног у року од једног дана пре укрцавања /уласка у Бразил;
Деца млађа од две године су изузета од обавезе приказивања негативног теста.
Путници који су имали Ковид-19 у последњих деведесет дана, рачунајући од датума појаве симптома, који су асимптоматични  и презентују RT-PCR  тест или тест антигена којим се није детектовало присуство Ковид-19, могу ући у Бразил уз подношење следећих докумената:
- два позитивна RT-PCR  резултата, у интервалу од најмање четрнаест дана, при чему се последњи ради до једног дана пре тренутка одласка/уласка у земљу; и
- лекарско уверење које мора да садржи потврду и потпис одговорног лекара да је лице асимптоматично  и да може да путује, укључујући и датум планираног путовања.

БРУНЕЈИ ДАРУСАЛАМ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Брунеје Дарусалам осим лица која имају стални боравак. Пре путовања, потребно је контактирати најближу Амбасаду Брунеја.

БУГАРСКА
Лица која долазе из Србије могу у Бугарску улазити без COVID докумената.

БУРКИНА ФАСО
Држављани Србије могу да уђу у Буркину Фасо. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Сви путници се упућују у карантин у трајању од 14 дана где сами сносе трошкове боравка и третмана. У карантину се подвргавају тестирању првог, осмог и четрнаестог дана.

БУРУНДИ
Држављани Србије могу да уђу у Бурунди. Неопходан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.
По доласку на аеродром у Буџумбури, сви путници се подвргавају додатном тестирању и смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Обавезан је карантин до добијања негативног резултата PCR теста. Трошкови теста и смештаја у хотелу иду на терет путника.

ВАНУАТУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЕВЕРНЕ ИРСКЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу.
Почев од петка 18. марта 2022. путници који долазе у УК неће бити у обавези да  пре путовања попуне локатор формулар, поседују потврду о вакцинацији, нити да раде ПЦР тест пре путовања или по доласку у УК.

ВЕНЕЦУЕЛА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Венецуелу. Потребан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

ВИЈЕТНАМ
Држављани Србије не могу да уђу, нити транзитирају кроз Вијетнам.

ГАБОН
Држављани Републике Србије могу ући у Габон. Одлуком Владе Габона укинута је обавеза поседовања негативног ПЦР теста за улазак у земљу. При слетању у Габон се не ради тест на аеродрому а укинут је и обавезан карантин. Препоручује се ношење маски у затвореном простору.

ГАМБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Гамбију. Међународни летови су суспендовани.

ГАНА
Држављани Србије могу да уђу у Гану. Почев од 28. марта 2022. године делимично је релаксиран режим уласка у земљу везано за ковид, и то:
Путницима који имају пуну вакцинацију против ковида биће омогућен улазак у земљу на свим прелазима, без до сада обавезног негативног PCR-теста обављеног уочи пута. Пуна вакцинација подразумева примљене две дозе вакцине АстраЗенека, Фајзер, Модерна или Спутник, или једну примљену дозу Џонсон и Џонсон.
Путници који нису вакцинисани морају да имају негативан PCR-тест обављен пре пута, не старији од 48 сати. Од њих се очекује да о свом трошку ураде и антигенски тест по доласку на међународни аеродром у Акри, где ће им бити понуђена вакцинација. Цена антигенског теста износи 150 УСД и треба је платити онлајн унапред. Деца до пет година старости се не тестирају. Резултат теста се добија за 30 минута. Лица у транзиту, која не напуштају аеродром нису у обавези да се тестирају.
Копнени гранични прелази Гане отворени су за све путнике.
Пре поласка путници су дужни се пријаве електронским путем на сајту:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana.

ГВАТЕМАЛА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гватемалу уколико приложе следеће:
- Сертификат о вакцинацији, у штампаној форми, с тим да је друга доза примљена минимум 15 дана пре почетка путовања. Од наведеног су изузета лица млађа од 12 година.
- Негативан Ковид-19 тест (антигенски назални брис или ПЦР тест) који није старији од 3 дана. Од наведеног су изузета лица млађа од 10 година.
- Регионални путнички образац, односно царински/миграциони образац
Све особе старије од 2 године су у обавези да користе маске.

ГВАЈАНА 
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гвајану уз негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата.
Сви одрасли путници морају да су вакцинисани барем једном дозом једне од следећих вакцина: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Такође, 24 сата пре доласка у Гвајану, путници морају електронски попунити тзв. PLF (Passenger Locator Form) образац који може да се нађе на линку: https://guyanatravel.gy/

ГВИНЕЈА
Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу уз негативан тест, не старији од 48 сати.

ГВИНЕЈА БИСАО
Држављани Србије могу да уђу у Гвинеју Бисао уз поседовање негативног ПЦР теста не старијег од 72 сата.

ГРЕНАДА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гренаду. Сви путници у Гренаду, морају бити комплетно вакцинисани, као и да прикажу негативан резултат RT-PCR теста урађен највише три (3) дана пре путовања.  
Пре доласка, туристи морају да аплицирају за здравствену путну дозволу на следећем линку: https://travelauth.health.gov.gd/

ГРУЗИЈА
Вакцинисани држављани Републике Србије могу да уђу у Грузију авионом уколико приложе на увид један од следећих докумената:
-потврду о пуној вакцинацији (две дозе, или једна доза у случају вакцине Johnson&Johson) било којом вакцином против COVID-19;
-потврду о прележаном вирусу у последњих 100 дана и потврду о пријему бар једне дозе било које вакцине против COVID-19, одобрене од стране СЗО за хитну употребу (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), с тим да мора да прође најмање 14 дана од вакцинације.
Вакцинисани држављани Републике Србије који  улазе у Грузију копненим или морским путем у обавези су да, поред претходно наведеног, приложе на увид и негативан PCR тест не старији од 72 сата.
Невакцинисани држављани Републике Србије могу ући у Грузију уколико путују директно ваздушним, копненим или морским путем (укључујући транзит кроз треће земље) и у обавези су да приложе на увид негативан PCR тест не старији од 72 сата. Трећег дана боравка у Грузији у обавези су да ураде PCR тест о свом трошку.
Наведена лица су у обавези и да се пријаве пре уласка у Грузију путем линка: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia
Деца млађа од 10 година не морају да приложе на увид негативан PCR тест, нити да се поново тестирају у Грузији.
Држављани Србије који су у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија, подлежу обавезној изолацији у трајању од 14 дана у посебном објекту по уласку у Грузију. Након окончања изолације, особа ће бити подвргнута PCR тестирању.

ГРЧКА
Држављани Републике Србије могу без икаквих ограничења ући и транзитирати кроз Републику Грчку.

ДАНСКА
За улазак у Данску више не постоје никакве рестрикције.

ДОМИНИКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Доминику. Отворене су границе и аеродроми.
Пре уласка у земљу мора се попунити  здравствени упитник на веб сајту: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Здравствене власти могу, на основу овог упитника, одбити улаз одређеним путницима.
Потребан је и PCR тест не старији од 72 сата, као и да се унапред уплати антигенско тестирање које ће се извршити по доласку у земљу.
Невакцинисани путници ће такође морати да врше PCR тестирање, као и да проведу 5-7 дана у карантину на једној од “Safe in Nature” локација.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Доминиканску Републику, без додатних потврда о вакцинацији и без ПЦР теста. На међународим аеродромима вршиће се насумични антигенски тест.

ЕГИПАТ
Укинуте су све мере које се односе на сузбијање вируса COVID-19 за све путнике који путују у АР Египат.

ЕЛ САЛВАДОР
Држављани Србије могу да уђу у Ел Салвадор. Неопходан је негативан PCR тест, не старији 72 сата. Тест није обавезан за децу млађу од две године и акредитоване дипломате. 

ЕКВАДОР
Држављани Републике Србије, старији од 3 године, могу да уђу у Еквадор уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против COVID-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу или, уколико нису вакцинисани, да приложе негативан резултат PCR теста, не старији од 72 часа. Такође, пре путовања потребно је попунити електронску пријаву која се може наћи на https://declaracionsalud-viajero.msp.gob.ec/

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА
Међународни ваздушни саобраћај са Екваторијалном Гвинејом је поново успостављен.
Сви путници који улазе у Екваторијалну Гвинеју морају поседовати негативан PCR тест (не старији од 48 часова), као и потврду о вакцинацији против Covid19.
Након уласка у земљу, обавезан је хотелски карантин, у трајању од три дана, о сопственом трошку.
По доласку у хотел и по окончању карантина, ради се тест о трошку путника.
Уколико, због потребе посла, постоји потреба за међупровинцијским путовањима (односно између острва и копненог дела земље) потребно је да лица са собом имају потврду о вакцинацији а за путовања између Бате и Малаба и негативан ПЦР тест. Негативан ПЦР тест је неопходан и за приступ банкама, супермаркетима, баровима, ресторанима и другим јавним местима.
На снази је полицијски час у трајања од 00 до 06 часова.

ЕСВАТИНИ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Краљевину Есватини уз услов да имају сертификат о пуној вакцинацији или доказ о негативном PCR тесту не старијем од 72 сата. Сви остали путници морају поседовати сертификат о пуној вакцини или доказ о негативном PCR тесту, не старији од 72 сата.

ЕСТОНИЈА
Држављани Србије могу неометано да путују у Естонију, без обавезе поседовања сертификата о вакцинацији или прележаној болести, као и тестирања и самоизолације.

ЕТИОПИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Етиопију уз обавезно поседовање дигиталног сертификата којим се доказује да је путник негативан на Covid 19. Потребно је да се на сајту trustedtravel.panabios.org креира налог и детаљно следи упутство (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) у вези са добијањем дигиталног сертификата.
Поседовање дигиталног сертификата је обавезно за све путнике које улазе, транзитирају и напуштају Етиопију.
Детаљније информације можете пронаћи на интернет страници Амбасаде Р. Србије у Адис Абеби http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ЕРИТРЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Еритреју. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЗАМБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Замбију уколико приложе негативан тест (не старији од 72 сата) на Covid-19.
Могуће је насумично тестирање на граници.
Сви аеродроми су отворени, иако је доступност међународних летова и даље ограничена. Упитници о здрављу путника пружају се на долазним летовима које путници попуњавају пре искрцавања и исти треба попунити на енглеском језику и предати по доласку видљиво присутним службеницима аеродрома.
Превоз међународним возовима и аутобусима су обустављени.
Сви путници који долазе из земље коју је Влада Замбије прогласила „високим ризиком“ (актуелна листа се може пронаћи на следећем линку https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) морају да ураде тест на Covid-19 о свом трошку (око 100 USD) по доласку у Замбију или у року од 48 сати од доласка, чак и ако имају негативан ПЦР тест, као и да проведу 14 дана у самоизолацији или до добијања негативног резултата теста урађеног у Замбији. Наведено није потребно уколико се путник задржава у земљи „високог ризика“ краће од 24 сата.
Негативан тест на Covid-19 урађен у Замбији је неопходан и за излазак из Замбије, осим за путнике на одредиште које не захтева негативан тест за улазак, али се путницима саветује да пре путовања провере те захтеве код авио-превозника.

ЗИМБАБВЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Зимбабве, као и сви остали путници морају поседовати доказ о негативном PCR тесту, не старији од 72 сата или сертификат о вакцинацији.

ИЗРАЕЛ
Почев од 21. маја укида се обавеза PCR теста, како при поласку, тако и при доласку у Израел, док је поседовање путног осигурања са покрићем Covid-а обавезно.
Путници који улазе у Израел имају обавезу попуњавања улазног обрасца entry statement form и то могу урадити 10 дана пред пут.
- Унети личне податке путника, здравствену изјаву, информације о примљеним вакцинама, опоравку
- Добијање Green Pass-a: уколико се сматрате вакцинисаним или опорављеним, у складу са Министарством здравља Израела – учитати документацију о вакцинацији или опоравку у образац и добиће се Green Pass који омогућава изузеће од изолације  у случају контакта са потврђеним Covid пацијентом у Израелу. Уколико није добијен Green Pass након попуњавања израелског улазног обрасца путници ће бити у обавези да уђу у изолацију у случају контакта са потврђеним Covid пацијентом у Израелу, у складу са смерницама
- Страни држављани и нерезиденти Израела који се заразе Covid-ом током боравка у Израелу ће бити транспортовани у за то одређену институцију за опоравак. Трошкови превоза, боравка и медицинске неге сносе сами.
- Страним држављанима и нерезидентима Израела који поднесу лажни документ или одбију да буду пребачену у за то одређену институцију у случају да су потврђени Covid пацијент или прекше услове изолације ће бити ускраћен улазак у Израел у периоду одређеном од стране Управе за становништво и имиграцију.

ИНДИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Индију уколико приложе доказ о потпуној вакцинацији или негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата). Такође потребно је да попуне формулар на  Air Suvidha порталу https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration.
Захтев за издавање неопходне визе за улазак у Индију може се поднети преко https://indianvisaonline.gov.in/ . Валидне су туристичке визе издате од 06. октобра 2021. године.
Детаљније информације могу се наћи на сајту Амбасаде https://eoibelgrade.gov.in/public_files/assets/pdf/Travel_Advisory_14_F… .

ИНДОНЕЗИЈА
Због пандемије, за улазак у Индонезију потребна је виза. Такође у Индонезију могу ући и држављани Србије који имају сталну (KITAP) или привремену боравишну дозволу (KITAS). Странци који улазе на територију Индонезије треба да поседују сертификате о вакцинацији (нема карантина за оне који су примили пуну дозу вакцине најмање 14 дана пре датума доласка у Индонезију), негативан тест на Корону (не старији од 48 сати) и уколико је телесна тепмература особе која улази у Индонезију нижа од 37,5 С не ради се поново PCR тест.
С обзиром да је за улазак у Индонезију потребна виза као и због сталних промена у вези уласка у погледу Covida, потребно је контактирати Амбасаду Индонезије у Београду.

ИРАК
Од 01. априла 2022. године приликом уласка у Р. Ирак држављанима Р. Србије потребна је потврда о вакцинацији (нема потребе за ПЦР тестом)
За грађане који из медицинских разлога нису у могућности да приме вакцину потребна је документација о медицинском изузећу и уз то валидан ПЦР тест, не старији од 72 часа.

ИРАН
Држављани Републике Србије који улазе у ИР Иран морају имати потврду о примљене две дозе вакцине (од друге дозе мора проћи најмање 15 дана) и негативан PCR тест стар између 48 и 72 сата у време доласка.
Такође, надлежни органи могу да ураде додатно PCR тестирање на граничном прелазу, о трошку путника. Путници чији резултат PCR теста буде позитиван морају период карантина провести у месту свог пребивалишта.
За улазак у Иран признају се следеће вакцине: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Путницима који долазе из држава: Боцвана, Намибија, Есватини, Лесото, Мозамбик, Зимбабве, Малави и Јужнa Африка, као и Велике Британије и Француске, није дозвољен улазак у Иран.

ИРСКА
Држављани Републике Србије могу да ућу и транзитирају кроз Ирску.
Укинуте су све важеће рестрикције што подразумева да путници који долазе у Ирску више нису у обавези да пре путовања попуне локатор формулар, нити да при уласку поседују негативан ПЦР тест или доказ о вакцинацији или прележаној болести.

ИСЛАНД
Држављани Републике Србије могу да уђу на Исланд.
За  улазак на Исланд не постоје рестрикције, како за домаће тако и за стране држављане, без обзира да ли су особе вакцинисане или не. Поред тога, путници више нису у обавези да поседују доказ о пуној вакцинацији или потврду о прележаној болести. Такође, не постоје рестрикције у смислу друштвених окупљања или мере карантина за оболеле од COVID 19. Више информација може се наћи на Covid.is. 

ИСТОЧНИ ТИМОР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Источни Тимор осим лица која су тамо рођена и имају боравак.

ИТАЛИЈА
На основу одлуке Министарства здравља Републике Италије почев од 1. јуна ове године за улазак у Р. Италију више није неопходно поседовање зеленог сертификата тзв. Green Pass (на бази вакцинације, прележане болести или негативног антигенског/молекуларног теста).
У Р. Италији заштитна маска је препоручена, не и обавезна, у јавним објектима на отвореном и у затвореном.

ЈАМАЈКА
Држављани Србије могу да уђу на Јамајку. Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: www.visitjamaica.com

ЈАПАН
Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану  под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html ).
Oд 1. марта 2022. године од забране уласка изузета су и лица са „посебним околностима“ у која се рачунају страни држављани који улазе у Јапан зарад краћег боравка (на мање од 3 месеца) у сврхе које укључују бизнис или запослење, као и страни држављани који улазе у Јапан у циљу дугорочног боравка. Обе категорије у обавези су да имају обезбеђену визу и да пријемна организација са седиштем у Јапану поднесе захтев путем система за праћење улазака и повратака (Entrants, Returnees Follow-up System – ERFS).
Уколико путници у Јапан улазе преко аеродрома Нарита, Ханеда, Ћубу, Кансаи и Фукуока, на располагању им је телефонска апликација коју је потребно инсталирати пре путовања, а на којој се путници региструју и попуњавају упитнике. Регистрација путем ове апликације омогућава убрзане аеродромске процедуре приликом уласка у Јапан. Апликација је доступна на следећем линку: www.hco.mhlw.go.jp/fasttrack/en/.  
Обавеза кућног карантина, почевши од 1. јуна 2022. године, измењена je у зависности од тога из које државе или региона путници долазе у Јапану. Државе су подељене у три категорије: црвену, жуту и плаву .
Република Србија је, према информацијама објављеним на веб страници Министарства иностраних послова Јапана, сврстана у плаву групу (https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html).
Путници који долазе из држава и региона који се налазе у плавој категорији немају обавезу тестирања, нити карантина по доласку у Јапан, без обзира на то да ли поседују сертификат о вакцинацији.
За све путнике остаје обавеза тестирања на присуство корона вируса (PCR тест) 72 сата пре уласка у Јапан.
Уколико су путници који долазе из Србије у претходних 14 дана боравили у земљама које су сврстане у неку другу категорију, на њих ће бити примењиване  мере које се односе на путнике из држава или региона са највећим ризиком.
Почевши од 10. јуна 2022. године,  улазак у Јапан биће дозвољен следећим категоријама страних држављана са „посебним околностима“:
1)страни држављани који у Јапан долазе зарад краћег боравка (на мање од 3 месеца), у сврхе које укључују бизнис или запослење;
2)страни држављани који у Јапан долазе у циљу краткотрајног туристичког боравка (само у случајевима када је међу организаторима путовања наведена путна агенција као пријемна организација/позивар); и
3)страни држављани који у Јапан долазе у циљу дугорочног боравка.
Дефинисане категорије страних држављана односе се само на путнике који у Јапан долазе из држава и региона који су сврстани у тзв. плаву групу.

ЈЕМЕН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. 

ЈЕРМЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Јерменију ваздушним путем, а копненим из Грузије и Ирана.
Oд 1. маја 2022. је дозвољен улазак у Јерменију без поседовања PCR теста и потврде о комплетној вакцинацији против COVID-19.
За лица заражена COVID-19, обавеза карантинa остаје на снази до 20. јуна 2022.

ЈОРДАН
Држављани Републике Србије могу ући у Јордан без обавезе поседовања негативног PCR тест из земље поласка уколико поседују потврду о две вакцине против COVID-19 уз услов да је прошло минимум 15 дана од узимања друге вакцине.
Вакцине одобрене за улазак у Јордан су: Astrazeneca, Sinopharm, Sputnik, and Pfizer.
У случају да путник нема потврду о вакцини против COVID-19, мораће да уради PCR тест по доласку на јорданску границу и плати /20/ јорданских динара у готовини.
Сви путници морају да попуне формулар за декларацију у наставку и добију бесплатни QR код који ће бити презентован приликом укрцавања. Званична веб страница за образац за пријаву путовања је: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/
Деца млађа од 5 година нису обавезна да се пријаве на платформи.

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Јужноафричку Републику уз услов да имају сертификат о примљеној једној дози вакцине или негативном PCR тесту не старијем од 72 сата. Сви путници приликом доласка у Јужну Африку морају имати потврду о примљеној једној дози вакцине, негативном PCR тесту не старијeм од 72 сата или потврду о негативном антиген тесту не старијем од 48 сати од датума поласка на пут у Јужну Африку. Приликом контроле на аеродрому ако се утврди да путник има температуру мора да се тестира о свом трошку. Ако тест буде позитиван на Covid 19, путник ће морати да буде смештен на одређеном карантинском месту о свом трошку у периоду од 10 дана.

ЈУЖНИ СУДАН
Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. 
Под истим условима улазе и други страни држављани. 

КАБО ВЕРДЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Кабо Верде, уз један од следећих докумената:
1.негативан PCR тест или антигенски тест, не старији од 48 сати или одобрен молекуларни тест, не старији од 72 сата;
2.потврда о опоравку од вируса Covid-19 (издата више од 14 дана, а мање од 90 дана од позитивног теста);
3.сертификат о вакцинацији.
Прихватају се сертификати о вакцинацији следећим вакцинама: AstraZeneca, Pfizer, Sinopfarm, Moderna и Sinovac - две дозе, 14 дана након ревакцинације и Johnson & Johnson - једна доза, 28 дана од вакцинације.
Наведена документација није обавезна за децу млађу од 12 година и путнике који су у транзиту.

КАЗАХСТАН
Држављани Р. Србије приликом преласка државне границе Р. Казахстан у обавези су да поседују негативан ПЦР тест (не старији од 72 часа, на казашком, руском или енглеском језику), уколико немају потврду о пријему ревакцинације или документ о завршеном пуном курсу вакцинације не старији од 6 месеци.
Деци узраста до 5 година која путују у пратњи није потребан ПЦР тест, под условом да  су пратиоци вакцинисани или имају ПЦР тест .
Лица која стигну са повишеном телесном температуром, без обзира на присуство уверења, подлежу изолацији у инфективној болници.

КАМБОЏА
Држављани Републике Србије који су потпуно вакцинисани могу да уђу у Камбоџу, уз сертификат о вакцинацији и негативан тест (PCR или антиген) не старији од 72ч, и не подлежу мери карантина уколико добију негативан резултат брзог (антиген) теста који се ради на улазу у Камбоџу.
Држављани Р. Србије који нису потпуно вакцинисани могу да уђу у Камбоџу уз негативан PCR тест и подлежу 14-дневној мери карантина.

КАМЕРУН
Држављани Р. Србије могу да уђу у Камерун. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, као и обавезно поновно тестирање приликом искрцавање из авиона.

КАНАДА
У Канаду туристички могу ући само потпуно вакцинисани држављани Р. Србије. Ова категорија путника је изузета из обавезног 14-дневног карантина и тестирања на аеродрому по доласку, као и тестирања након 8 дана по доласку. Могуће је да, методом случајаног узорка, неко од путника по доласку на аеродром у Канаду буде тестиран.
Потпуно вакцинисаним путницима за улазак у Канаду није потребан негативан ПЦР тест.
Под појмом “потпуно вакцинисани“ подразумевају се путници који су примили најмање две дозе следећих вакцина: Astra Zeneca/Covax, Moderna, Novavax, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac, или једну дозу Janssen/Johnson, с тим да је од последње дозе протекло најмање 14 дана пре уласка у Канаду.
Невакцинисани канадски држављани, као и они са регулисаним сталним боравком у Канади, могу ући у Канаду, под одређеним условима - обавезан карантин у трајању од 14 дана, тестирање на аеродрому, као и тестирање након 8 дана од уласка у Канаду.
Сви невакцинисани путници старији од 5 година морају пре путовања, односно укрцавања, приложити један од следећих доказа:
-Негативан антигенски тест не старији ид 24 сата пре планираног путовања, или
-Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата пре планираног путовања, или
-Позитиван ПЦР тест узет најмање 10 дана пре и не старији од 180 дана пре планираног путовања.
Сви путници, пре укрцавања на лет, дужни су да пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу, преко "Arrive CAN" апликације.
Транзит је дозвољен уз поштовање визног режима без изласка из транзитног простора.

КАТАР
Држављани Републике Србије, који немају боравишну дозволу у Катару, могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу путем интернет странице www.ehteraz.gov.qa  - где је потребно попунити и „Acknowledgment Form“, као и уз поседовање негативног PCR теста (узорковање не старије од 48 сати од времена поласка) издатог од стране акредитованих здравствених центара у Републици Србији. По доласку у Катар нема додатних тестова.
За држављане Србије-резиденте Катара нема обавезе регистрације на www.ehteraz.gov.qa, нити тесирања пре пута, али постоји обавеза тестирања рапид тестом у року од 24 сата по слетању у Доху.
За вакцинисане држављане Србије, као и оне са важећом потврдом о прележаној болести, (резиденте и нерезиденте) нема обавезе карантина, а за оне који нису вакцинисани, обавезан је петодневни хотелски (или кућни карантин за рођаке у првој линији сродства), након којег се ради рапид антиген тест. Резервација хотела се врши преко сајта discoverqatar.
Признате су следеће вакцине: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Modernа“ (уколико је прошло минимум 14 дана од вакцинације другом, односно бустер дозом) и „Johnson Johnson“ (минимум 14 дана од добијања једне дозе односно 7 дана од бустер) , док се „"Sinofarm", "Sinovac" и "Sputnik V“ признају под условом да се изврши тестирање на антитела најкасније 30 дана пред пут. Прележани ковид 19 признаје се ако постоји потврда о томе у Катару или Републици Србији. Период важења потврде о прележаној болести или вакцинацији је 12 месеци ( али за „Синофарм“ и „Спутњик“ 6 месеци) . Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз", која прихвата и српску сим картицу.
Транзит преко аеродрома Хамад је дозвољен. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа , због честих промена, а поседовање негативног ПЦР теста је препоручљиво чак и ако се само транзитира кроз аеродром у Дохи.
Приватно здравствено осигурање обавезно је за све посетиоце и резиденте Катара, у складу са новим законским решењима.

КЕНИЈА
Држављани Србије и сви остали путници који долазе у Кенију кроз било коју тачку улаза морају да поседују потврду о вакцинацији против вируса Covid-19. Следеће категорије путника су изузете од овог захтева: 1.) путници са медицинским разлозима због којих нису били у могућности да се вакцинишу. У овом случају путник је у обавези да обезбеди писмо признатог лекара са детаљним наводима о медицинским разлозима због којих није био у могућности да се вакцинише 2.) Путници који су се опоравили од активне инфекције вирусом Covid-19 или који су примили рековалесцентну плазму у претходних 90 дана. Сви путници који долазе у Кенију и који су потпуно вакцинисани биће изузети од захтева да поседују PCR тест. Сви путници који испуњавају претходно наведене услове и нису вакцинисани, а долазе у Кенију кроз било коју тачку улаза, морају да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Деца испод 5 година старости су изузета од ове обавезе. Такође, путници који нису вакцинисани ће приликом доласка у Кенију кроз било коју тачку уласка бити у обавези да о свом трошку ураде брзи антигенски тест по цени од 30 УСД. Уколико резултат брзог антигенског теста буде позитиван, путник је у обавези да уради PCR тест о свом трошку, по цени од 50 УСД и да се самоизолује. Деца испод 5 година старости суизузета од овог захтева. По слетању у Кенију неће бити провере папирних потврда са резултатитма тестова на присуство вируса Covid-19 нити потврда о вакцинацији, тако да авио компаније морају да осигурају да су сви путници пре укрцавња поставили оба документа (резултат PCR теста и потврду о вакцинацији) на глобал хевн платформу преко следећег линка www.globalhaven.org.  Сви путници који долазе у Кенију морају се регистровати се на “jitenge platform“ http://bit.ly/covid19moh , како би се добио QR Code који се мора показати приликом слетања на аеродром. Сви путници који одлазе из Кеније морају да се придржавају захтева у вези са путовањем, здрављем и Covid-19 у земљама које су им одредиште. Авио компаније имају дискреционо право да захтевају тестирање путника пре самог одласка из Кеније или доласка у Кенију.

КИНА
Држављани Р. Србије који поседују важећу радну дозволу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици могу да уђу у Н.Р. Кину уколико поседују сертификат за путовање издат од Амбасаде Н.Р. Кине у Београду. Почев од 10.01.2022. да би се добио сертификат за путовање неопходно је Амбасади НР Кине доставити следеће:
За лица која су примила инактивиране вакцине потребно је
- Седам дана пре поласка на пут урадити тестирање PCR тестом и пратити 7 дана здравствено стање, и
- 48 сати пре поласка на пут поново урадити и приложити двоструко-узорковане и двоструке резултате теста нуклеинске киселине (PCR тест), који не смеју бити старији од 48 сати;
Наведено тестирање, као и праћење здравственог стања 7 дана пре поласка на пут су предуслови за добијање здравственог кода. За сва лица која нису вакцинисана и лица која су примила неинактивиране вакцине, захтеви за тестирање ради добијања сертификата су такође
- Седам дана пре поласка на пут урадити тестирање ПЦР тестом и пратити 7 дана здравствено стање;
и даље од раније потребни:
- Негативни резултати два теста, ПЦР и серолошког ИгМ, не старије од 48 сати;
За детаљне информације погледајте обавештење објављено на званичном сајту амбасаде: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/202109/t20210908_10251393.htm
С обзиром да из Р. Србије нема директног лета за Н.Р. Кину, неопходно је да се и у земљи транзита додатно ураде поменути тестови (PCR и серолошкиИгМ, не старији од 48 сати) и негативни резултати истих доставе дипломатско-конзуларном представништву Кине у земљи транзита ради издавања сертификата за путовање.
Сви путници који из иностранства долазе у Пекинг, укључујући држављане Р. Србије, су у обавези да 14 дана бораве у централном карантину и потом у додатној самоизолацији у трајању од 7 дана, и још 7 дана мониторинга здравственог стања. Свака провинција у Кини самостално одређује трајање карантина, с тим да је најкраћи рок трајања обавезног карантина 14 дана.
ХОНГ КОНГ
Држављани Републике Србије могу ући на територију Хонг Конга уколико поседују сертификат о потпунпј вакцинацији, као и негативан резултат PCR теста не старији од 48 сати, издат од лабораторије која поседује ISO15189 стандард, и резервацију карантинског хотела на период од 14 дана. По уласку на територију Хонг Конга странци су обавезни да ураде на аеродрому ново тестирање. Након тестирања посетиоци ће бити превезени до хотела у којем су резервисали обавезан карантин. Током боравка у карантину путници ће подвргнути тестирању сваког дана брзим антигенским тестовима (RAT), a 5-тог и 12-тог дана обавезног карантина тестирању PCR тестовима.
Информације o карантинским хотелима могу се наћи на странци сајта Владе САР Хонг Конга https://www.coronavirus.gov.hk/eng/designated-hotel.html .

КИПАР
Oд 1. јуна 2022. године укидају се све рестриктивне мере уласка на територију Р. Кипар. Сви путници коју путују у Р. Кипар, независно од земље из које долазе, неће бити у обавези да презентују валидан сертификат о вакцинацији или опоравку од вируса корона, нити негативан PCR/ Рапид тест. Употреба заштитне маске се препоручује као заштитна мера на местима где има много људи, укључујући аеродроме и јавни превоз.

КИРГИЗИЈА
Страни држављани су обавезни да поседују негативне резултате ПЦР теста (у папирном или дигиталном формату), не старије од 72 часа од тренутка узимања узорка.
Обавеза поседовања негативног ПЦР теста се не односи на:
1. чланове званичних делегација страних држава и међународних организација који путују на позив Министарства спољних послова Киргиске Републике;
2. чланове посаде авиона;
3. децу до 5 година;
4. међународне посматраче изборног процеса који долазе у Киргиску Републику.
У случају истека рока важења ПЦР теста (72 сата) из објективних разлога - више силе (кашњење или померање термина лета и сл.), путници су дужни да по доласку у Киргизију изврше ПЦР тестирање уз попуњавање упитника о обавезама.
Сви наведени услови се односе и на путнике у транзиту.

КОЛУМБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Колумбију под условом да су потпуно вакцинисани (најмање 14 дана пре пута).
Потребно је такође попунити и електронски формулар на следећем линку https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.j….

КОМОРИ
Држављани Србије могу да уђу у земљу. Обавезан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.

КОНГО
Држављани Србије са сталним боравком или важећом визом могу да уђу у Конго или транзитирају. На међународном аеродрому у Бразавилу уведена су обавезна тестирања приликом доласка и одласка. Такође, обавезна је самоизолација у периоду од 14 дана. Тест на COVID–19 се наплаћује и цена износи 30 евра. 

КОНГО, ДР
Држављани Србије са важећом визом могу да уђу у ДР Конго или транзитирају. Неопходан је негативан PCR тест за сва лица старија од 11 година, не старији од седам дана. По доласку на аеродром у Киншаси путници се додатно повдвргавају тестирању о трошку путника (45 долара). Такође, пре доласка је потребно регистровати се преко следећег сајта: http://www.inrbcovid.com/.
Приликом излакса из ДР Конго, сви путници старији од 11 година су у обавези да поседују доказ из лабораторије не старији од 3 дана, коју је одобрило Министраство здравља, да су негативни на COVID–19. Цена теста приликом одласка износи 30 долара.

КОРЕЈА, Република
Путници из Републике Србије могу путовати у Републику Кореју без визе у периоду који је краћи од 90 дана, ради туристичких посета, као и у друге сврхе попут присуствовања конференцијама, конгресима и сл., и тада је неопходно консултовати се са амбасадом да ли је виза потребна или не.
Од свих путника се тражи да се пријаве за К-ЕТА (Korea Electronic Travel Authorization) преко линка www.k-eta.go.kr  (доступна је и мобилна апликација КЕТА) најмање 72 сата пре путовања (обрада ауторизације се наплаћује око 7,5е и важи 2 године).
Корејска Влада донела је одлуку о укидању обавезног седмодневног карантина за невакцинисане путнике који долазе у Р. Кореју.
Сви који путују у Р. Кореју морају да, по слетању, доставе доказ о негативном PCR тесту на COVID-19 (у штампаном облику), не старији од 3 дана, као и да у Р. Кореји обаве нови PCR тест у року од 3 дана од уласка у земљу.
Свим путницима се саветује да провере све најновије информације у вези уласка на сајту амбасаде Р. Кореје у Београду https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do или да контактирају амбасаду.

КОРЕЈА, ДНР
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

КОСТАРИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Костарику. Неопходан је попуњен дигитални образац "Pase de salud", доступан на адреси https://salud.go.cr и међународно путничко медицинско осигурање које може бити купљено и у Костарики.
Локално путничко осигурање може се купити у Националном заводу за осигурање Костарике на следећем линку: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/ или у осигуравајућој компанији Sagicor https://www.sagicor.cr/seguro_para_turistas/
Путничко осигурање које није издато од стране костариканских осигуравајућих компанија мора бити на енглеском или шпанском језику и да обухвата следеће елементе: валидност полисе током посете Костарики, покривене медицинске трошкове у случајевима Covid-19 у Костарики (и то за најмање 50.000 УСД) и минимално покриће од 2.000 УСД за продужене трошкове смештаја због пандемије.

КОТ Д’ИВОАР
Држављани Србије могу да уђу у  Кот Д’Ивоар. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По слетању на аеродром сви путници се подвргавају тесирању. Тест се плаћа око 75 евра. Путници који немају тест упућују се у изолацију у трајању од 14 дана о трошку авио компаније. 

КУБА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Републику Кубу, без додатних потврда о вакцинацији и без ПЦР теста. На међународим аеродромима вршиће се насумични антигенски тест.
(Од 6. априла улазак на Кубу, у вези са Ковид -19, је слободан. Није потребан ПЦР нити потврда о вакцинацији).

КУВАЈТ
Укинуте су све досадашње мере уведене у циљу спречавања ширења Covid-19. Држављани Републике Србије при доласку у Кувајт нису у обавези да покажу PCR тест нити потврду о вакцинацији као услов за улазак у земљу. Невакцинисаним држављанима је омогућено да несметано уђу у Кувајт.
Влада је укинула и потребу да се карантину подвргну особе које су биле у контакту са зараженим лицем, без обзира да ли су вакцинисане или не. Такве особе морају да носе маске 14 дана од дана контакта са зараженим и ураде PCR тест само у случају да добију симптоме у року од 14 дана. Заражени држављани су дужни да бораве у кућном карантину 5 дана.

ЛАОС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Лаос, под условом да поседују сертификат о потпуној вакцинацији против COVID-19.
Они који нису вакцинисани, обавезни су да поседују сертификат о RTD/ATK тесту, не старијем од 48 сата пре поласка у Лаос.
Уколико се заразе COVID-19, након доласка у Лаос, сносе трошкове здравственог третмана.
Потребно је да поседују здравствено осигурање.
О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Лаосу, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду НДР Лаос у Бечу (e-mail: laoembassyvienna@hotmail.com), која је акредитована у Републици Србији.

ЛЕСОТО
Држављани Републике Србије могу да ућу у Лесото, као и сви остали путници који поседују сертификат о вакцинацији, последња доза мора бити примљена најмање 14 пре уласка у Лесото. Путници који нису вакцинисани морају имати негативан PCR тест не старији од 72 сата.

ЛЕТОНИЈА
Од 1. априла 2022. укинута су сва ограничења за улазак у Летонију. Српски држављани у Летонију у могу да уђу, као и раније, уз важећи пасош, позивно/гарантно писмо, повратну карту, путно осигурање и потврду о поседовању новца. Тест или вакцина на COVID-19 нису потребни.

ЛИБАН
Држављани Републике Србије који долазе у Либан, старији од 12 година, морају да ураде PCR тест у овлашћеној лабораторији земље из које долазе, не старији од 48 сати или брзи антигенски тест са QR кодом, не старији од 24 часа (од времена узимања узорка до времена путовања).
Изузети од PCR или брзог антигенског теста, у земљама поласка су потпуно вакцинисани путници, тј. они који су примили трећу дозу било које вакцине против COVID-19. Такође,  путници који имају доказ да су примили две дозе вакцине или комплетну дозу која се састоји од једне дозе, уколико период примања последње дозе није старији од 6 месеци. Путници који су  путовали из Либана и враћају се у року од једне недеље изузимају се од обављања PCR или антигенског теста у земљама поласка.
На страници Министарства здравља Либана  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS се могу наћи додатне информације.

ЛИБЕРИЈА
Држављани Србије могу да уђу у  Либерију. Пожељно је имати негативан PCR тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.
 
ЛИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЛИТВАНИЈА
Литванија укида сва епидемиолошка ограничења за улазак путника на њену територију. Држављани Републике Србије ће моћи да уђу у Литванију без PCR теста и без ЕУ Зеленог сертификата. Остаје само обавеза ношења заштитне маске у установама здравствене заштите.

ЛИХТЕНШТАЈН
Детаљи о режиму уласка у Лихтенштајн се могу наћи у информацији о уласку у Швајцарску Конфедерацију, с обзиром да је реч о идентичним условима 

ЛУКСЕМБУРГ
Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу уколико су вакцинисани неком од вакцина које је признала Европска агенција за лекове (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен), или су прележали COVID-19, уколико поседују важећи сертификат о вакцинацији/опоравку, компатибилан са ЕУ сертификатом који важи девет месеци од пријема друге дозе вакцине. Сертификат о бустер дози нема ограничен рок трајања, док сертификат о опоравку важи 180 дана од позитивног теста на COVID-19.
Лица која нису вакцинисана или лица која су вакцинисана неком од вакцина које није признала Европска агенција за лекове (Синофарм, Спутњик), могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и уредно оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства. Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.
Транзит је дозвољен без поседовања негативног ПЦР теста.

МАДАГАСКАР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Мадагаскар, као и сви остали путници морају поседовати доказ о негативном PCR тесту, не старији од 72 сата. Приликом контроле ако путници немају PCR тест, по уласку у Мадагаскар морају да ураде брзи антигенски тест о свом трошку. Ако је тест позитиван, путници морају да се самоизолују 7 дана о свом трошку.

MAЂАРСКА
Држављани Р. Србије могу ући без ограничења на територију Мађарске, није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест. То се односи и за путнике који стижу на међународни аеродром у Будимпешти. Напомињемо да авио компаније и даље задржавају право да траже тест прилиском уласка на лет.
У Мађарској је укинута и обавеза ношења маски на јавним местима и саобраћају, као и  услов да на приредбама могу учествовати само власници сертификата о имунизацији. Нема више ограничења за одржавање скупова, културних догађаја, музичких приредби и скупова са више од 500 учесника.
У болницама и здравственим установама је поново враћен нормалан режим рада, а за болеснике од Ковид-19 су одвојене специјална одељења у болницама.

МАЛАВИ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Малави, као и сви остали путници од 01. јуна 2022. Године, укључујући и путнике Малавија који су у потпуности вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији против Covid 19, биће им омогућен улазак без PCR теста. Путници који немају сертификат о примљеним дозама вакцина за Covid 19 и који немају PCR тест, неће моћи да уђу у Малави.

МАЛИ
Држављани Србије могу да уђу у Мали. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛДИВИ
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛЕЗИЈА
Држављани Републике Србије могу ући у Малезију уколико имају негативан резултат PCR теста или потврду о пуној имунизацији, без обзира на произвођача вакцине.

МАЛТА
Држављанима Републике Србије је за путовање на Малту потребно да поседују сертификат о COVID 19 вакцинацији који се признаје у Републици Малти (међу признатим је и Српски зелени сертификат са читљивим QR кодом за вакцине признате од стране Европске медицинске агенције: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca и Novovax). Сертификат о вакцинацији је важећи када је прошло најмање 14 и не више од 270 дана од последње дозе примарне серије вакцинације (две дозе) или ако је особа примила бустер (трећу) дозу. Након истека од 270 дана, сертификат о вакцинацији мора укључивати бустер (трећу) дозу. За особе млађе од 18 година важење сертификата о примарној серији вакцине (две дозе) је неограничено. Уколико је особа примарно вакцинисана вакцином која није призната, потребно је да бустер доза буде призната од стране Европске медицинске агенције.
Путници који не поседују важећи сертификат о COVID 19 вакцинацији признат од стране надлежних органа Републике Малте, потребно је да:
1. поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата пре доласка (издат од акредитоване лабораторије на енглеском језику; уколико није доступан на енглеском језику, потребно је доставити превод на енглески који је оверен од стране лабораторије или лекара; резултати самотестирања/кућних тестова се неће прихватати) или
2. негативан брзи антиген тест не старији од 24 сата пре доласка (под условом да је у формату ЕУ дигиталног COVID 19 сертификата) или
3.сертификат о прележаном COVID 19 не старији од 180 дана од датума првог позитивног теста, издат у формату:
- ЕУ дигиталног COVID 19 сертификата или
- дигиталног COVID 19 сертификата који је признат као еквивалентан ЕУ дигиталном COVID 19 сертификату или
- потврда о позитивном PCR тесту, не старија од 180 дана и не млађа од 14 дана од дана инфекције, уз обавезни негативни PCR тест не старији од 72 сата пре доласка.
Деца млађа од 6 година не морају да поседују негативан PCR тест пре доласка.
Надлежни малтешки гранични органи могу вршити контролу испуњавања наведених критеријума насумично, методом „случајног узорка“.
Уколико не испуњава ниједан од наведених критеријума, путник ће бити упућен у карантин од 14 дана, у складу са прописима Републике Малте.

МАРОКО
За улазак у Мароко потребно је:
-потврда о комплетној вакцинацији (трећа доза треба да се прими 4 месеца након друге дозе. За оне којима се вакцинална шема састоји од једне дозе, додатна, друга доза је предвиђена, такође, након 4 месеца од прве. За оне који нису примили другу/трећу дозу, а у међувремену су оболели од корона вируса, додатна доза – бустер се може примити након 28 дана од дана оболевања);
или
-негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Приликом уласка у авион/на брод, путници морају да имају попуњену „здравствену књижицу“ (fiche sanitaire), која се може преузети online (http://www.onda.ma/form.php), а која се, такође, дистрибуира у авиону или на броду (нарочито се скреће пажња да се напише тачна адреса током боравка у Мароку, као и 2 броја телефона на која ће путник бити доступан, уколико је потребно контактирати га током првих 10 дана боравка у Мароку).   
Деци млађој од 12 година нису потребни никакви услови за улазак у Мароко, док се за децу старију од 12 година, примењују исти услови као за одрасле.
Ове мере се примењују на све путнике, из свих земаља.

МАУРИТАНИЈА
Држављани Републике Србије могу путовати у Мауританију. За улазак је потребно поседовати потврду о комплетној вакцинацији, једном од вакцина које признаје Светска здравствена организација (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Covishield). Комплетна вакцинација подразумева проток од две седмице након примљене друге дозе.
Путници који нису вакцинисани, треба да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Уколико се појави неки од симптома COVID-19, путницима ће бити урађен PCR или брзи антигенски тест на лицу места. Уколико тест буде негативан, путнику се саветује да проведе 10 дана у самоизолацији. Уколико тест буде позитиван, лице ће бити смештено у контролисани карантин на 10 дана, о свом трошку. Уколико се укаже потреба за медицинском помоћи, надлежне службе мауританског Министарства здравља ће се за то побринути, без накнаде. Контролни PCR тест ће се радити 10. дана од ступања у карантин.
Сви страни држављани, приликом уласка у Мауританију, морају да носе маску, да редовно дезинфикују руке и одржавају дистанцу од 1,5 м, а бесконтактно ће им се измерити температура на граничном прелазу.

МАУРИЦИЈУС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Маурицијус уз услов да имају сертификат о свим примљеним вакцинама: Једна доза примљене вакцине Johnson, Sputnik Light или две дозе вакцина AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sinopharm, Sputnik V и Sinovac. Сви остали путници приликом контроле ако имају температуру морају да се тестирају PCR или брзим антигенским тестом, а док се чекају резултати теста путници морају да се самоизолују у хотел или приватни смештај о свом трошку у периоду од 7 дана.

МЕКСИКО
Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика (https://afac.hostingerapp.com/).

МЈАНМАР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Мјанмар комерцијалним авио-летовима на међународном аеродрому у Јангону и другим међународним аеродромима одређеним од стране Департмана за цивилно ваздухопловство, укључујући копнене граничне прелазе, уз поштовање следећих услова Министарства здравља Мјанмара:
- поседовање сертификата о пуној вакцинацији (најмање 14 дана пре доласка у Мјанмар) или потврде о негативном RT-PCR тесту на COVID-19, не старијем од 48 сати – уколико нису вакцинисани или су непотпуно вакцинисани на COVID-19;
- презентовање наведених сертификата (на енглеском језику) посади авио-превозника пре укрцавања на авион којим путују у Мјанмар и надлежном медицинском особљу, приликом доласка у Мјанмар;
- поседовање COVID-19 здравственог осигурања, које издаје „Myanma Insurance“ (информација је доступна на интернет сајту: www.mminsurance.gov.mm);
- презентовање „здравствене декларације“ (на енглеском језику) медицинском особљу Мјанмара на аеродрому;
По доласку на аеродром у Јангон и друге међународне аеродроме у Мјанмару, путници бивају подвргнути RTD тесту на COVID-19 (наплаћује се око 8 УСД о трошку путника), чији се резултат добија у року од око сат времена.
Уколико је резултат теста негативан, могу да напусте аеродром – у супротном бивају смештени у карантин центар или хотел (наплаћује се о трошку путника), које одређује Министраство здравља Мјанмара.
Уколико страни путници не поседују сертификат о пуној вакцинацији, нити потврду о RT-PCR тесту на COVID-19, бивају смештени у карантин (наплаћује се о трошку путника) и трећег дана се тестирају (о трошку путника), након чега, уколико су резултати негативни, могу да бораве у Мјанмару.
Странцима није дозвољен транзит кроз Мјанмар.
О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Мјанмару, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду Мјанмара у Београду (тел. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs).

МОЗАМБИК
Држављани Републике Србије могу да ућу у Мозамбик, као и сви остали путници који поседују сертификат о вакцинацији или негативан PCR тест не старији од 72 сата. Путници који нису вакцинисани морају имати негативан PCR тест не старији од 72 сата. Ако путници немају PCR тест или је позитиван морају бити у карантину 7 дана о свом трошку.

МОЛДАВИЈА
За улазак у Републику Молдавију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса СOVID-19, ни PСR тест, нити потврда о прележаној болести.

МОНАКО
За Кнежевину Монако важи исти режим уласка као за Француску.

МОНГОЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Монголију. Неопходан је негативан тест на корона вирус, не старији од 72 сата рачунајући од полетања са првог полазишта. По доласку у Монголију лица која нису вакцинисана против Covid 19 обавезна су да бораве у карантину 7 дана, током којих ће поново бити тестирани. Информације о објектима за карантин могу се наћи на следећем сајту: www.tabinfo.mn ради резервације. У случају да се утврди да је лице током боравка у карантину позитивно на корону, биће премештено у болницу ради пружања здравствене неге.
Они путници који су допутовали у Монголију 14 дана након вакцинације, или они којима је раније дијагностификована инфекција корона вирусом, а потпуно су се опоравили, изузети су од обавезног карантина уколико приложе документа о примљеној вакцини или медицинског налаза о опоравку од инфекције корона вирусом.

НАМИБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Намибију, као и сви остали путници који поседују доказ о потпуној вакцинацији нису у обавези да поседују доказ о негативном PCR тесту, не старији од 72 сата. Препорука од старне Намбије је ношење маски у затвореном простору.

НАУРУ
Улазак је дозвољен вакцинисаним путницима, уз услов да је од последње дозе прошло најмање 14 дана.
Обавезан је негативан PCR тест не старији од 24 сата, а путници су у обавези да при доласку попуне здравствену декларацију и подвргну се здравственом прегледу, након чега следи обавезан карантин од 5 дана.
Сви путници су у обавези да, најмање 4 дана пре путовања, региструју свој боравак у тзв. Pre-travel Managed Accommodation Hotel (MAH).
PCR тест је обавезан и током боравка у MAH.

НЕМАЧКА
Савезна Република Немачка је укинула пандемијска ограничења и путници више не морају да доказују да су вакцинисани или да имају негативан тест на корона вирус.

НИГЕР 
Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку. 

НИГЕРИЈА 
Држављани Републике Србије могу да ушу у Нигерију, потребно је да презентују негативан резултат PCR теста, урађен не више од 72 сата пре укрцавања.
За потпуно вакцинисане путнике се не одређује изолација, али је потребно да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Путницима који нису вакцинисани (или су примили само прву дозу) одређује се седмодневна самоизолација и потребно је да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Особе које стижу пословним или званичним разлогом и у Нигерији остају мање од 7 дана, морају да:
1. буду потпуно вакцинисани
2. обезбеде PCR тест не старији од 72 сата пре укрцавања
3. ураде PCR тест другог дана након доласка

НИКАРАГВА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Никарагву. Неопходно је поседовати негативан PCR тест на Covid-19, не старији од 72 сата (за путнике који долазе из Азије, Африке и Океаније не старији од 96 сати).
Страни држављани који имају температуру или друге симптоме вируса, не могу ући у земљу, док држављани Никарагве могу ући у земљу, али морају провести одређено време у карантину, у складу са протоколом успостављеним у земљи.
Путници који при доласку презентују негативан PCR тест на Covid-19 и који не показују никакве симптоме, моћи ће да се слободно крећу у земљи, али ће их здравствено особље пратити (телефоном) у периоду од 14 дана.

НОВИ ЗЕЛАНД
Страни држављани (лица која имају одобрен стални боравак и чланови њихове уже породице, као и носиоци појединих врста виза) могу да уђу на Нови Зеланд. Могућност уласка постоји и за друге категорије, ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа.
Сви путници старији од 17 година морају бити у потпуности вакцинисани, уз услов да је од последње дозе прошло 14 дана, и да је лице имунизовано вакцинама које је прихватио надлежни орган Новог Зеланда:   https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/approved/#vaccine-list   
За невакцинисане путнике потребно је претходно прибавити дозволу надлежних органа ради уласка у земљу.
Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати или негативан антигенски тест не старији од 24 сата (престаје да важи 31. јула 2022. године) и попуњавање NZ Traveller Declaration (https://www.travellerdeclaration.govt.nz/), те, након тога, добијање дигиталне пропуснице (Traveller Pass).
*Oд 31. јула 2022. године почеће поновно отварање граница Новог Зеланда и нормална обрада захтева за визе за све категорије.
Транзит држављана Србије је дозвољен само за комплетно вакцинисана лица, уз поседовање транзитне визе (уз обавезу да време проведено у транзиту буде максимално 24 сатa).

НОРВЕШКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у К. Норвешку.
Нови режим уласка у К. Норвешку ступио је на снагу и њиме се укидају све досадашње мере за улазак у К. Норвешку. Путници више нису у обавези да се региструју на интернет страници пред путовање као ни да поседују валидну потврду о пуној вакцинацији односно негативан PCR тест.
Мере за улазак путника на Свалбард, односно тестирање пре доласка и након доласка, остају и даље на снази (више информација на The infection control measures are being removed on Saturday 12 February - regjeringen.no).

ОМАН
Држављани Србије могу да уђу у Султанат Оман. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ПАКИСТАН
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима. 

ПАЛАУ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19. 
Наведено се односи на све стране држављане.

ПАЛЕСТИНА
Држављани Србије не могу да уђу нити да транзитирају преко територије Палестине.

ПАНАМА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Панаму. Потпуно вакцинисани грађани ослобађају се карантина уз приказивање одговарајућег негативног ПЦР теста, док они који нису вакцинисани (или су непотпуно вакцинисани) биће задржани у карантину у трајању од 72 сата у хотелима који су предвиђени за карантин (при чему трошкови смештаја падају на терет путника).
Након истека 72 сата ради се тест на присуство вируса Ковид-19. Уколико је тест негативан, карантин ће бити укинут, а у случају позитивног резултата карантин ће бити продужен на 14 дана након чега следе медицински прегледи (трошкове смештаја и медицинских прегледа такође сносе путници).
Деца млађа од 12 година су ослобођена карантина уколико родитељ/старатељ испуњава горе наведене критеријуме.
Више информација можете пронаћи на следећем веб сајту https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa и на https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА
Страним држављанима, који су потпуно вакцинисани (лица млађа од 18 година су изузета од обавезне вакцинације), дозвољен је улазак у земљу (број летова je веома ограничен).
Актуелне информације о врстама виза и условима уласка у земљу могу се наћи на следећем линку: https://www.airniugini.com.pg/travel-advice/#notices   

ПАРАГВАЈ
Држављани Републике Србије, старији од 12 година, могу да уђу у Парагвај уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против COVID-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу.
Невакцинисани држављани Републике Србије, старији од 12 година, као и они са сталним боравком, могу да уђу у Парагвај уколико приложе негативан резултат PCR теста, не старији од 72 часа.

ПЕРУ
Потпуно вакцинисани држављани Републике Србије, старији од 12 година, могу ући у Перу, уколико имају сертификат о извршеној пуној вакцинацији против COVID-19. Они који нису потпуно вакцинисани морају да имају негативан тест на COVID-19, не старији од 48 сати од времена отпочињања путовања.
Такође, путници морају да имају доказ о здравственом осигурању, које покрива и трошкове болничког лечења од COVID-19. Страни држављани су дужни да најраније 72 сата пре пута електронски попуне тзв. изјаву о одговорности (Declaración jurada) https://djsaludviajero.minsa.gob.pe/dj-salud/. Млађима од 12 година једино је потребно да немају симптоме болести.

ПОЉСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу и бораве или да транзитирају преко територије Републике Пољске без ограничења. Није потребан  негативан PCR тест или доказ о вакцинацији.
Од момента избијања сукоба у Украјини надлежни органи Пољске су забранили све преласке страним држављанима, који из правца Русије (Калињинград) и Белорусије желе да преко копнене/друмске границе уђу у Пољску ради транзита.
Одобрава се улазак само оним странцима који имају дипломатски пасош или регулисан боравак у Пољској (радна и студентска карта боравка или виза). Осталим странцима улазак у Пољску се одобрава у изузетним случајевима, а коначну одлуко о уласку доноси искључиво надлежни дежурни шеф граничне полиције приликом доласка странца на конкретни гранични прелаз.
Држављани Републике Србије се моле да не полазе на пут пре него што контактирају Амбасаде Републике Србије у Москви, Минску и Варшави, како би им доставили информације о томе ко, када и преко којег граничног прелаза планира да уђе у Пољску. Амбасада Републике Србије у Варшави ради најаве уласка држављана Србије на територију Пољске, међутим не може да гарантује да ће им улазак и транзит бити одобрени.
Излазак из Пољске ка Русији и Белорусији није забрањен.

ПОРТУГАЛИЈА
Држављани Републике Србије могу ући у Португалију, без обзира на разлог путовања, укључујући туризам, уколико поседују Covid дигитални сертификат са потврдом о вакцинацији признатим вакцинама или Covid дигитални сертификат са потврдом о прележаној болести, издат од стране надлежних органа Републике Србије или државе чланице ЕУ. Уколико не поседују један од поменутих докумената или је њихова валидност истекла, могу ући у Португалију без обзира на разлог путовања, укључујући туризам, уколико поседују негативан РТ-PCR тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест (TRAg) не старији од 24 сатa, који садржи податке одобрене од стране Комитета ЕУ за здравствену безбедност.  
Вакцине које се признају су вакцине одобрене од стране Европске агенције за лекове (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) и вакцине одобрене од стране Светске здравствене организације (Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm.  
Covid дигитални сертификат са потврдом о вакциницији je валидан 14 дана након комплетне вакцинације и важи 270 дана од последње дозе. Сертификати са потврдом о додатној ("booster") дози вакцине за сада немају рок важења.  
Covid дигитални сертификат са потврдом о прележаној болести је валидан до 180 дана од дана када је лице тестирано позитивно.  
Деца до 12 година нису у обавези да имају сертификат или тест.
Путницима је дозвољен транзит кроз Португалију.  

РУАНДА
Држављани Србије, као и сви путници који долазе у Руанду у обавези су да пoседују негативан PCR тест не старији од 72 сата. Деца испод 5 година старости која су у пратњи изузета су од обавезе поседовања негативног PCR теста. Пре лета сви путници су у обавези да попуне следећу електронску форму и на њој поставе свој PCR тест сертификат www.rbc.gov.rw. По слетању на аеродром путници су у обавези да ураде додатни PCR тест и да плате износ од 65 УСД како је наведено у електронској форми која се попуњава. До дибијања резултата PCR теста, путници морају да се самоизолују. Сви путници који транзитирају кроз Руанду дуже од 12 сати у обавези су да по слетњу на аеродром о свом трошку ураде PCR тест, док путници који транзитирају/повезују се на следећи лет и који не напуштају аеродром у периоду краћем од 12 сати, биће само прегледани на аеродрому и нису у обавези да раде додатни PCR тест. Приликом одласка из Руанде сви путници су у убавези да поседују негативан PCR тест који није старији од 72 сата и који је урађен у овлашћеној лабораторији и да знају захтеве у вези са Covid-19 тестовима у земљама у које путују и/или кроз које транзитирају. Деца испод 5 година старости изузета су од обавезе поседовања негативног PCR теста.

РУМУНИЈА
За улазак у Румунију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса COVID-19, ни ПСР тест, нити потврда о прележаној болести. Такође раније обавезан ПЛФ формулар више није потребно попуњавати.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Држављани Републике Србије (без обзира на тип пасоша и начина регулисања боравка) могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним или морским путем, уз обавезан негативан резултат ПЦР теста на руском или енглеском језику, не старији од 48 сати
Ово правило се односи и на све стране држављане који поседују сертификат о извршеној вакцинацији Руске Федерације.
Имајући у виду актуелну ситуацију у Украјини и санкције које се примењују на Руску Федерацију, копнене границе Руске Федерације су затворене, осим за возила са ознаком ЦМР и ТИР. Остали путници у друмском саобраћају могу ући у Руску Федерацију само уз одобрење надлежних руских органа, које је могуће добити посредством Амбасаде Републике Србије у Москви.

САД
Држављани Републике Србије, могу да путују у САД под условом да су вакцинисани (са изузетком америчких држављана, носилаца Зелене карте и усељеничких виза, као и дипломатских виза). За више информација о условима уласка: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-internation…

Потпуно вакцинисаним путник се сматра:
- 2 недеље (14 дана) након дана примања вакцине за COVID-19 која се даје у једној дози
- 2 недеље (14 дана) након дана примања друге дозе вакцине за COVID-19 која се даје у две дозе
- 2 недеље (14 дана) након дана примања пуне серије активне COVID-19 вакцине у оквиру тестирања AstraZeneca или Novavax у САД
- 2 недеље (14 дана) након дана примљене друге дозе било које комбинације прихваћених вакцина  за COVID-19 које су добијене у размаку од најмање 17 дана

САД прихватају доказ о вакцинацији следећим вакцинама: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm и Sinovac

САМОА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, осим лицима са одобреним боравком, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

САН МАРИНО
Држављани Србије могу да уђу у Сан Марино или транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина, путем е-мејла: viaggiareinformati@esteri.sm  или телефонски: 00378/549888888. По доласку обавезно је подвргавање серолошком тесту. У случају позитивног резултата лице се подвргава молекуралном тесту и уколико резултат буде позитиван подлеже кућној самоизолацији у трајању од 14 дана. 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сао Томе и Принципе уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Деци до 5 година старости није потребан RCR тест.
Неопходно је да потврда о негативном PCR тесту буде у папирној форми, имајући у виду да се не прихвата дигитална верзија теста.

САУДИЈСКА АРАБИЈА
Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem). Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (резиденти) су у обавези да користе платформу Quddum, у оквиру Absheer апликације за регистрацију пре доласка.
Лица без боравишне дозволе (носиоци визе за посете, бизнис и туристичке визе) не могу да уђу у Саудијску Арабију транзитом кроз Турску. За ова лица такође је забрањен улазак у Саудијску Арабију из аеродрома у Џеди, Медини, Јенбуу, и Таифу, у периоду од 9. јуна до 9 јула 2022. године.
У Саудијској Арабији важи ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.

СВЕТА ЛУЦИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу  у Свету Луцију. Сви путници преко 5 година морају имати негативан резултат PCR теста, не старији од 5 дана пре путовања.
Невакцинисани путници могу да одседају само на COVID-19 одобреним дестинацијама, као и да до тих дестинација путују COVID-19 одобреним превозом. За више информација можете посетити следећи линк: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Пре поласка, сви путници су у обавези да попуне образац са следећег линка: https://travelslu.govt.lc/

СЕНЕГАЛ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сенегал, уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата или потврду о потпуној вакцинацији. Наведено се односи на све путнике старије од 2 године, као и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту.
Резултати теста морају бити одштампани на француском или енглеском језику.
Потпуна вакцинација подразумева да је прошло 14 дана од последње примљене дозе.
Приликом лета, путници потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Тај документ је могуће прибавити и online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши на аеродрому о трошку путника.  
По доласку у Сенегал, мора се попунити формулар за локализацију путника: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…

СЕНТ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сент Винсент и Гренадине уз обавезу да пре пута попуне и поднесу формулар који се може наћи на следећем линку:  http://health.gov.vc/health/
Путници се сматрају потпуно вакцинисаним после 14 дана од добијања друге дозе. Следеће вакцине су признате: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Вакцинисани морају да поседују негативан COVID-19 PCR тест не старији од 72 сата. Такође, на захтев надлежних може се захтевати додатно тестирање по доласку, као и карантин на одобреним туристичким смештајима у трајању од 48 сати.
Невакцинисани путници подлежу истим условима као и вакцинисани, уз додатну обавезу карантина у трајању од 3 до 14 дана зависно са које дестинације долазе. Карантин се обавља у предодређеним туристичким смештајима.

СЕНТ КИТС И НЕВИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сент Kитс и Невис под условом да су потпуно вакцинисани, као и да (сви путници преко 2 године старости) поседују негативан резултат RT-PCR теста, не старији од 72 сата.
Обавезно је попунити улазни формулар који се може пронаћи на веб сајту: https://www.knatravelform.kn/

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Држављанима Републике Србије за улазак у Републику Северну Македoнију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса СOVID-19, ни PСR тест, нити потврда о прележаној болести.

СЕЈШЕЛИ 
Држављани Србије могу да путују на Сејшеле али уз претходно прибављено одобрење од стране здравствених власти. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ се прибавља одобрење за улазак. Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу. Осигурање које покрива COVID-19 је обавезно.

СИЈЕРА ЛЕОНЕ
Држављани Србије могу да уђу у Сијера Леоне уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и дозволу путовања која се добија преко портала Владе Сијера Леонеа (www.travel.gov.sl).  Такође, по доласку у земљу су дужни да попуне здравствени упитник и презентују потврду о уплати за нови PCR и RDT тест којима ће бити подвргнути по доласку у земљу. 
У случају да је RDT тест негативан, путницима је дозвољено да напусте аеродром. У обрнутом случају се стављају у изолацију у неки од хотела у граду Лунђи док се не добију резултати PCR теста. Време за добијање резултата PCR теста је 48 сати. У случају да је PCR тест позитиван здравствене власти Сијера Леоне принудно упућују путника у неки од центара за лечење. 

СИНГАПУР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Сингапур осим лица која имају сталну боравишну или радну дозволу. Могуће су краткорочне посете резиденту Сингапура а да га посећују супружник или деца. За такву врсту посета је потребно поднети захтев, те се стога саветује да се претходно контактира најближа амбасада Сингапура. 

СИРИЈА 
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сирију само из Либана, преко копненог граничног прелаза Масна.
За улазак странaца потребна је потврда о две примљене вакцине против COVID-19, а након 15 дана од узимања друге вакцине, или негативан резултат PCR теста произведен у државној лабораторији у Бејруту или из земље из које путују, али не дуже од 48 сати раније.
Држављани Републике Србије не смеју да транзитирају кроз Сирију.

СЛОВАЧКА
За улазак у Словачку, у вези са пандемијом Covid -19, не постоје никаква ограничења.

СЛОВЕНИЈА
Укинуте су све мере за улазак у Словенију.
Додатне информације на линку https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.
Изузета су лица са специјалним одобрењем надлежних органа која, у зависности од тога из које земље долазе и кроз које земље транзитирају, морају да испуњавају и додатне услове о којима ће бити обавештени по добијању одобрења.

СОМАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати.
Приликом одласка из Сомалије сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата.

СУДАН, РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

СУРИНАМ
Држављани Републике Србије могу да путују у Суринам из туристичких разлога под следећим условима:
- Да су потпуно вакцинисани или да су прележали COVID-19 у периоду од 14 дана до 90 дана
- Да поседују негативан антигенски тест не старији од 24 сата или негативан PCR тест не старији од 72 сата
Невакцинисани путници могу да путују једино из неопходних разлога, уз претходно одобрење надлежних органа. По доласку биће у обавези да буду у карантину у једном од предодређених хотела, у трајању од 7 дана.

ТАЈЛАНД
Држављани Републике Србије могу да уђу на Тајланд уколико поседују визу. Посредством програма Test and go нема карантина за оне који су примили пуну дозу вакцине с тим што су у обавези да приликом доласка ураде PCR и антигенски тест о свом трошку 5. дана боравка. Уколико немају вакцину или пуну вакцинацију странци иду у Алтернативни карантин у трајању од 5 дана у хотел са листе и ради се тест 1. и 4. или 5. дана боравка. Потребна је полиса осигурања за покривање медицинских трошкова од минимум 20.000,00 УСД. Такође потребан је и тзв. Thailand pass пас и други документи.
С обзиром да је за улазак на Тајланд потребна виза као и због сталних промена у вези уласка у погледу Covida, потребно је контактирати најближу амбасаду Тајланда или Почасни конзулат Тајланда у Београду. 

ТАНЗАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Танзанију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку, сви путници се о свом трошку (25 долара) подвргавају додатном тестирању (брзи тест).
Пре доласка у Танзанију (у року од 24 сата) сви путници морају да попуне образац на сајту https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

ТАЏИКИСТАН
Границе Таџикистана су затворене. Међународни летови су обновљени са Уједињеним Арапским Емиратима, Турском, Русијом и Узбекистаном. Улазак је омогућен једино ваздушним путем. Транзит је дозвољен.
Страним држављанима је за путовање у Таџикистан потребна важећа виза и негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Признаје се искључиво тест бриса на COVID-19 (ПЦР), док се резултати других тестова не прихватају. Путници имају обавезу самоизолације у трајању од 3 дана по уласку Таџикистан.
Страни држављани који су примили вакцину против COVID-19 могу прећи границу Таџикистана само уз одговарајући сертификат. Друга доза мора бити примљена најмање 30 дана пре преласка границе. Признате вакцине су: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
За излазак из Таџикистана неопходан је негативан ПЦР тест.

ТОГО
Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде PCR тест. Трошкове оба теста сносе путници.  По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију TOGO SAFE, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

ТОНГА
Свим страним држављанима, укључујући држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу, осим уз специјално одобрење надлежних органа.
Обавезан је карантин од 5 дана.

ТРИНИДАД И ТОБАГО
Држављани Републике Србије могу да уђу у Тринидад и Тобаго једино под условом да су потпуно вакцинисани, вакцинама признатим од стране СЗО. Изузев вакцинације путници морају да поседују негативан COVID-19 PCR тест не старији од 72 сата приликом доласка у земљу.
Сви путници, такође морају да попуне “TTravel Pass” и сачекају одобрење надлежних органа.
За више информације и попуњавање “Travel Pass”-a, посетите следећи линк: https://ttravelpass.gov.tt/

ТУВАЛУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТУНИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Тунис. За лица која су вакцинисана довољан је Сертификат о вакцинацији. За лица која нису вакцинисана неопходан је негативан PCR тест (не старији од 72 сати) или антигенски тест (не старији од 24 часа).

ТУРСКА
Сва ограничења уласка у Турску у вези са Covid-19, која су до сада била на снази, укидају се 01. јуна 2022. године. Укинута је и обавеза попуњавања формулара за добијање тзв. ХЕС кода за улазак у Р. Турску, као и његово коришћење у земљи.

ТУРКМЕНИСТАН
Границе Туркменистана су затворене. Обустављени су међународни летови (осим са пар држава), а ограничен је и међународни транспорт робе. За странце са регулисаним сталним боравком, као и страним дипломатама и представницима међународних организација акредитованих у Туркменистану улазак је омогућен једино ваздушним путем. Транзит није дозвољен.
Улазак у Туркменистан је дозвољен: странцима који путују искључиво у хуманитарне сврхе, као и онима који већ имају важеће визе Туркменистана за више улазака/излазака, неакредитованим страним дипломатама и службеницима Амбасада само ако добију посебну дозволу Државне службе за миграције Туркменистана и уз следећа документа:
1) Сертификат о вакцинацији (признате су вакцине: Спутњик V, Спутњик Light,  EpiVacCorona, Синофарм и АстраЗенека)
2) Резултати теста крви на антитела IgG/IgM не старији од 72 сата од датума издавања резултата
3) Анкетa (Public Health Passenger Locator Form). Примерак се може наћи на линку: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Сви који улазе у Туркменистан у обавези су да прођу карантин у државним просторијама у трајању од 21 дана.
Сви који напуштају Туркменистан морају имати Сертификат лекара о негативним резултатима ПЦР тестирања, не старији од 24 часа од термина лета.

УГАНДА
Држављани Србије могу да уђу у Уганду. За улазак у Уганду путници су у обавези да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата од момента узимања. Сви путници који долазе у Уганду ће бити у обавези да прођу кроз препоручени здравствени поступак мерења температуре тела и симптома. Деца испод 6 година старости изузета су од обавезе поседовања негативног PCR теста, уколико су у пратњи родитеља који поседују негативан PCR тест. Приликом одласка из Уганде сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест који није старији од 72 сата од момента узимања узорка. Уколико земља одредишта путника има захтеве у вези са старошћу PCR тестова који су мањи од зхатеваних 72 сата у Уганди, онда ће се у обзир узимати захтеви земље одредишта путника. Сви путници који одлазе из Уганде морају да  знају, разумеју и тумаче захтеве у вези са Covid-19 у земаљама у које путују. Сви PCR тестови за путнике који одлазе из Уганде МОРАЈУ да садрже информацију да је сврха урађеног теста ПУТОВАЊЕ.

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ
Држављани Србије могу ући у Абу Даби уколико имају потврду о потпуној вакцинацији са читљивим QR кодом. Држављани који немају потврду о потпуној вакцинацији, морају имати негативан ПЦР тест (урађен у року од 48 сати од уласка у Емират), са важећим QR кодом или потврду о опоравку од COVID-19, у року од месец дана од дана допутовања у Емират.
Сада више није обавезан ПЦР тест по доласку на међународни аеродром у Абу Дабију, међутим, објекат за тестирање остаје на аеродрому за све посетиоце који желе да ураде ПЦР тест да би активирали своју Греен Пасс у апликацији Ал Хосн и олакшали приступ јавним местима и туристичким атракцијама Абу Дабија. Цена овог ПЦР теста је 40 АЕД. Саветује се грађанима да и пре пута добију ИЦА одобрење како би могли да активирају Ал Хосн апликацију.
Нема потребе за поновним тестирањем током боравка у Абу Дабију.
При доласку у Абу Даби наши држављани морају имати обезбеђено здравствено путно осигурање са међународним покрићем које покрива и COVID -19.
За путовање у Абу Даби, деца млађа од 16 година су изузета од ПЦР тестова, док су за путовања у Дубаи и Шарџу деца млађа од 12 година изузета.
Да би задржали зелени статус у апликацији Ал Хосн потпуно вакцинисани грађани морају добити негативан ПЦР резултат на сваких 14 дана, посетиоци са званичним изузећем од вакцине морају да добију негативан резултат ПЦР теста сваких 7 дана да би задржали статус „зеленог“, деца млађа од 12 година аутоматски добијају статус „Зелени“ без потребе да се вакцинишу или да полажу ПЦР тест, док деца узраста од 12 до 15 година не морају да се вакцинишу, али морају да ураде ПЦР тест да би добила статус „Зелени“ у апликацији Ал Хосн.
Држављани Србије могу ући на територију Дубаија уколико имају сертификат о потпуној вакцинацији (једном од вакцина одобрених од стране СЗО или УАЕ), или негативан ПЦР тест не старијим од 48 сати од тренутка узимања узорка, са читљивим QR кодом. Држављани могу ући у Дубаи и са потврдом о опоравку од COVID -19 у року од месец дана.
Све потврде морају бити одштампане на енглеском или арапском. Одштампани сертификати на српском језику су прихватљиви само ако се могу потврдити на полазној станици. Сви сертификати морају имати важећи QR код.
Деца млађа од 12 година, путници са тешким или умереним инвалидитетом су изузети од ПЦР тестирања.
Пре уласка у земљу неопходно је имати обезбеђено здравствено путно осигурање са међународним покрићем које покрива и COVID -19.
Линкови за више информација:
https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel
https://www.visitdubai.com/en/coronavirus-advisory
https://www.weqaya.ae/en/posts/covid-19-rules-for-air-travel-to-apply-t…
https://www.thenationalnews.com/uae/health/2022/03/03/covid-rules-for-e…
https://www.khaleejtimes.com/aviation/uae-flights-no-covid-pcr-tests-fo…

УЗБЕКИСТАН
Престају да важе сва ограничења за странце за улазак у Републику Узбекистан у вези са Covid – 19. Приликом уласка у Р. Узбекистан неће се тражити поседовање негативног PCR теста, антиген теста или сертификата о вакцинацији.         

УКРАЈИНА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Украјину уколико имају један од следећих услова за улазак:
-потврду о пријему једне или више доза вакцине против COVID-19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата
Обавезно за све путнике је поседовање полисе осигурања која покрива трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини (полису је могуће купити на сајту https://visitukraine.today).
Невакцинисане особе подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана и у обавези су да инсталирају апликацију  „Вдома“. Самоизолација почиње 72 сата након уласка у Украјину и за то време ће моћи ураде PCR или брзи антигенски тест у Украјини након чега, у случају добијања негативног резултата, самоизолација није потребна.
Деца млађа од 12 година морају имати само полису осигурања.
Страни држављани који транзитирају кроз Украјину и имају документа која потврђују њихов одлазак из земље у року од 48 сати, изузети су од самоизолације и не морају да инсталирају апликацију „Вдома“ нити да се тестирају на присуство вируса COVID-19 у Украјини.
Невакцинисани грађани који путују из Русије (укључујући транзит) и који су били на њеној територији више од 7 дана у последњих 14 дана, морају да проведу 14 дана у самоизолацији -без могућности да исту прекину.
Држављани Србије без привременог или сталног боравка у Украјини који су дуже од 7 дана у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија не могу да уђу у Украјину.

УРУГВАЈ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Уругвај уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против COVID-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу. Такође, могу ући и особе које су прележале COVID-19 у периоду од највише 90, а најмање 10 дана пре пута и о томе приложе доказ (позитиван PCR или антигенски тест).
Ови захтеви се не односе на малолетна лица и држављане Србије који имају стални боравак у Уругвају. Поред наведеног, сви путници, осим деце до 6 година старости, приликом уласка у земљу морају да имају здравствено осигурање, којим су покривени и трошкови болничког лечења од COVID-19.
Од 1. априла 2022. потпуно вакцинисаним лицима није потребан негативан PCR нити антигенски тест за улазак у Уругвај.
Страни држављани су дужни да пре пута електронским путем доставе тзв. изјаву о одговорности (Declaración jurada) https://declaracionjurada.ingresoauruguay.gub.uy/  
Детаљне информације о категоријама страних држављана који, у изузетним ситуацијама, могу ући у Уругвај иако нису вакцинисани, односно нису прележали COVID-19 могу се наћи на сајту https://www.gub.uy/ingreso-uruguay-para-extranjeros-sin-inmunizar

ФИЛИПИНИ
Држављани Републике Србије могу да уђу на Филипине уколико поседују визу, а с обзиром да је укинут карантин, странци су дужни да известе локалне власти уколико имају неки симптом Covida. За улазак је потребна пуна вакцинација као и негативан PCR тест не старији од 48 сати или лабораторијски Антиген тест не старији од 24 сата. Такође, потребно је да странци који посећују Филипине имају полису осигурања која покрива лечење Covida од минимум 35.000,00 УСД.
С обзиром да је за улазак на Филипине потребна виза као и због сталних промена у вези уласка у вези Covida, потребно је контактирати најближу Амбасаду Филипина или Почасни конзулат Филипна у Београду.

ФИНСКА
Држављани Србије могу да уђу у Финску уколико имају регулисан боравак или поседују доказ о потпуној вакцинацији (друга доза мора бити примљена најмање недељу дана пре путовања). Признате вакцине: Comirnaty (Pfizer-BionTech), Spikevax (раније позната као Moderna), Vaxzevria (раније позната као AstraZeneca), Janssen (Johnson & Johnson), BIBP/Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac, Covaxin. Доказ о прележаној болести признаје се уместо једне дозе вакцине, само уколико се налази на истом сертификату на којем је убележена и вакцинација. Транзит је дозвољен на аеродромима.
Изузеци: неодложна породична питања (рођење сопственог детета, сопствено венчање, озбиљна болест блиског рођака, посета рођацима, емотивна веза), хитни лични разлози (нпр. сахрана члана породице, други разлози хитности за које се поседују докази), власништво над некретнином у Финској, обављање сезонског посла или посла неопходног за функционисање финског друштва или ланца снабдевања (листа делатности:https://tem.fi/documents/1410877/21219682/Kriittiset_tyotehtavat_260120… )
формулар оправданости путовања: https://tem.fi/documents/1410877/21219682/TEM_10022021_tyonantajan_peru…
Путници могу бити упућени на PCR тест на аеродрому/граници; одбијање теста може резултирати новчаном или казном затвора у трајању до 3 месеца. Свима који у Финску уђу без доказа о потпуној вакцинацији (чак и онима који поседују негативан резултат PCR или антигенског теста) бива наложено да 3 до 5 дана након доласка ураде још један PCR тест. Морају бити у самоизолацији до добијања резултата теста, или 14 дана, уколико не ураде тест. Бесплатно тестирање се може заказати путем линка: https://www.finentry.fi/en/.
Детаљне информације: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/c…
Друге корисне информације: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic. Одговори финске граничне службе (на енглеском језику) на упите о режиму уласка могу се добити позивом на тел. +358295420100 или слањем е-мејла на адресу: rajavartiolaitos@raja.fi.

ФИЏИ
Свим потпуно вакцинисаним држављанима Републике Србије дозвољен је улазак на Фиџи под следећим условима:
Сви путници морају приложити доказ о потпуној вакцинацији (само путници млађи од 16 година биће изузети, под условом да су у пратњи родитеља или старатеља). Од последње примљене дозе мора проћи најмање 14 дана, а признају се следеће вакцине: AstraZeneka, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, Nuvaxovid (Novavax), Coronavac (Sinovac), Covishield, BBIBP-CorV (Sinopharm), Covaxin и Sputnik V.
Путници морају имати здравствено путно осигурање, са међународним покрићем које покрива Covid-19.
Сви путници, старији од 12 година, морају имати унапред резервисан и плаћен брзи антигенски тест (https://entrytestfiji.gov.fj) који ће урадити у року од 72 сата од доласка на Фиџи. Ово се односи и на лица чији је транзит дужи од 48 сати.
Путници који су претходно били позитивни на тесту у року од 30 дана од путовања на Фиџи, морају да пруже доказ о периоду проведеном у изолацији или да приложе сертификат издат од стране здравствене установе о способности за летење.

ФРАНЦУСКА
Улазак на територију Француске из Србије, будући да је сада у зеленој зони, не подлеже никаквим ограничењима. Путницима није више потребан убедљив разлог за долазак у Француску.
За вакцинисане путнике није потребан негативан тест на поласку. Они морају да покажу доказ о вакцинацији транспортној компанији и органима граничне контроле.
Невакцинисани путници међутим, треба да покажу транспортној компанији и органима граничне контроле следеће:
- негативан резултат PCR теста који није старији од 72 сата или антигенског теста који није старији од 48 сати од поласка (у случају везаног лета, од првог полетања)
- или важец́и сертификат о опоравку од ковида (позитиван резултат PCR теста или антигенског теста који је урађен најмање једанаест дана а највише шест месеци од поласка).
Никакве друге мере (тестови, изолација) нису на снази по доласку у Француску.
Деца млађа од 12 година су изузета од ових формалности.

ХАИТИ
Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена. 

ХОЛАНДИЈА
Држављанима Републике Србије који не поседују сертификат о потпуној вакцинацији није дозвољен улазак у Краљевину Холандију, осим лицима која имају регулисан боравак у К. Холандији. Препорука је да се путници по доласку у Холандију тестирају.
Више информација на линку: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en/advies?bestemming=servie
Објашњење на енглеском језику о „потпуној вакцинацији“ можете преузети на линку https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…
Постоји листа категорије лица која су изузета од обавезе приказивања доказа о потпуној вакцинацији, а која се може преузети https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…
Информацију у вези са лицима која транзитирају К. Холандију можете преузети https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth….

ХОНДУРАС
Држављани Србије могу да уђу у Хондурас. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест. Такође, потребно је регистровати се у имиграционом институту (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

ХРВАТСКА
Oд 1. маја 2022. године укинуте су епидемиoлошке мере за улазак путника у Републику Хрватску.

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА 
Држављани Србије могу са важећом визом да уђу у Централноафричку Републику или транзитирају. Није потребно тестирање. 

ЦРНА ГОРА
Обавеза поседовања COVID потврда више није потребна за улазак у Црну Гору.
Више информација на следећем линку https://www.gov.me/

ЧАД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА
У Чешкој Републици укинуте су све епидемијске мере за улазак странаца у ту земљу.

ЧИЛЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Чиле уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против COVID-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу и имају здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19 и које није испод вредности од 30.000 америчких долара. Потребно је да се попуне одговарајући формулари, укључујући тзв. Формулар о праћењу кретања чији садржај се може наћи на следећој веб страници: https://www.c19.cl/formularios.html .
Страни туристи могу ући у Чиле само уколико имају тзв. Дозволу кретања (Pase de movilidad). Дозвола кретања се добија попуњавањем формулара на веб страници https://www.mevacuno.gob.cl и слањем сертификата о пуној вакцинацији. Чилеански надлежни органи одлучују о свакој потврди појединачно. Процедура електронског одобравања и издавања Дозволе о кретању траје између две недеље и месец дана.
Излазак из Чилеа је омогућен свим лицима, уз одговарајуће мере, у зависности од дестинације на коју се путује и да ли се користи ваздушни или путни саобраћај.

ЏИБУТИ
Држављани Србије могу да уђу у Џибути само са негативним PCR тестом (за старије од 11 година, како на уласку, тако и на изласку). По уласку у Џибути се ради брзи тест и обавезан је карантин. Лица старија од 25 година који имају потврду о вакцинацији не морају да иду у десетодневни карантин.
Улазак није дозвољен лицима која су боравила у Јужној Африци, Бразилу или Индији или су само транзитирали кроз те земље.

ШВАЈЦАРСКА
Сва ограничења уласка у Швајцарску у вези са Covid-19, која су до сада била на снази, укидају се од 02. маја 2022. године. Од овог датума ће важити уобичајена правила за улазак у Швајцарску.

ШВЕДСКА
Од 1. априла 2022. укинута су сва ограничења за улазак у Шведску уведена ради спречавања ширења COVID-19. Српски држављани у Шведску могу да уђу, као и раније, уз важећи пасош, позивно/гарантно писмо, повратну карту, путно осигурање и потврду о поседовању новца. Тест или вакцина на COVID-19 нису потребни.

ШПАНИЈА
За улазак у Шпанију држављани Републике Србије треба да испуњавају један од следећих услова:
1)  да поседују један од следећих тестова на КОВИД-19:
• Негативан PCR тест не старији од 72 сата пре путовања,
• Негативан  антигенски тест не старији од 24 сата пре путовања.
2) да поседују потврду о комплетној вакцинацији. Признају се потврде издате од стране надлежних институција земље порекла, најмање 14 а највише 270 дана након примљене друге дозе. Уколико је тај период прошао, да би потврда била валидна неопходан је доказ о примљеној трећој дози. Ово не важи за млађе од 18 година чије потврде о вакцинацији остају важеће и након истека 270 дана од датума комплетне вакцинације;
Вакцине које се признају су оне које су одобрене од стране Европске агенције за лекове и Светске здравствене огранизације (то јест, све вакцине које се дају у Србији, осим Спутник V). Признаје се такође и вакцинација неком од вакцина које нису признате уколико је примљена трећа, бустер доза једне од признатих вакцина, или;
3) да поседују потврду о прележаној болести, издату од стране надлежне здравствене установе најмање 11 дана након првог позитивног теста. Важност ове потврде је 180 дана од датума првог позитивног теста.
Уколико поседујете ЕУ дигитални сертификат није потребно попуњавати формулар за добијање QR кодa, међутим, уколико не поседују ЕУ сертификат потребно је попунити QR који можете добити попуњавањем одговарајућег формулара на страници www.spth.gob.es
Деца до 12 година старости могу да уђу у Шпанију без потврда и тестова.